İçeriğe atla

Atilla Yücel

Atilla Yücel (1942, İstanbul - 21 Eylül 2018, İstanbul) Türk mimar ve akademisyen.

Atilla Yücel 1942 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini Taksim'de yer alan Galatasaray Lisesi'nde tamamladıktan sonra mimarlık eğitimi almak için İstanbul Teknik Üniversitesi'ne girdi. 1965 yılında mimar olarak mezun olan Atilla Yücel, aynı üniversitede yaptığı doktora çalışmasını 1977 yılında tamamladı.[1]

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'ndeki akademik görevlerinin yanında UNESCO, Mimarlar Odası, Amerikan Mimarlar Enstitüsü gibi pek çok kuruluşta jüri ve kurul üyesi olarak da görev yapan Atilla Yücel'in araştırma alanları ve yayınları konut ve kent mekanları üzerine yoğunlaşmaktadır.[2] Akademik faaliyetlerinin yanı sıra, kurucusu olduğu Mimarlık Araştırmaları Stüdyosu (MArS - Mimarlar) bünyesinde 1984 yılından beri mimari proje çalışmalarını sürdürmüştür.[2]

Atilla Yücel 21 Eylül 2018 yılında öldü.[3]

Yayınlanmış kitapları

  • 1966: Samandağ Bölgesi Köy Araştırmaları I: Vakıflı Köyü, Bir Köy Monografisi
  • 1968: Bir Güneybatı Anadolu Gezisi Notları
  • 1968: Mimarlıkla İlgili Sorunlar için Kısaltılmış Ondalık Tasnif - KOT
  • 1971: Tasarlama ve Çevre Sorunları - Bazı Sistematik Yaklaşım Eğilimleri
  • 1971: Samandağ Bölgesi Köy Araştırmaları II: Türkiye'de Köy ve Bir Köy Araştırmasının Yöntem ve İlkeleri
  • 1977: Kentsel Konut Topluluklarının Tasarlanmasında Sosyal Sistem İçeriğinin Değerlendirilmesi - Bir Kuramsal Yaklaşım Denemesi
  • 1979: Konutlarda Bakım, Onarım, Yenileştirme
  • 1984: Bir Toplu Konut Denemesi: Sincan - Elvanköy Yeni Kenti
  • 2005: Mimarlıkta Dil ve Anlatım
  • 2007: Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar
  • 2019: Duran Her Şey Hareket Ediyor: İstanbul Yazıları (derleme; ölümünden sonra tamamlandı)

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Atilla Yücel". Arkitera.com. 4 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2011. 
  2. ^ a b "Atilla Yücel". Arkitera.com. Arkitera Mimarlık Merkezi. 17 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

Aptullah Kuran, Türk mimar ve mimarlık tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Hayati Tabanlıoğlu</span> Türk mimar

Hayati Tabanlıoğlu, Türk mimar.

Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı, Doğan Tekeli ve Sami Sisa (1929-2000) tarafından İstanbul’da kurulmuş bir Türk mimarlık firmasıdır. Şirket 1954 yılında Site Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuş, sonradan yapılandırılmasıyla Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığına dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nezih Eldem</span> Türk mimar

Nezih Eldem, Türk mimardır.

Maruf Önal Türk mimar.

Metin Sözen Türk bir mimar, öğretim görevlisi. Hâlen ÇEKÜL'ün başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'deki, başta tarihi yapılar olmak üzere, kültürel mirasın korunması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir mimar, öğretim görevlisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Tanyeli</span>

Uğur Tanyeli, Türk mimar, akademisiyen, mimarlık tarihçisi ve kuramcısı.

Prof. Hande Suher mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin dekanlık yapmış ilk kadın öğretim görevlisidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın şehir plancılarındandır.

M. Altay Erol Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin 1960'lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli'ni tasarımcılarındandır.

Ziya Tanalı Türk mimar. 2008 yılında Sinan Ödülü’ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sevinç Hadi</span> Türk mimar

Sevinç Hadi Türk mimar. Türkiye’nin mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip Milli Reasürans Kompleksi projesini Şandor Hadi ile tasarlamıştır.

Ersen Gürsel, Türk mimar.

Erkut Şahinbaş Türk mimar. 2012 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ve Türkiye'deki en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olan Sinan Ödülü'nü kazandı.

Suha Özkan Türk mimar, mimarlık eleştirmeni, teorisyen ve öğretim görevlisi.