İçeriğe atla

Atinalı Kreusa

Yunan mitolojisinde, Kreusa (Eski Yunanca: Κρέουσα Kreousa "prenses") Atinalı bir prensestir.

Federico Barocci'nin Kreusa tablosu

Aile

Kreusa, Atina Kralı Erechtheus ile Phrasimus ve Diogeneia'nın kızı olan Praxithea'nın en küçük kızıydı.[1] Protogeneia, Pandora, Procris, Oreithyia, Chthonia,[2] Cecrops, Pandorus ve Metion'un kız kardeşiydi.[3] Diğer olası kardeşleri Merope,[4] Orneus,[5] Thespius,[6] Eupalamus[7] ve Sicyon idi.[8]

Apollodoros; Achaeus ve Ion'un annesinin Kreusa, babasının Ksuthos olduğundan bahseder;[9] muhtemelen Kreusa, Ksuthos'un kızı Diomede'ın da annesidir.[10] Ancak Euripides'e ait olan ve Kreusa'nın önemli bir karakter olduğu Ion oyununda; Ion, Kreusa'nın Apollon'dan olma oğludur ve Ksuthos kısırdır. Ion'un Apollon ve Kreusa'nın oğlu olduğundan ayrıca Bizanslı Stephanos da bahseder.[11] Hyginus ise Kephalos'un Hermes ve Kreusa'nın oğlu olduğunu anlatır.[12]

Mitoloji

Kreusa, kız kardeşlerinden birinin ölmesi durumunda intihar etmeye yemin ettikleri sırada bebek olduğu için kız kardeşlerinin kaderinden kurtuldu.[13] Genel anlatıma göre Kreusa'nın Ksuthos'tan İon, Achaeus ve Dorus isimli çocukları olmuştur.

Ancak Ion oyununda Kreusa, Ksuthos ile evlenmeden çok önce Apollon tarafından hamile bırakılmıştır. Kreusa'yı babasının öfkesinden korumak için Apollon, güçlerini hamileliğini gizlemek için kullanır. Kreusa, Apollon'un müdahalesi ile ağrısız bir şekilde çocuğunu doğurur, ancak babasından korktuğu için bebeği bir mağaraya bırakır. Apollon, Hermes'ten oğlu İon'u tapınağına getirmesini ister ve orada büyütülmesini sağlar. Kreusa bundan habersiz suçluluk duyar ve çocuğu almak için geri döner. Çocuğu bulamayınca, vahşi hayvanların bebeği yediğini sanar ve yas tutarak geri döner.

Yıllar sonra, Ksuthos Delphoi'de Apollon tapınağına bir kahine evliliği ve hala çocukları olmaması hakkında danışmaya gider ve orada Apollon Tağınağında yetişmiş Ion ile tanışır. Apollon tarafından verilen kehanet, İon'un oğlu olduğunu gösteriyor gibidir, bu yüzden Ksuthos İon'u evlat edinmeye karar verir. Kocasının kısırlığından habersiz olan Kreusa, evlat edindiği bu çocuğun, Xuthus'un geçmişteki zinasından olduğunu sanar ve genç adamı zehirlemeye çalışır, ancak Ion onun komplosunu tam zamanında anlar ve Kreusa'yı öldürmek için kovalar. Kreusa, Apollon'un sunağına sığınır ve kendisini öldürmemesini diler. Sonunda, Ion'a terk edilmiş halde bulunduğunu söyleyen ve içinde bulduğu sepeti veren Pythia'nın araya girmesiyle ve Ion'un, kendisi bebekken içinde bulunduğu sepeti tarif etmesi ile Kreusa, İon'un terk ettiği oğlu olduğunu anlar. Oyunun sonunda Athena, Kreusa ve Ksuthos'un birlikte Achaeus ve Dorus adında iki oğlu olacağına söz verir. Tanrıça, tüm bunları Ksuthos'tan bir sır olarak saklamalarını belirtir.[14]

Kültür

1754'te William Whitehead'in Atina Kraliçesi Creusa oyunu Londra'daki Drury Lane Tiyatrosu'nda oynamıştır.

