İçeriğe atla

Atom Enerjisi Kurumu Yasası

Atom Enerjisi Kurumu Yasası (varyasyonları ile birlikte) Birleşik Krallık'ta, Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu ile ilgili mevzuatın genel kısa başlığıdır.

Yasaya ilişkin kanun tasarısı Atom Enerjisi Kurumu Kanun Tasarısı olarak bilinmektedir.

Liste

  • 1995 tarihli Atom Enerjisi Kurumu Yasası (c. 37)
  • 1986 tarihli Atom Enerjisi Kurumu Yasası (c. 3)
  • 1976 tarihli Atom Enerjisi Kurumu (Özel emniyet mensupları) Yasası (c. 23)
  • 1973 tarihli Atom Enerjisi Kurumu (Silah grubu) Yasası (c. 4)
  • 1971 tarihli Atom Enerjisi Kurumu Yasası (c. 11)
  • 1959 tarihli Atom Enerjisi Kurumu Yasası (c. 5)
  • 1954 tarihli Atom Enerjisi Kurumu Yasası (c. 32)

Ayrıca bakınız

Kısa başlıklar listesi

İlgili Araştırma Makaleleri

Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır. Kimya bilmi daha kapsamlı bir ifadeyle maddelerin özellikleriyle, sınıflandırılmasıyla, atomlarla, atom teorisiyle, kimyasal bileşiklerle, kimyasal tepkimelerle, maddenin hâlleriyle, moleküller arası ve moleküler kuvvetlerle, kimyasal bağlarla, tepkime kinetiğiyle, kimyasal dengenin prensipleriyle vb konularla ilgilenir. Kimyanın en önemli dalları arasında analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya, fizikokimya ve biyokimya sayılır.

Periyodik tablo, kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilmiş tablodur. Dilimizde periyodik tablo, periyodik cetvel, periyodik çizelge, elementler tablosu gibi birçok şekilde isimlendirilmiştir. Bu tablo bilinen bütün elementlerin artan atom numaralarına göre sıralanışıdır. Periyodik cetvelden önce de bu yönde çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, mucidi genelde Rus kimyager Dmitri Mendeleyev kabul edilir. 1869'da Mendeleyev atomları artan atom ağırlığına göre sıraladığında belli özelliklerin tekrarlandığını fark etti. Özellikleri tekrarlanan elementleri alt alta yerleştirdi ve buna grup adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Enerji</span> bir sistemin iş yapabilme yeteneğinin ölçüsü

Fizikte enerji, bir cisime veya fiziksel bir sisteme aktarılan, işin performansında ve ısı ve ışık biçiminde tanınabilen niceliksel özelliktir. Enerji korunan bir miktardır; Enerjinin korunumu yasası, enerjinin istenen biçime dönüştürülebileceğini ancak yaratılamayacağını veya yok edilemeyeceğini belirtir. Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) enerjinin ölçü birimi joule'dür (J).

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu</span>

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu "UAEK" veya Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 175 ülke'nin yer aldığı, Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren bağımsız, uluslararası bilim ve teknoloji temelli bir organizasyon olup 29 Temmuz 1957 yılında kurulmuştur. Nükleer Bilim ve Teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılması ve planlanmasında üye ülkelere destek sağlamaktadır. Nükleer Güvenlik Standartlarını hazırlamaktadır. Bünyesindeki denetim mekanizması ile ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesini kontrol etmektedir.

Özgül ısı, öz ısı ya da ısınma ısısı, C.G.S. birimleri sistemine göre bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 C°, S.I. birimleri sistemine göreyse 1 kilogramının sıcaklığını 1 K° artırmak için gerekli olan ısı enerjisi miktarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Ekonomik Topluluğu</span> üyelerinin ekonomik entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir kuruluş

Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), üyelerinin ekonomik entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir kuruluş. 1957'de Roma Antlaşması ile kuruldu. 1993'te Avrupa Birliği'nin (AB) kurulmasıyla Avrupa Topluluğu (AT) adını aldı ve AB'ye dâhil edildi. 2009'da ise tamamen AB'ye devredildi ve varlığı sona erdi.

Takrir-i Sükûn Kanunu, 4 Mart 1925'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen bir yasadır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Blix</span>

Hans Blix, (d. 28 Haziran 1928, Uppsala, İsveç) Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İsveçli eski başkanı.

