İçeriğe atla

Atom (işlemci)

Atom, Intel tarafından 2012'de piyasaya sürülen, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için tasarlanmış bir çip (SoC) platformunda yongada sistemdir. Intel x86 işlemciler üzerinde Android işletim sistemine destek sağlamak amacıyla 13 Eylül 2011'de Intel ve Google tarafından duyuruldu.[1] Bu seri, Broadcom Inc., Texas Instruments, Nvidia, Qualcomm ve Samsung gibi şirketler tarafından akıllı telefon ve tablet pazarı için geliştirilmiş mevcut SoC'lerle rekabet eder. Intel, netbook'larda düşük güç kullanımı için geliştirilmiş x86 tabanlı Intel Atom CPU serisini daha da düşük güç kullanımına uyarladı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 

Ayrıca bakınız

  • Intel Atom mikroişlemcileri listesi
  • Intel Quark
  • Intel Edison

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Intel Core</span>

Intel Core, Intel'in Ocak 2006'da tanıttığı, dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş 32 bit işlemci ailesidir. İşlemci ailesi, Centrino veya Centrino Duo platformunda kullanılır. Bir üst sürüm işlemci, Intel Core 2 ile geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Netbook</span>

Netbook ya da el üstü küçük, hızlı, ucuz olan ve ağ uygulamalarını çalıştırmak için geliştirilmiş dizüstü bilgisayarlara verilen genel ad.

<span class="mw-page-title-main">Pentium M</span>

Pentium M, Mart 2003'te tanıtılan ve yeni Centrino markası altında Intel Carmel dizüstü bilgisayar platformunun bir parçasını oluşturan mobil 32-bit tek çekirdekli x86 mikroişlemcilerin bir ailesi. Pentium M işlemcilerin modeline bağlı olarak maksimum termal tasarım gücü (TDP) 5-27 W'dı ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılması amaçlandı. Pentium 4'ün FSB arabirimini, gelişmiş yönerge kod çözme ve ön uç, şube tahminini geliştirme, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ekleyerek son Pentium III markalı CPU'nın çekirdeğinden gelişti. İlk Pentium M markalı CPU, kod adı Banias, onu Dothan izledi. Pentium M markalı işlemciler, Core marka çift çekirdekli mobil Yonah CPU ile modifiye edilmiş bir mikro mimari ile başarılı oldu.

Tolapai, Intel'in system-on-a-chip (SoC) ile bir x86 işlemci çekirdeği birleştirerek ürettiği gömülü işlemcinin kod adıdır, DDR2 bellek denetleyicileri, I / O kontrol ve güvenlik işlevleri için QuickAssist Entegre hızlandırıcı birim ilave edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Intel Atom</span>

Intel Atom ultra-düşük voltajlı x86 ve x86-64 işlemci, 45 nm CMOS tasarlanmış ve çoğunlukla netbooklarda, kullanılan işlemci, Intel 21 Aralık 2009 günü, toplamda %40 aşağı güç tüketimi ile N450 dahil yeni nesil Atom işlemcileri duyurdu..

<span class="mw-page-title-main">MeeGo</span> Mobil işletim sistemi

MeeGo, Intel ve Nokia tarafından geliştirilmiş, bir Linux dağıtımı olan Debian tabanlı açık kaynaklı mobil işletim sistemi projesidir. Öncelikli hedefi akıllı telefonlar, navigasyon cihazları, akıllı televizyonlar, giriş-seviyesi masaüstü bilgisayarlar, Netbooklar, Laptoplar, tabletler ve PDAlardır. Yayınlanan en son kararlı sürümü 1.2 Harmattan'dır. Nokia N9, Nokia N900, Nokia N950 telefonları ve WeTab tabletinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Tizen</span>

Tizen; akıllı telefonlar, tabletler, araç içi bilgi sistemleri ve akıllı TV'ler için geliştirilen, açık kaynak kodlu, Linux tabanlı bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Yongada sistem</span> Bir entegre devre türü

Yongada sistem bir entegre devre türüdür. Tek başına bir bilgisayarda bulunan bütün parçaları içerebilir. Aynı zamanda analog, sayısal, karışık sinyal ve radyo iletişimi işlevlerini bünyesinde toplayabilir. Yongada sistemlere düşük güçle çalışan mobil elektronikte sıkça rastlanır. En yaygın kullanım alanı gömülü sistemlerdir. Yongada sistemlerin mikrodenetleyicilerden en büyük farkı işlem gücü ve yüksek hafızasıdır. Ayrıca yongada sistemler harici flash depolama, RAM ve çok çeşitli başka elemanlarla aynı anakart üzerinde onları yöneterek çalışabilirken mikrodenetleyicilerde bunun gibi çok parçalı bir yapı yoktur. Daha doğrusu bir gömülü sistem eğer bir mikrodenetleyici ile kurulduysa ROM, RAM gibi bileşenler mutlaka mikrodenetleyicinin içerisinde bulunurken yongada sistemde böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca yongada sistemlerin gücü son kullanıcıların kullandığı Windows, Macintosh, iOS, Android vb. işletim sistemlerini çalıştırmaya yeterken mikrodenetleyiciler çok daha spesifik alanlarda ve çok kısıtlı ROM ve RAM'ler ile çalışırlar. Nihayetinde mikrodenetleyiciler örneğin bir çamaşır makinesini kontrol ederken yongada sistemler akıllı telefon, tablet ve hatta bilgisayarlara bile can verebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Surface 3</span>

