İçeriğe atla

Atmaca bağı

Atmaca bağı

Atmaca bağı, Sol el bir hayvanı tutarken sağ elle bağlanabilen ve gerektiğinde kolay çözülen, hayvanın çözememesi için kilitlenebilen bir düğümdür.

Bağlanacağı dal etrafında ucu dolaştırdıktan sonra ip bedeni etrafına atılan bir Adi düğümün foralısı (yani Adi ilmek) olarak da tanımlanabilir.

Bağlanışı

Atmaca bağı genellikle sağ elle bağlanır (sol el bir hayvanı tutmakla meşguldür yardım edemez):

  1. İp dolanır : Uç, bağlanacağı tüneme dalı ya da yular kazığı arkasından geçirilip arkada sola doğru uzandırılır. İp bedeni önden sol elin tuttuğu hayvana doğru zaten uzanmaktadır.
  2. Alttan makas : Sağ el alttan avuç içi yukarı dönük şekilde uzanır ve uç ortasını işaret ve orta parmakla makaslarmış gibi tutar.
  3. Üstten çengel : Başparmak ip bedeni üzerinden uzanıp, makaslama tutan işaret parmağının dala yakın tarafından geçer ve arkadaki uç gerisini alttan sırtıyla (başparmak tırnağı ile) kancalar.
  4. Arkaya alınır: Sağ el parmakları, el sırtıyla "GİT" hareketi yapar gibi alttan döndürülüp uç, alttan sağ tarafa çekilir. Bu sayede uç gerisi başparmağa tam dolanmıştır ve başparmakta üstten sağ tarafa çekildiği için uç ip bedenine de tam dolanmıştır.
  5. Makas-dirsek çengel-göze fora edilir : makaslama tutulmuş uç gerisi, başparmağı çevreleyen halka içinden dirsek edilip ip bedeni yanı sıra geçirilir (başparmak kancalayıp çekebilir, makaslamış parmaklar iteleyebilir).
  6. İp bedeni çekilip sıkıştırılır : Sonuçta ipin ucuyla, ip bedeni etrafında bir foralı Adi düğüm veya bir Adi ilmek atılmıştır. Uç çekildiğinde çözülür, ip bedeni çekildiğinde sıkışır. Bağlanışı da çözülüşü de hayvanı tutan sol el gerekmeden, kolay ve hızla yapılabilir.
  7. Kilitlenir : Bazı havanlar tek hareketle çözme işlemini yeteri kadar gözlemledikten sonra kendileri de yapabilirler. Bu yüzden en son olarak uç, kendi forası içine sokulup çekilerek, düğüm, tek hareketle çözme işlemine karşı kilitlenir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Camadan düğümü</span>

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Alp kelebeği</span> Bir düğüm çeşiti.

İpin ortasında sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya bağı</span>

Sibirya bağı, gergin ipi, gerginliğine zarar vermeden, çevrelediği gerilme noktasına bağlamaya yarar.

<span class="mw-page-title-main">Oltacı bağı</span>

İpin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. İp ortasında da bağlanabilir, ama o zaman iki yana açısı aynı olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı</span>

İki ipin uçlarını sabit ve güvenilir bir şekilde birleştiren bir düğüm çeşididir. Gerilip gevşemelerle şekil değiştirerek kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Benzer güvenli düğümlere göre belirgin bir üstünlüğü yük bindiğinde sıkışıp kalmamak, çözülemez hale gelmemek gibi özellikleri ve ip bedenine dikey köprümsü karşılıklı iki kıvrımından tutulup çekildiğinde çok kolay çözülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çift ipte düğme</span>

Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Şişe bağı</span>

Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.

<span class="mw-page-title-main">İlmekli düğüm</span>

İlmekli düğüm bir durdurma düğümüdür. Kolay düğümlenir. Yük taşıyan yüzü yassı ve düzgün üç köşeli, öbür yüzü piramidimsidir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte düğüm bağı</span> bağ çeşidi

Çifte düğüm bağı bir adi düğümdeki ucun başlangıç etrafında bir dolanma yerine fazladan bir daha dolanmasıyla olușan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Adi düğüm</span> Adi düğüm

Adi düğüm ipin kendi etrafında tam dönüp, döngüsü içinden geçmesiyle oluşan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Adi ilmek</span>

Adi ilmek ipin kendi etrafında bir dönüp, döngüsü içinden forasının geçmesiyle oluşan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Salıncak bağı</span>

Salıncak bağı salıncağı bir ağaç dalına asmak için kullanılan bir düğümdür. Bu 1693 numaralı düğüm olarak gösterildiği The Ashley book of knots da "sıkı, kuvvetli, güvenilir ve yük olmadığında kolayca çözülebilen bir düğümdür" diye methedilir. Yelkenci bağı ile aynı bağdır, ucun foralanması farkı olabilir, ip bedeni tarafı birden fazla kez dolanabilir; bu fazladan foralar bağlanacak yer kaygansa, sopanın ucuysa, ip bedeninin çekildiği yöne doğru inceliyorsa yani konik ise işe yararlar.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı halkası</span>

Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek aşık düğümü halkası</span>

Gerçek Aşık Düğümü Halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Barbarişka bağı</span>

Barbarişka bağı ipin ucunu bir nesneye ya da başka bir ipe sağlamca bağlamak için kullanılır. Çifte kazık bağının çift sarmalının ikisinin de ip bedeni üzerinden, ama sadece ikincisinin çıma üzerinden geçerek dolanacağı şekilde bağlanmış şeklidir. Beden bağı, kaymaz bağ ya da Kamçı bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Sarkıt bağı</span>

Sarkıt bağı bir sırık ucundan sırık ucu yönünde çekmesi gereken ipi sırığa tutturmaya yarayan bir bağdır. Adı konik bir sarkıta bile tutunabileceği iddiasıyla koyulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yelkenci bağı</span>

Yelkenci bağı bir ip ya da sırık ucundan uç yönünde çekmesi gereken ipi oraya tutturmaya yarayan bir bağdır. Askı amaçlı kullanılabilir, o zaman 3 sarmal yeterlidir. Ayrıca sürtünme düğümü olarak kullanılır o zaman daha fazla sarmal atılır. Sarkıt bağına benzer ama daha üstündür.