İçeriğe atla

Atlas (dergi)

Atlas
EditörKerem Yücel, Turgut Tarhan, Deniz Koç, Tevfik Taş
KategorilerSüreli Yayın
SıklıkAylık
YayımcıDoğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.
İlk sayıNisan 1993
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Websitehttp://www.atlasdergisi.com/

Atlas, Türkiye'de Nisan 1993'ten beri yayımlanan bir aylık coğrafya ve keşif dergisi.

Türkiye’nin en eski coğrafya, gezi, doğa, macera ve keşif dergilerindendir. Sloganı "Her zaman keşfetmek için bak" olan dergi, Doğan Burda Dergi grubu bünyesinde çıkarılan bir yayındır.

Dünyanın uzak köşeleri hakkında yazılar ve fotoğraflar içerir.[1] 1998'e kadar kendisini "Aylık gezi ve turizm dergisi" olarak tanımlayan dergi, zamanla doğa koruma, kültür alanlarına ağırlık vermiş[2] ve 1998 yılının Ocak ayından itibaren kendisini “Aylık coğrafya ve keşif dergisi” olarak tanımlamıştır.[3]

Her sayıda 4-6 konu yer alır.[3] Türkiye’yi tanıtmaya ve dünyayı gezen Türklerin fotoğraflarını, yazılarını yayımlanır.[4]

Atlas Tatil, Arkeo Atlas, Yeşil Atlas, Atlas İstanbul ve Foto Atlas derginin çıkardığı bazı yan yayınlardır.[5]

Geçmişi

Hürriyet gazetesi bünyesinde bir seyahat, turizm dergisi olarak Mehmet Yaşin, Özcan Yüksek, Kemal Tayfur, Hüseyin Keçe gibi gazeteciler öncülüğünde yayına başladı.[3] İlk sayısı 1993 yılının nisan ayında yayımlandı.

Mehmet Yaşin genel yayın yönetmenliğinde çıkan ilk sayıda yer alan yazıların başlıkları şunlardı: "Bulutların Ötesi Hemşin", "Ege ve Akdeniz'de Su Altından Notlar", "Beykoz'u Kurtaran Tepe:Yuşa", "Yalova Darendere'de Ailece yürümek", "Olympos: Tanrıların Buluştuğu Vadi", "Jip Safari/Yeni Rotaların Peşinde", "Adana:Topraktaki Ölümsüzlük Sırrı", "İkinci Ev/ Beykoz ve Kemer Country, Kır Yuvaları", "Bir Şehir/Venedik", "Bir Ülke/Mısır", "Çerkezler:Kaf Dağı'nın İnsanları".[6]

Başlangıçta tanınmış fotoğrafçıların arşivlerinden yararlanarak çıkan derginin zamanla kendi yazar ve fotoğrafçı kadrosu oluştu.[3] Derginin genel yayın yönetmenliğini uzun yıllar Özcan Yüksek sürdürdü. Özcan Yüksek, Şubat 2014'te bu görevden alınmış; fotoğraf editörü Sinan Çakmak genel yayın yönetmeni olmuştur.[7]

Günümüzde Göbeklitepe kazı başkanlığını yürüten Necmi Karul, 2000 yılında derginin editörlük görevinde yer almıştır.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "ATLAS ŞUBAT 2023". Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. 1 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2023. 
  2. ^ "Binbir Gece'nin Hakikatçi'si Özcan Yüksek ile sohbet". www.cevreciyiz.com. 17 Nisan 2009. 4 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2023. 
  3. ^ a b c d Arat, Mustafa (2016). "Türkiye'de kitle iletişim araçlarında romantik milliyetçiliğin temsili: Atlas Dergisi örneği". Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 20 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Hızlan, Doğan (11 Nisan 2013). "Atlas 20 yaşında". Hurriyet.com.tr. 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2023. 
  5. ^ Doğan, İlker Süleyman (2017). "Türkiye'de Seyahat Dergilerinin Hâl-i Pür-melâli". 20 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Çetinoğlu, Oğuz. AÇIKLAMALI-YORUMLU KRONOLOJİK KÜLTÜR-SANAT-TARİH ANSİKLOPEDİSİ 2.CİLT: (7007 YILLIK DÜNYA TARİHİ). Bilgeoğuz Yayinlari. 
  7. ^ "Atlas dergisinin başına hangi isim getirildi?". www.medyaloji.net. 11 Şubat 2014. 20 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2023. 
  8. ^ Necmi Karul (PDF). Türkiye Arkeolojisi. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 3 Aralık 2023. s. 20. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">D. Mehmet Doğan</span> Türk yazar ve gazeteci

D. Mehmet Doğan, Türk yazar ve gazeteci.

GamePro, Dünya Yayıncılık A.Ş. bünyesinde hazırlanan aylık oyun dergisidir. Eski GamePro kadrosundan sadece 1-2 isim bulunur. Dergi 1 Ocak 2007 tarihinde yayından kaldırılmıştır. GamePro editörleri, Byte dergisine transfer olmuştur.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gençlik Birliği</span> Gençlik ve Öğrenci derneği

Türkiye Gençlik Birliği, ulusalcı bir gençlik ve öğrenci kuruluşudur. Kendisini, "ulusal bağımsızlık amacı ve Cumhuriyet Devrimleri etrafında birleşmiş Türk gençliğinin ortak mücadele örgütü" olarak tanımlar. Merkezi Ankara'dadır. Türkiye'nin 71 ilinde ve yurt dışında şubeleri bulunmaktadır.