Surface 3 Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen ve üretilen bir 2'si 1 arada PC-dir. Surface 2-nin yerini aldı. 31 Mart 2015'te açıklandı ve 5 Mayıs 2015'te yayınlandı. Selefi Surface 2'den farklı olarak Surface 3, Surface 2'yi güçlendiren Nvidia Tegra gibi ARM mimarili bir işlemci yerine bir x86 Intel Atom sistem-on-chip mimarisi veya SoC'den yararlanıyor ve Windows 10'u çalıştırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Mini-ITX</span> 17ye 17 cmlik anakart

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Palmtop PC</span>

Palmtop PC entegre klavye ve ekrana sahip, yatay bir kapaklı tasarımda, pil ile hesaplanan, boyutlandırılmış, pille çalışan bir bilgisayardı. Bir subnotebook gibi kullanılabilir, ancak taşınabilir olarak rahatça kullanılabilecek kadar hafifti. Çoğu Palmtop bilgisayarı bir kullanıcının gömleği veya ceketi cebinde depolanacak kadar küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Mobil Internet cihazı</span>

Mobil Internet cihazı, kablosuz İnternet erişimi sağlayan multimedya özellikli bir mobil cihazdır. Bunlar, kişisel ya da iş amaçlı eğlence, bilgi ve konuma dayalı hizmetleri sunmak üzere tasarlanmıştır. İki yönlü iletişim ve gerçek zamanlı paylaşıma izin verirler. Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar arasında dolgu olarak nitelendiriliyorlar.

macOS Big Sur İşletim sistemi sürümü

macOS Big Sur, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için işletim sistemi olan MacOS'un bir sonraki büyük sürümüdür. macOS Catalina'nın ardılı olan Big Sur, 22 Haziran 2020 tarihinde 2020 WWDC'de açıklandı ve adını Kaliforniya'daki bir kıyı bölgesinden almaktadır. Bu sürüm aynı zamanda, 2000 yılında Mac OS X Public Beta'nın yayımlanmasından bu yana ilk kez ana versiyon numarasının değiştiği sürümdür. 2021 yılında yerini macOS Monterey aldı.

Tremont; Intel tarafından yapılan yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketen Atom, Celeron ve Pentium Silver markalı işlemcileri için bir mikromimaridir ve Goldmont Plus'un halefidir. Intel, 10 nm üretim işlemiyle üretilen Tremont çekirdeği bulunan Elkhard Lake platformunu 23 Eylül 2020'de resmen duyurmuştur. Intel, 10 nm üretim işlemiyle üretilen Tremont çekirdeği bulunan başka bir platformu Jasper Lake'i ise 11 Ocak 2021'de resmen duyurmuştur.

Goldmont Plus, Intel tarafından üretilen yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketen Atom, Celeron ve Pentium Silver markalı işlemciler için bir mikromimaridir. 14 nm üretim işlemiyle üretilen Goldmont Plus çekirdeği bulunan Gemini Lake platformu, 11 Aralık 2017'de resmi olarak duyurulmuştur. Intel, 4 Kasım 2019'da Gemini Lake Refresh platformunu duyurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

Yonah, Intel'in 65 nm üretim işlemini kullanan ilk işlemci neslinin kod adıdır; bu işlemci ailesi, önceki Banias / Dothan Pentium M mikromimarisinden temel alır. Yonah işlemcileri, Intel'in Core Solo ve Core Duo mobil mikroişlemcileri ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. Yonah'ta SSE3 komutları eklenerek ve, SSE ve SSE2 uygulamaları geliştirilerek SIMD performansı geliştirilmiştir; ancak daha yüksek gecikmeye sahip önbellek kullanıldığı için tam sayı performansı biraz azalmıştır. Ayrıca, Yonah'ta NX bit desteği bulunur.

Gracemont, Intel tarafından üretilen yongada sistemlerde kullanılan düşük güç tüketimli işlemciler için bir mikromimaridir ve Tremont'un halefidir. Gracemont, selefi gibi hibrit tasarımlardaki düşük güç tüketimli çekirdekler olarak kullanılmaktadır; buna Alder Lake ve Raptor Lake örnek gösterilebilir.