İçeriğe atla

Atlantis Uzay Mekiği

NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'deki 39A no'lu Fırlatma Padı'nı aydınlatma direğini geçen Uzay mekiği Atlantis. STS-125, Hubble Uzay Teleskobuna yapılan beşinci ve son görev olan HST SM-4 için düzenlenen servis gezisidir ve fırlatma tam zamanında EDT 02:01'de gerçekleştirilmiştir. (Cape Canaveral, Florida, 11 Mayıs 2009)

Uzay Mekiği Atlantis, (OV-104) NASA'ya bağlı uzay mekiği filosuna ait uzay aracıdır. İnşa edilmiş olan dördüncü işlevsel mekiktir. İlk uçuşunu Ekim 1985'te gerçekleştirdi. Atlantis son uçuşunu 8 Temmuz 2011'de yapmış ve NASA'nın mekik programı bitmiştir.

Atlantis Uzay Mekiği'nin Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldığında hava sahasını devriye gezen F-15E Strike Eagle (14 Mayıs 2010)

Görev amblemleri

Atlantis uçuşlarının görev nişanları
STS 51-J
STS 61-B
STS 27
STS 30
STS 34
STS 36
STS 38
STS 37
STS 43
STS 44
STS 45
STS 46
STS 66
STS 71
STS 74
STS 76
STS 79
STS 81
STS 84
STS 86
STS 101
STS 106
STS 98
STS 104
STS 110
STS 112
STS 115
STS 117
STS 122
STS 125
STS 129
STS 132
STS 135

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

Atlantis, Eflatun'un tanımladığı varlığı kesin olarak bilinmeyen kayıp kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Space Shuttle</span> NASA tarafından dünya yörüngesine insan ve techizat taşıma amaçlı yürütülmüş uzay programı

Space Shuttle, Space Shuttle programının bir parçası olarak NASA tarafından 1981-2011 yılları arasında faaliyet gösteren, kısmen yeniden kullanılabilir alçak Dünya yörüngesi uzay aracıdır. Amacı uzaya gönderilen aracın tekrar tekrar kullanılarak maliyetini azaltmaktı. Zira ABD Uzay Mekiği 120'den fazla uçuş yapmıştır. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar tekrar kullanılabilir uzay mekiklerinin eski tip roketlere göre daha maliyetli olduğunu gösterdi. Bunun sebebi uzay mekiklerinin kullanıldıktan sonra uzun ve pahalı bakımlara ihtiyaç duymasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Discovery Uzay Mekiği</span>

Discovery Uzay Mekiği, hizmet dışı kalmış bir Amerikan uzay mekiği yörünge aracıdır. Bu uzay uçağı, NASA'nın Uzay Mekiği programındaki yörünge araçlarından biri ve inşa edilen beş tam operasyonel yörünge aracının üçüncüsüydü. İlk görevi olan STS-41-D, 30 Ağustos - 5 Eylül 1984 tarihleri arasında gerçekleşti. 27 yılı aşkın hizmeti boyunca 39 kez fırlatılıp indi ve bugüne kadar diğer tüm uzay araçlarından daha fazla uzay uçuşu gerçekleştirdi. Uzay Mekiği fırlatma aracı üç ana bileşenden oluşuyordu: Uzay Mekiği yörünge aracı, tek kullanımlık bir merkezi yakıt tankı ve iki adet yeniden kullanılabilir katı yakıtlı takviye roketi. Yörünge aracını atmosfere girişte yüksek sıcaklıklardan korumak için yaklaşık 25.000 ısıya dayanıklı seramikle kaplıydı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Challenger Uzay Mekiği</span> insanlı uzay aracı

Challenger Uzay Mekiği. NASA'nın Columbia Uzay Mekiği'nin ardından kullanmaya başladığı ikinci uzay mekiğidir. İlk uçuşunu 4 Nisan 1983'te yapmış, ardından Dünya yörüngesine dokuz uçuş daha yapmıştır. 28 Ocak 1986'da mekik kalkıştan 73 saniye sonra infilak etmiş, altı astronot ve bir öğretmenden oluşan yedi kişilik mürettebat ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Columbia (uzay aracı)</span> insanlı uzay aracı

Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.

<span class="mw-page-title-main">Enterprise Uzay Mekiği</span>

Enterprise Uzay Mekiği ilk uzay mekiği. NASA tarafından inşa edildi ve atmosfer içinde test edildi. Bu motorlar işlevsel bir ısı kalkanı olmadan inşa edildi ve bu nedenle uzay uçuşu yeteneğine sahip değildi. 17 Eylül 1976 günü, ilk tam ölçekli prototipi tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Endeavour Uzay Mekiği</span>

Endeavour Uzay Mekiği, Challenger Uzay Mekiği faciasından sonra kullanılmıştır. İlk uçuşunu 12 Mayıs 1992'de yapmıştır.16 Mayıs 2011 'de emekli oldu. UUİ'ye ilk kez gidilen mekiktir ve ilk kez gece fırlatılan mekiktir.

