İçeriğe atla

Atina Camii

Koordinatlar: 37°59′11″K 23°42′00″D / 37.98639°K 23.70000°D / 37.98639; 23.70000
Votanikos Camii
Τζαμί του Βοτανικού
Atina Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumAtina, Yunanistan
Koordinatlar37°59′11″K 23°42′00″D / 37.98639°K 23.70000°D / 37.98639; 23.70000
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimİslam
Tamamlanma3 Kasım 2020
Özellikler
Kapasite366

Votanikos Camii (Τζαμί του Βοτανικού) veya Atina Camii (YunancaΤζαμί της Αθήνας, romanizeCami tis Athinas), Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir camidir. Cami, 3 Kasım 2020 tarihinde açılmış olup Votanikos mahallesinde yer almaktadır.

Atina Camii, Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndan bu yana Yunanistan'ın başkentindeki ilk resmi camidir. Atina, bu caminin inşasına kadar camisi olmayan tek Avrupa başkentiydi.[1] Proje, Yunan Ortodoks Kilisesi'nin muhalefetiyle ve protestolarıyla karşılaştı.[2]

1.000 m²'lik bir alana planlanmış olan cami, 500 kişilik erkekler ve 50 kişilik kadınlar olmak üzere iki ibadethaneden oluşmaktadır. Caminin minaresi planlanmamıştır.[3] Cami, herhangi bir dış mali destek olmaksızın Yunan devleti tarafından finanse edilmiş olup bir Avrupa başkentinde yalnızca devlet fonları kullanılarak inşa edilen tek camidir. Bütçesi 887.000 euro idi.[1]

Caminin ilk ve günümüz imamı Zeki Muhammed'dir.[4]

Tarihçe

Atina'da Cizderiye Camii ve Fethiye Camii gibi Osmanlı döneminden kalma camiler bulunsa da bunlar sadece arkeolojik anıt işlevi görmektedirler. 2014 yılına kadar Yunanistan'ın bazı bölgelerinde sadece Ortodoks Hristiyanlık, Yahudilik ve İslam dininin ibadethane açmasına yasal olarak izin veriliyordu. Atina yakınlarında resmi bir cami bulunmazken, bölgede yüzden fazla derme çatma cami oluştu. Kasım 2020 itibarıyla 10 tanesine Yunanistan hükûmeti tarafından faaliyete devam etme izni verildiyse de diğerleri taşınmak veya kapatılmakla karşı karşıyadır.[3]

Atina bölgesinde bir Türk camisi inşa edilmesiyle ilgili olarak Yunan Parlamentosu'ndan geçen ilk yasa 1890'da çıktı. 1970'te muhafazakar Arap ülkeleri Atina'da bir caminin finansmanını teklif ettiler ama ne yasa ne de öneri hayata geçirildi. Son yıllarda Müslüman ülkelerden artan göç, kurulması daha acil hale getirdi. Atina bölgesinde, çoğu Pakistanlı olan yaklaşık 200.000 Müslüman yaşamaktayken yakın zamana kadar resmi bir cami binası bulunmamaktaydı.[1]

Atina'da bir cami kurmaya yönelik ilk girişim, 2000 yılında Peanya'daki Hurmuza'da kurulmasını öngören ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilmesi amaçlanan 2833 sayılı kanuna dayanmaktadır. Kilise ve yerel halkın tepkisi nedeniyle proje durdu.[3] 2006 yılında, çabalar 3512 sayılı kanunla, ancak büyük değişikliklerle yeniden başlatıldı ve inşaatın yalnızca, caminin tam kontrolünü elinde tutacak ve imamını atayacak olan Yunan devleti tarafından finanse edilmesine karar verildi.[3] Proje, çeşitli çevrelerin Danıştay'a kadar uzanan adli işlemleri ve peşpeşe açılan dört kamu ihalesinin müteahhitlerden ilgi görmemesi nedeniyle defalarca ertelendi.[3]

Beşinci ihale başarılı oldu ve Yunanistan'ın en büyük dört inşaat firmasından (J&P ABAX, TERNA, AKTOR ve Intrakat) oluşan bir konsorsiyuma verildi. İnşaatın sözleşmesi 10 Ekim 2016'da imzalandı. Aşırı sağcı protestocular tarafından işgal edildiğinden önce yerin polis tarafından korunması gerektiğinden inşaatı 4 Kasım'da başladı.[3] Toplam yüzeyi 17 dönüm olan arazi, Yunanistan Deniz Kuvvetleri tarafından teslim edildi. Park alanı ve çocuk oyun alanı içermesi planlanan yeni bir kompleksin inşası için mevcut yapılar yıkıldı.