<i>National Geographic Türkiye</i>

National Geographic Türkiye, National Geographic dergisinin Türkçe edisyonu olarak yayımlanan aylık dergi. Dergide; coğrafya, bilim, keşif ve araştırma alanlarında içerikler bulunmaktadır. Haziran 2022 sayısıyla son kez yayımlanarak yayın hayatına veda etmiştir.

Tempo, Türkiye'de yayımlanan aylık haber ve kültür dergisi. Siyasetten yaşama, sağlıktan topluma birçok konuyu ele alır. Dergi, Doğan Yayın Grubu'nun bünyesindedir.

<i>Doğan Kardeş</i> Türk çizgi roman/çocuk dergisi

Doğan Kardeş, Türkiye'de 1945-1993 arasında aralıklar ile yayınlanmış popüler çocuk dergisidir. 2008-2011 arasında çizgi roman ve manga dergisi olarak yayınlamıştır.

<i>National Geographic</i> dergi

The National Geographic Magazine (NGM), 1888 yılından beri yayımlanmakta olan ABD merkezli dergidir. National Geographic Society'nin resmî yayın organıdır. Bugün derginin adı sadece National Geographictir.

Fatih Özenbaş, Türk fotoğrafçıdır.

Heves, Türkiye'de 2003-2010 yılları arasında yayımlanan üç aylık şiir ve eleştiri dergisi. İlk 9 sayısı Mehmet Öztek ve Ali Özgür Özkarcı tarafından yayımlanan Adana çıkışlı dergi, daha sonraki sayılarında Ömer Şişman'ın da katılımıyla üç ayda bir yayımlandı. Dergi 11. sayısından itibaren Pan Yayıncılık aracılığıyla gene bu üç ismin editörlüğünde, bu kez İstanbul'da yayımlanmaya devam etti. 26. sayısıyla Ağustos 2010 tarihinde yayın hayatına son vermiştir. Kasım 2003’ten bu yana yayımlanan dergide, 26 sayıya ulaşan toplamda 552 yerli, 36 çeviri şiir; 87 yerli, 17 çeviri yazı; 16 söyleşi, 1 oturum, 96’sı Osman Konuk’un olmak üzere 107 Küllük/Pano maddesi, 4 mektup, 1 hipermetin, 3 sunuş yazısı yayımlandı. Dergi, yeni kuşak şiir ve şiir eleştirisine getirdiği yeniliklerle 2000'li yılların başında Türk şiirine önemli bir alan yarattı.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Keribar</span> Fotoğrafçı

İzzet Keribar, profesyonel fotoğraf sanatçısıdır.

<i>Atlas Tarih</i>

Atlas Tarih, Doğan Burda Dergi Yayıncılık tarafından Haziran 2010 tarihinde Türkiye'de yayımlanmaya başlanmış popüler tarih dergisidir. İlk birkaç sayısı aylık olarak çıkan dergi uzunca bir süredir 2 ayda bir yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış fotoğraf dergileri</span>

Bu liste Türkiye'de yayımlanmış fotoğraf dergilerini içermektedir.

<i>Tîroj</i> Türkçe ve Kürtçe olarak iki dilde iki ayda bir yayınlanan kültür, sanat, edebiyat ve siyaset dergisi

Tîroj, Evrensel Basım Yayın tarafından Türkçe ve Kürtçe olarak iki dilde iki ayda bir yayınlanan kültür, sanat, edebiyat ve siyaset dergisi.

Özcan Yurdalan,, fotoğraf sanatçısı. AFSAD ve FV kurucularındandır. 1977-1982 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Yazıları ve fotoröportajları Milliyet Pazar (1996-1997), İstanbul Kültür Sanat Haritası (1998-2002), Art Decor (2000-2002), Cumhuriyet Dergi, E edebiyat (1999-2003), Evrensel Gazetesi (2009-2010), National Geographic ve Atlasgazete'de yayınlanan Yurdalan, Uygulamalı Belgesel Fotoğraf Seminerleri ve çocuklarla Fotoğraf Atölyeleri düzenliyor. Sarı Otobüs ile uzun yolculuklara çıkıyor.

Ayşe Nükhet Everi, yazar ve rehber.

Özcan Yüksek, Türk gazeteci ve yazar.

Magma, ilk sayısı 1 Ekim 2014'te yayımlanmış Türkçe bir coğrafya, kültür, tarih, arkeoloji dergisidir.

Necmi Karul, Türk arkeolog ve akademisyen.