Dalton atom modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur. Dalton'un atom kuramına göre elementler, kimyasal bakımdan birbirinin aynı olan atomlar içerirler. Farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır. Bu atom teorisine göre kimyasal bir bileşik, iki veya daha çok sayıda elementin basit bir oranda birleşmesi sonucunda meydana gelir. Kimyasal tepkimelere giren maddeler arasındaki kütle ilişkilerine istinaden, Dalton atomların bağıl kütlelerini de bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Atom Enerjisi Kurumu</span>

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 1956 ve 2022 yılları arasında faaliyet gösteren, Türkiye'nin radyasyon ve nükleer enerji politikalarına yön vermek üzere kurulmuş kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu</span> uluslararası örgüt

Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu, AAET ya da Euratom , Avrupa Birliği üyesi ülkelerden oluşan uluslararası bir örgüttür. 25 Mart 1957 tarihinde Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun da kurulmasını öngören Roma Antlaşması'nın imzalandığı günde kurulmasına karar verilmiştir. Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu, Avrupa Birliği'nden bağımsız bir kurumdur ancak, üyelik ve düzenlemeler Avrupa Birliği ile birlikte yönetilmektedir. Euratom, Avrupa Ekonomik Topluluğu ve bugün yürürlükten kalkmış olan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'nun örgütsel yapıları 1967 yılında Merger Antlaşması uyarınca birleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin üç sütunu</span>

Avrupa Birliği'nin üç sütunu, 7 Şubat 1992 tarihinde Hollanda'nın Maastricht kentinde imzalanan ve Avrupa Birliği'ni resmen kuran Maastricht Antlaşması uyarınca birlik politikalarının ayrıldığı üç ana başlıktır.

<span class="mw-page-title-main">1946 Atom Enerjisi Yasası</span>

1946 tarihli Atom Enerjisi Yasası Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer teknolojiyi nasıl kontrol ve idare edeceğini düzenleyen yasadır. Yasa, II. Dünya Savaşı müttefik devletlerinden Birleşik Krallık ve Kanada ile birlikte hazırlanmıştır. Yasa ile nükleer silah geliştirme ve nükleer güç yönetiminin askeri değil sivil bir kuruluş olan Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu aracılığıyla gerçekleştirileceği kararlaştırılmıştır.

1954 tarihli Atom Enerjisi Yasası, 42 U.S.C. §§ 2011-2021, 2022-2286i, 2296a-2297h-13, Nükleer Düzenleme Komisyonu'na göre nükleer materyallerin hem sivil hem de askeri kullanımı konusunda temel bir düzenleme olan Birleşik Devletler federal yasasıdır. Yasa, Birleşik Devletler içerisindeki nükleer materyal ve tesislerin geliştirilmesi, idaresi ve imhasını düzenlemektedir.

1974 tarihli Enerjinin Yeniden Organizasyonu Yasası Nükleer Düzenleme Komisyonu'nu kuran Birleşik Devletler federal yasasıdır. 1954 tarihli Atom Enerjisi Yasası döneminde Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu, nükleer silahların geliştirilmesi ve üretimi ile nükleer materyallerin sivil kullanımında güvenlik düzenlemelerinin yapılmasından tek başına sorumluydu. 1974 tarihli yasa; nükleer silahların geliştirilmesi ve üretimi, nükleer gücün teşviki ve enerji ile ilgili diğer çalışmaları yapma yetkisini Enerji Araştırma ve Geliştirme İdaresi'ne, savunma ile ilgili nükleer tesisler haricinde geri kalan düzenlemeleri yapma yetkisini ise Nükleer Düzenleme Komisyonu'na vererek görevleri dağıtmıştır. Yasa ayrıca Komisyonun eşit sorumluluğa sahip yapısını öngörmüş ve ana dairelerini kurmuştur.

Atom Enerjisi Yasası, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde nükleer güç ve alternatif olarak nükleer silah üretimi ile ilgili mevzuatın genel kısa başlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu</span> Türkiyede bir kamu kurumu

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), merkezi Ankara'da bulunan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili kamu kurumu.

Tıp Yasası, Malezya ve Birleşik Krallık'ta tıp doktorları ile ilgili mevzuat için kullanılan kısa bir başlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Myrtle Bachelder</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Myrtle Bachelder tam adıyla Myrtle Claire Bachelder, Amerikalı kimyager, akademisyen, bilim insanı ve asker. Manhattan atom bombası projesi'ndeki gizli çalışmaları ve metal kimyasındaki tekniklerin geliştirilmesi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu (AEC), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından atom bilimi ve teknolojisinin barış zamanındaki gelişimini de teşvik etmek ve kontrol altında tutmak için kurulan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir kurumuydu. Başkan Harry S. Truman, 1 Ağustos 1946'da McMahon/Atom Enerjisi Yasası'nı imzalayarak, 1 Ocak 1947'den itibaren atom enerjisinin kontrolünü ordudan sivillere devretmiş oldu. Bu yasa Atom Enerjisi Komisyonu üyelerine savaş sırasında atom bombası üretmek için inşa edilmiş fabrikaların, laboratuvarların, ekipmanların ve personelin tam kontrolünü sağladı.