İçeriğe atla

Attika Grekçesi

Antik Yunanca lehçeleri gösteren harita. Attika lehçesi turuncuyla belirtilen alanlarda konuşulmaktaydı.

Attike veya Attika lehçesi, eski Yunan dilinde bir lehçe.

Önceleri İyonya lehçesinin bir bölümüyken, Perikles dönemindeki yazarlar tarafından geliştirildi ve ayrı bir lehçe durumuna geldi.[1] Daha sonra diğer lehçeleri geride bırakıp, Yunan yazarlarının çoğu tarafından benimsenmiş ortak bir dil oldu.[1] Eshilos, Sofokles, Euripides, Aristofanes, Thukididis, Ksenofon, Platon, Aristoteles gibi kişiler eserlerinde hep bu lehçeyi kullanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Çelgin, Güler (1990). Eski Yunan Edebiyatı. İstanbul: Remzi Kitabevi. s. 16. ISBN 975-14-0152-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Rumcası</span> Helencenin bir lehçesi

Pontus Rumcası, 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübâdelesine değin Kandıra ile Batum arasında yaşayan Rumlar tarafından konuşulmuş, günümüzde Anadolu'da sadece Trabzon'a ve Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı bazı köylerin yanı sıra, Yunanistan'a gönderilen Ortodoks Hristiyan mübâdillerin yaşadığı kentlerde konuşulmaya devam edilen Rumcanın bir lehçesidir. Pontus Rumcası, Pontiaka ve Karadeniz Rumcası adlarıyla da bilinmektedir. Osmanlı dönemi ve sonrasında Karadenizli Rumların göç ettiği Gürcistan, Kırım ve Stalin döneminde sürüldükleri Rusya ile Kazakistan'da Hristiyan Pontuslular tarafından hâlen konuşulmaktadır.

Katarevusa, Yunanistan'ın kuruluşundan 1976 yılına kadar Yunanistan'ın resmi dili Yunanca lehçesi.

Aramca veya Aramice, Sâmî (Semitik) dil ailesinin Kuzeybatı grubundan bir dil. Suriye ülkesinin eski adı olan Aram sözcüğüne izafeten adlandırılmıştır.

Koine, Helenistik Dönemde Attik Diyalekt'ten sonra gelişen ve Yunanistan dışındaki bölgelerde de kullanılan, bu sebeple sadece Yunanlar'ın değil Yunan olmayanların da kullandıkları bir halk lehçesi. Aynı zamanda Romalıların Yunan toplumuyla anlaşmak için kullandığı lehçedir.

<span class="mw-page-title-main">Sapfo</span>

Sapfo ; Lesbos, Eresos adasında doğmuş, Antik Yunan lirik şairi, Afrodit kültü rahibesi, ekol lideri (Thiasos). Doğumu yaklaşık olarak MÖ 630 ile MÖ 612 arasında; ölümü MÖ 570 civarında kabul edilmektedir. Eusebius, Sapfo'nun 45. Olimpiyat’ın ikinci yılında en verimli çağını yaşadığından bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Attika (idari birim)</span> Yunanistanın idari bölgesi

Attika veya Attike Yunanistan'da Atina, Doğu Attika, Batı Attika ve Pire illerinin içinde bulunduğu, Yunanistan'ı oluşturan 13 idari bölgeden biridir. Ege Denizi'nde bir yarımadadır. Klasik dönem sonrası, antik dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pire (şehir)</span> Yunanistanın Attike bölgesi, Pire ilçesi, merkez belediyesine bağlı kent

Pire, Yunanistan'da Attika coğrafi bölgesine bağlı bir liman kentidir. Pire, Atina şehir merkezinden 12 km uzaklıkta deniz kıyısında bulunur. Olympiacos SFP burada kurulmuştur. Şehirde futbol maçları Karaiskakis Stadyumu'nda, Basketbol maçları da Barış ve Dostluk Salonu'nda oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Attika</span>

Doğu Attika veya Attike Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri. Attika periferisinin doğu bölümünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Aramicesi</span>

Yahudi Aramicesi üzerinde İbranice etkisi bulunan Aramice dillerinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yevanik</span>

Yevanik,, Helenistik dönem'den beri varlığı süren Romanyot 'un konuştuğu bir lehçedir. Koini Yunancası'nın bir kolu olan ve çok büyük bir olasılıkla ölü olan ya da neslinin yok olmasının eşiğinde olan bu dilde İbraniceden kelimeler de bulunur. Yunanlar tarafından kolayca anlaşılabilen Yevanik, Romanyotlar tarafından İbranice harfler kullanılarak yazılır.

