İçeriğe atla

Atina toplu taşıma sistemi

OASA S.A.
TipDevlet
Genel merkeziAtina, Yunanistan
Alt kuruluş(lar)OSY S.A., STASY S.A.
SahibiYunan hükümeti
Tüm (planlanan) Metropoliten demiryolu ağının (Metro, Banliyö Treni, Troleybüs ve Tramvay).

Atina Toplu Taşıma Sistemi, Yunanistan'ın en büyük taşımacılık sistemidir. Sistem, OASA S.A. kuruluşu tarafından işletilmektedir ve Atina'nın tüm kentsel ve metropoliten alanlarına hizmet etmektedir.

Şirketler

Ocak 2011'de Yunan hükûmeti, ayrı ayrı şirketlerin sadece iki şirket çatısı altında birleştirilerek sistemin baştan düzenlenmesi önerisinde bulundu. Bunlardan birisi tramvay ve metrodan, diğeri otobüs ve troleybüslerden sorumlu olacaktı. Mart 2011'de hükûmet 3920 sayılı kanunu yürürlüğe koyarak Atina Metro İşletme Şirketi'nin (AMEL) Atina-Pire Elektrik Demiryolları ve Athens Tram ile birleşerek "STASY S.A." (Yunanca: ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) adında yeni bir şirket oluşturmasına izin verdi. Ayrıca ETHEL S. A. ve ILPAP S. A. şirketleri "OSY S.A." (Yunanca: ΟΣΥ Α.Ε.) adı altında birleşti. Birleşmeler 10 Haziran 2011'de ilan edildi.  Üst yönetimin birleşmesi çabuk gerçekleştiği hâlde eski şirketlerin icraat ve destek seviyesinde birleşmesi yavaş ilerlemiştir.

Temmuz 2011 itibarıyla Atina Toplu Taşıma Sistemi şu şirketlerden oluşmaktadır:

  • OSY S. A. (Yuna nca: ΟΣΥ Α.Ε.)
    • Otobüs ve troleybüs ağı
  • STASY S. A. (Yuna nca: ΣΤΑΣΥ Α.Ε.)
    • Atina tramvay hattı (eskiden Tram S. A tarafından işletiliyordu)
    • Atina metrosu; eski 1 no'lu hat ve yeni 2 ve 3 no'lu hatlar
  • TRAINOSE S. A. (Yuna nca: ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.)

OSY ve STASY, tamamen OASA'nın mülkiyetine girdi. TrainOSE (Proastiakos kısmı için) Atina Kentsel Ulaşım Kurumu (Yunanca: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών - Ο.Α.Σ.Α.) adında bir devlet şirketiyle işbirliği içerisinde çalışmaktadır.[1]

ISAP, ETHEL ve ILPAP, tamamen OASA S. A. mülkeyetine geçmiştir. AMEL ve Tram S. A., Haziran 2011'e kadar Attiko Metro S. A. (Yunanca: Αττικό Μετρό Α.Ε.) adında, bugün tamamen Yunan hükûmetinin mülkiyetinde bulunan bir şirketin iştirakleriydi.[2][3]

OASA, kendisine ait ulaşım araçlarının içerinde çekilecek renkli ve siyah-beyaz fotoğraf ve vidyolar için düzenli olarak yarışmalar düzenlemektedir.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 7 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2006. 
  2. ^ "Archived copy". 4 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2006. 
  3. ^ "Archived copy". 1 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2009. 