Uzay teknolojisi; uzay bilimi araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından uzay uçuşları, uydular ve uzayın keşfi konularında kullanılmak üzere geliştirilen teknolojiler. Uzay teknolojisi kavramının içine uzay aracı, yapay uydular, uzay istasyonları ve destek altyapısı, ekipman ve prosedürler ile uzay savaşı konuları girmektedir. Uzayda çalışma yapmak; yeni aletler ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirmektedir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydu ve bazı uzak-mesafe iletişim sistemleri gibi günlük olarak kullanılan hizmetler uzay teknolojisi altyapısına bağımlıdırlar. Bilimler arasında özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojilerinden faydalanmaktadır. Uzay ile ilgili girişimler tarafından üretilen ya da daha da geliştirilen yeni teknolojileri genellikle kısa sürede diğer ekonomik aktiviteler tarafından tüketilmeye başlar.

<span class="mw-page-title-main">STS-125</span>

STS-125 veya HST-SM4 Hubble Uzay Teleskopuna yapılan beşinci ve en son uzay mekiği servis gezisiydi. Fırlatılış 11 Mayıs 2009'da gerçekleşti. Dünyaya dönüş yaklaşık on üç gün süren seferden sonra 24 Mayıs saat 11:39'da gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Kennedy Uzay Merkezi</span>

Kennedy Uzay Merkezi, 1968 yılından itibaren NASA'nın bütün insanlı uzay uçuşlarında kullanılmış ve günümüzde mevcut üç uzay mekiği'nin fırlatma ve gözetme tesisi olarak kullanılan uzay merkezi.

Dünyada uzay mekiklerini fırlatmak amacıyla oluşturulmuş dört tane fırlatma rampası inşa edilmiştir. Bunlardan üç tanesi Amerika Birleşik Devletleri'ne ve biri de Rusya'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Chris Hadfield</span> Emekli Kanadalı astronot

Chris Hadfield,, uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronottur. Eski Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri savaş pilotudur. Hadfield 1995 yılında STS-74 ve 2001 yılında STS-100 olmak üzere 2 kere uzay mekiği ile uçuş görevinde bulundu. 19 Aralık 2012 tarihinde başlatılan Soyuz TMA-07M projesinin parçası olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerinde uzun süre kalmak için, planlandığı gibi 21 Aralık 2012 de Keşif 34 ve Keşif 35 ile istasyona geldi ve mürettebata komuta eden ilk Kanadalı oldu. 12 Mayıs 2013'te komuta görevini teslim ederek 13 Mayıs 2013'te dünyaya döndü. Uluslararası uzay istasyonundayken çektiği videolar ile merak edilen soruların cevaplarını insanlara göstermiştir. Dünya'ya dönmeden önce David Bowie’nin ‘Space Oddity' adlı parçasını yeniden yorumlayarak yerçekimsiz ortamdaki ilk müzik videosunu çekmiştir. Gönderdiği video ve fotoğraflarla birçok insanın ilgisini uzaya yöneltmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">STS-135</span>

STS-135 Atlantis Uzay Mekiği'nin kullanıldığı ve 30 yıllık Amerikan uzay mekiği programını bitiren uçuştur. Atlantis Florida'dan fırlatılıp gece vakti saat 5 sularında yine Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne inişini yapmıştır. Ve böylece Atlantis de emekliye ayrılmıştır. Astronotlar Chris Ferguson (Kaptan), Doug Hurley (Pilot), Rex Walheim ve Sandy Magnus 'tan oluşmaktadır.

<i>Challenger</i> Uzay Mekiği kazası 28 Ocak 1986 tarihinde gerçekleşen uzay mekiği kazası

Challenger Uzay Mekiği kazası, 28 Ocak 1986 tarihinde mekiğin kalkışından 73 saniye sonra patlamasıyla oluşan kazadır. Kazada 7 astronot ölmüştür. Patlama katı yakıt iticilerini bir arada tutan mührün olumsuz hava şartları sebebiyle açılması yüzünden olmuştur. Bu sorun daha önce mühendisler tarafından belirtilmiş olsa da politik baskılar ve medya baskısı nedeniyle fırlatma daha fazla ertelenememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ares I</span>

Ares I, TakımYıldız Programı'nda kabin ekibini taşımak için NASA tarafından tasarlanmaya başlandı. Ares, eski Yunan mitolojisinde olan tanrı aynı zamanda eski Roma İmparatorluğu tanrısı olan Mars anlamına da gelmektedir. Ares I, ilk başlarda kabin ekibi taşıma aracı olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">STS-115</span>

STS-115, Atlantis’in uluslararası uzay istasyonuna yaptığı uzay mekiği uçuş görevidir. Bu görev, Columbia Uzay Mekiği faciasından sonra gerçekleştirilen ilk tamamlanan görevdi. Bu görevden sonra iki başarılı görev daha gerçekleştirildi. STS-115, 9 Eylül 2006’da Kennedy Uzay Merkezi Pad 39-B rampasından fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">STS-122</span>

STS-122, Atlantis Uzay Mekiği tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir NASA uzay mekiği programıydı. STS-122, UUİ'ye 24. mekik uçuşu ve 121. genel uzay mekiği uçuşudur.

<span class="mw-page-title-main">STS-120</span>

STS-120, Discovery Uzay Mekiği tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştirilen bir NASA uzay mekiği programıydı. 27 Ekim 2007 tarihinde Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmış olup UUİ'ye 23. mekik uçuşuydu. STS-120, Harmony modülünü teslim etti ve gelecekteki montaj görevlerine hazırlık amacıyla istasyonun bir bölümünü yeniden yapılandırdı.