Cami, 3 Kasım 2020 tarihinde ibadete açıldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c Ioannou, Demetrios (8 Kasım 2020). "Athens's first mosque since the 19th century is 'a dream come true'". Middle East Eye (İngilizce). 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  2. ^ Speed, Madeleine (1 Şubat 2019). "The battle to build a mosque in Athens". Financial Times. 24 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  3. ^ a b c d e f Giorgos Lialios (12 Ocak 2017). "Τέλος Απριλίου έτοιμο το τζαμί στον Βοτανικό" (Yunanca). Kathimerini. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  4. ^ Lakasas, Apostolos. "Athens' first mosque opens its doors after 14-year wait – Exclusive footage | eKathimerini.com". ekathimerini.com (İngilizce). 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 
  5. ^ "Greece: The first mosque in Athens has opened its doors for prayer after 14 years of design and construction". Independent Balkan News Agency. 4 Kasım 2020. 18 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cizderiye Camii</span> Atina, Yunanistandaki bir müze

Cizderiye, Dizdar Mustafa Ağa veya Cistarakis Camii, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın Monastiraki meydanında yer alan 18. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Camii 1759 yılında dönemin Atina'daki Osmanlı valisi Cizderiyeli Mustafa Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Camii inşaasında kullanılan yakınındaki Hadrian Kütüphanesi'nin bir sütunu, uğursuzluk getireceğinden korkulduğu için Mustafa Ağa'nın valilikten alınması ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii (Rodos)</span> Bir Osmanlı tarihi eseri

Süleymaniye Camii veya Süleyman'ın Camisi, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos'u fethettikten sonra tarihi şehir olan Rodos'ta yaptırdığı cami.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Atina)</span>

Fethiye Camii, Yunanistan'ın Atina kentinde 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

Nevvar Salih İşgören Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yapımı devam eden bir camidir. Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan cami, Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olacaktır.

Bu liste, Yunanistan'daki eski camilerin bir listesidir. Bu liste Yunanistan'daki camileri ve Müslümanlar için diğer ibadet alanlarını listeler. Listede Yunanistan'daki eski tarihi camilerin bazıları listelense de liste bu tarihi yapıların tamamını kapsamaz. Bu listedeki eski cami ifadesei, Yunanistan'da namaz için kullanılan herhangi bir Müslüman camisini (binası) veya alanını içermektedir, ancak tüm yapılar günümüzde özgün işlevinde kullanılmamaktadır. Yunanistan'da yer alan ve aktif olarak kullanılan camiler için Yunanistan'daki camilerin listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Sultan Mehmet Camii (Dimetoka)</span>

Çelebi Sultan Mehmed Camii, Bayezid Camii ve Ulu Camii, Yunanistan'ın en kuzeydoğusundaki Dimetoka, Doğu Makedonya ve Trakya'da yer alan 15. yüzyılın başlarından kalma bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Fethiye Camii</span>

Fethiye Camii Yunanistan'ın İnebahtı (Naupaktos) şehrinde bulunan bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Camii</span> Sakız, Yunanistanda bir cami

Osmaniye Camii, aynı zamanda yerel olarak Frenk Mahallesi Camii olarak da bilinir, Yunanistan'ın Sakız Adası'nda, adadaki Türk toplumunun ana mahallesi olan Sakız Adası'nın eski kale bölgesinde yer alan kalan üç camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Valide Camii (Midilli)</span> Yunanistanın Kuzey Ege Bölgesi, Midillide bir Osmanlı mimari yapısı

Valide Camii, Yunanistan'ın Midilli adasında, Midilli şehrinde yer alan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Yanya)</span> Yunanistanda bir cami

Fethiye Camii, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Feyzullah Camii</span>

Feyzullah Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camidir. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Arahtu ve Katsantoni caddeleri üzerinde Aya Todori Kilisesi'ne kısa bir mesafede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Sakız)</span>

Bayraklı Camii veya Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Sakız kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Osmaniye ve Mecidiye camileri ile birlikte adada ayakta kalan üç camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Bey Camii (Yunanistan)</span>

Halil Bey Camii, Yunanistan'ın Kavala kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Camii (Kesriye)</span>

Kurşunlu Camii, Yunanistan'ın Kesriye kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını kurşunla kaplı olan kubbesinden almaktadır. Çok az yenileme çalışması yapıldığı için çoğunlukla yıkık bir durumdadır ve ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Cami (İstanköy)</span>

Eski Cami veya Bab-ı Cedid Camii, Yunanistan'ın İstanköy kentinde bulunan bir camidir. Cami 1586 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup 1933'teki depremde ağır hasar görmüş ve birkaç yıl sonra 1935'te yıkılmıştır. Günümüzde camiden geriye sadece sekizgen taş minaresi kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meis Halk Sanatları Müzesi</span> Meisteki bir müze

Meis Halk Sanatları Müzesi veya Kastellorizo Halk Sanatları Müzesi, Yunanistan'daki Meis adasında bulunan bir müzedir. Müze, Kavos Camii, Kızılhisar Camii veya Meis Camii olarak da bilinen tarihi Osmanlı camisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Paşa Camii (Rodos)</span> Rodos, Yunanistandaki tarihi bir cami

Mustafa Paşa Camii, Yunanistan'ın güneyindeki Rodos'ta bulunan Osmanlı döneminden kalma bir camidir. Rodos'un surlarla çevrili eski şehir kısmında yer alan cami ibadete açık değildir. Bununla birlikte, cami Müslüman topluluğu tarafından zaman zaman nikah salonu olarak kullanıma açılmaktadır. Mustafa Paşa Camii, küçük bir meydanda, şehir hamamının bitişiğinde bulunmaktadır.