Dış bağlantılar

2011'de kurulan OASA şirketleri

OASA harici şirketler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İETT</span> İstanbulda toplu taşımacılıktan sorumlu belediye kuruluşu.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Troleybüs</span>

Troleybüs, gücünü genellikle yol boyunca asılı olan bir elektrik hattındaki iki kablodan alan elektrikli otobüs. İki kablo kullanılmasının sebebi tramvayların aksine lastik tekerlekler kullanılması sebebiyle tek kabloyla devrenin tamamlanmasının olanaksız olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">EsTram</span> Eskişehir Şehir İçi Raylı Sistemi

EsTram, 8 hattan oluşan, şehrin hastanelerini ve üniversitelerini birbirine bağlayan toplam 74 istasyondan oluşan Eskişehir'deki tramvay sistemidir. EsTram'a binişlerde Eskart kullanılır. Toplam hat uzunluğu 55 km'dir ve Yapı Merkezi tarafından anahtar teslim olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Banliyö treni</span> bir şehrin merkezi ile banliyöleri arasında hizmet veren yolcu treni

Banliyö treni, şehrin merkezini, hatta bazen dışını da birleştiren ve gün içinde yolcu taşıyan tren türüdür. Zamanımızda şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı, park problemi, hava kirliliği gibi sorunlara karşı banliyö trenleri bir alternatiftir.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay</span> raylar üzerinde hareket eden elektrikli toplu taşıma aracı

Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseray</span> Kayseride hizmet veren tramvay sistemi

Kayseray, 1 Ağustos 2009 tarihinde Kayseri'de hizmete başlayan bir tramvay sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar Aktarma Merkezi</span> Konak, İzmirde bir aktarma merkezi

Halkapınar Aktarma Merkezi, TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, İzmir Metro A.Ş.'ye ait hemzemin metro ve tramvay istasyonları ve ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarından oluşan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Proastiakos</span>

Proastiakos, Yunanistan'ın Hellenic Train tarafından işletilen banliyö treni hizmetidir. Banliyö tren hizmetlerinin geliştirilmesine 1990'larda başlanmış olup Atina'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nda faaliyete geçmiştir. Mart 2016 tarihi itibarı ile Proastiakos ülkenin üç büyük kenti olan Atina, Selanik ve Patra'a hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin tramvayı</span>

Berlin tramvay hattı, Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan bir tramvay hattıdır. Berlin tramvayı 1865 yılında açılmış ve 1895 yılında elektriklendirilmiş olup Melbourne ve Sankt Petersburg tramvaylarından sonra dünyanın üçüncü büyük tramvay hattıdır. Sistem 190 km uzunlukta olup 22 hat ve 803 durağa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Atina tramvay hattı</span> Atinada tramvay hattı

Atina tramvay hattı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir tramvay hattıdır. Atina tramvayı ilk olarak 1882-1960 yılları arasında hizmet vermiş olup modern tramvay ise 19 Temmuz 2004 tarihinde açılmıştır. Sistem 27 km uzunlukta olup 3 hat ve 48 durağa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Demiryolları Örgütü</span> Demiryolu şirketi

Yunanistan Demiryolları Örgütü, Yunanistan'ın devlete ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. Şirket, 1 Ocak 1971 tarihinde Yunanistan Devlet Demiryolları'nın yerine kurulmuş olup ülkedeki tüm demiryolu altyapısını yürütmektedir. Merkezi Atina'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmirim Kart</span>

İzmirim Kart, İzmir'de toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, banliyö, vapur, tramvay, teleferik, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Bisim, buz pisti, akıllı tuvaletler ve otopark işletmeciliğinde hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki tramvay ağı

İstanbul Tramvayı, İstanbul'da hizmet veren modern tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T1 Tramvay Hattı, T4 Tramvay Hattı ve T5 Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul nostaljik tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

İstanbul nostaljik tramvayı, İstanbul'da hizmet veren nostaljik tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T2 Nostaljik Tramvay Hattı ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madrid Hafif Metrosu</span>

Madrid Hafif Metrosu, Madrid Özerk Topluluğu (İspanya) içerisinde bulunan Metropolitan Bölgesi'ni Madrid şehri ile bağlayan bir hafif metro sistemi ağıdır. Resmî açılışı 24 Mayıs 2007 tarihinde yapılmıştır. Sistem Madrid Bölgesel Ulaşım Konsorsiyumu'na entegre edilmiştir ve birleşik bir grafik imajı paylaşmasına rağmen yönetimi Madrid Metro şirketinden bağımsızdır.