Notlar

  1. ^ Apollodorus, 3.15.1 18 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Suda s.v. Maidens, Virgins (Παρθένοι) 25 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Apollodorus, 3.15.1
  4. ^ Plutarch, Theseus 19.5
  5. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 2.25.6; Plutarch, Theseus 32.1; Stephanus of Byzantium, Ethnica s.v. Orneiai 10 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.29.2
  7. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.76.1
  8. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 2.6.5 17 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., citing Hesiod (Ehoiai fr. 224) for Erechtheus
  9. ^ Apollodorus, 1.7.3 17 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Apollodorus, 1.9.4 17 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ Stephanus of Byzantium s. v. Iōnia
  12. ^ Hyginus, Fabulae 160
  13. ^ Euripides, Ion 277
  14. ^ Euripides, Ion passim

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

<span class="mw-page-title-main">Likaon</span> Yunan mitolojisinde Arkadya kralıı

Yunan mitolojisinde Lycaon ya da Lykaon, efsanenin en popüler versiyonunda, Zeus'un gerçekten her şeyi bilip bilmediğini test etmek isteyen Lykaon, kendi oğlu Nyctimus'un öldürüp, etini Zeus'a sunan Arkadya kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı sırasında efsanevi Truva kralı Priamos'un 18 kızı ve 68 oğlu olduğu söylenir. Priamos'un birkaç karısı vardı, birincisi Dymas veya Cisseus'un kızı Hekabe ve diğer çocuklarını doğuran birkaç cariyedir. Kapsamlı bir liste yoktur, ancak birçoğu çeşitli Yunan mitlerinde geçmektedir. Priamos'un hemen hemen tüm çocukları, savaş sırasında veya kısa bir süre sonra Yunanlar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sikroslu Likomedes</span>

Yunan mitolojisinde,, Truva Savaşı sırasında Euboea yakınlarındaki Sikros Adasında Dolopyalıların en önemli kralıydı.

Merops adı Yunan mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır:

<span class="mw-page-title-main">Kreusa (Truva)</span>

Yunan mitolojisinde, Kreusa Priamos ve Hekabe'nin kızıdır. Aeneas'ın ilk karısı ve Ascanius'un annesidir.

Roma ve Yunan mitolojisinde, Capys, İlyada ve Aeneid'ın geçtiği döneminde Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Themiste, Truva prensesidir ve Throas kralı İlos'un kızıdır. Muhtemelen, Eurydice veya Leucippe annesidir. Laomedon, Tithonius ve Telecleia'nın üvey kardeşidir. Themiste, babası İlos tarafından kuzeni olan ve Assaracus ile Hieromneme'nin oğlu Capys ile evlenmiştir. Böylece, Ankhises ve muhtemelen Acoetes'in annesi olmuştur. Ankhises ise ünlü Aeneas'ın babası olurken, Acotes rahip Laocoon'un babası olmuştur.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:

Yunan mitolojisinde, Thasus veya Thasos Poseidon'un oğludur. Öykülerde, Europa'yı aramak için Fenike'den yola çıkan ve adını verdiği adada Thasos kentini kuranlardan biriydi.

Yunan mitolojisinde Abas birkaç kişiye atfedilir:

Yunan mitolojisinde, Mantineus dinsiz Kral Lycaon'un elli oğlundan biriydi ve bir Argos prensiydi. Annesi ya bir naiad olan Cyllene, Nonacris veya bilinmeyen başka bir kadındı. Arkadya şehri olan Mantineia'yı kurdu.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Alycyone ya da Alkyone, Eski Yunanca alkyon αλκυων "yalıçapkını") birden fazla karakterin adıdır:

Erythras Yunan mitolojisinde üç farklı erkeğe atfedilen bir isimdir.

Yunan mitolojisinde, Porthaon, Parthaon veya Portheus, Kalidon kralıdır. Agenor'un ya da Ares'in oğluydu. Annesi Epicaste'tir ve dolayısıyla Demonice'nin ve muhtemelen Thestius'un kardeşidir.