Antik Yunanca, Koine'nin Yunanlaşma döneminin batı dili olarak gelişmesinden önce Antik dönemde birçok lehçeye ayrılmıştır. Tıpkı Çağdaş Yunancanın Koine'den türeyen birçok lehçeye ayrılması gibi.

<span class="mw-page-title-main">Şaz Türkçesi</span>

Şaz Türkçesi, Doğu Türkçesi veya Z-Türkçesi, Macar türkologları, lehçeler tasnifi için z > r (=rotasizm) ve ş > l (=lambdasizm) değişimlerini daha esaslı saydıklarından, Türk lehçelerini bu esasa göre ikiye ayırmışlar ve z-ş esaslı lehçeler grubuna “Doğu Türkçesi”, r-l esaslı lehçelere de “Batı Türkçesi” demişlerdir. l-r paralelliğini çok basitçe anlatmak gerekirse Lir Türkçesindeki kır sözcüğü Şaz Türkçesinde kız şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Attika</span> Atina şehrini de içeren Yunanistanın tarihi bölgesi

Attika, Yunanistan'ın başkenti Atina ve çevresini kapsayan bir tarihi bölgedir. Bölge Ege Denizi'ne uzanan Attik Yarımadası'nda merkezlidir. Modern Attika idari bölgesi, tarihsel bölgeden daha kapsamlıdır ve Mora anakarasında Saron Adaları, Çuha Adası ve Troizinia-Methana belediyesini de içermektedir. Attika'nın tarihi, klasik dönemden itibaren Antik Çağ'daki en önemli şehirlerden biri olan Atina'nın tarihi ile sıkı sıkıya bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elefsis</span> Yunanistanın Attika Bölgesine bulunan bir şehir

Elefsis, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 18 km kuzeybatısında Saron Körfezi'nin kıyısında yer almakta olup Batı Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 36.589 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 34,934'tür.

<span class="mw-page-title-main">Fili, Yunanistan</span>

Fili, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 14 km kuzeybatısında yer almakta olup Batı Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 109.13 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 34,934'tür. Belediyenin merkezi Ano Liosia'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pallini</span> Yunanistanın başkenti Atinanın banliyösü

Pallini, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 14 km doğusunda yer almakta olup Doğu Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 29.43 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 54,415'tir. Belediyenin merkezi Gerakas'tır.

Çoğu Avrupa dili Hint-Avrupa dil ailesine üyedir. 2018'le birlikte 744 milyonluk toplam Avrupa nüfusunun %94'ü bir Hint-Avrupa dilini ana dili olarak konuşmaktadır. Her biri 200 milyon konuşanla Latin, Cermen ve Slav dilleri Avrupalıların %90'ını oluşturarak en büyük grubu oluşturmaktadır. Daha küçük Hint-Avrupa dillerine Helenik, Baltık, Arnavutça, Hint-Aryan ve Kelt dilleri örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çakonca</span> dil

Çakonca Modern Yunanca'nın varyasyonlarına nazaran daha uzak ve Filolojik bir noktada, dilbilimsel olarak farklı sınıflandırılmıştır. Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Çakonya bölgesinde konuşulur. Çakonca Helenik dillerin Batı kolundaki Dor lehçesinden gelmektedir ve Dor lehçesinin tek yaşayan örneğidir. Çakonca Modern Yunanca'nın bir diyalekti olarak muamele görse de bazı kaynaklar Çakonca'nın farklı bir dil olduğunu düşünmekte. Modern Yunanca, Helenik Dillerin doğu branşında olan İyonik ve Attik olarak aslını sürdürse de; Çakonca Batı Branşının tek hayatta kalan örneği olmuştur.