İçeriğe atla

Atilla Kuzu

Ahmet Kuzu
Ahmet Kuzu
Doğum11 Ağustos 1963(1963-08-11)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimMarmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Endüstriyel Tasarım Bölümü
İç Tasarım Ana Sanat Dalı
Meslekİç mimar, mobilya tasarımcısı
Tanınma nedeniTaklamakan, Barringer orta sehpası

Atilla Kuzu (d. 11 Ağustos 1963 İstanbul, Türkiye), Türk iç mimar ve mobilya tasarımcısı.

Biyografi

Atilla Kuzu, 11 Ağustos 1963 tarihinde İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi'nde Endüstri Ürünleri Tasarımı okudu ve 1987 yılında mezun oldu. 1994 yılında mimar Levent Çırpıcı ile Zoom TPU'yu kurdu. Tasarımı Taklamakan, 1999 yılında IFDA (Asahikawa Uluslararası Mobilya Tasarım Fuarı) "Design with love, love with wood" mobilya tasarım yarışmasında finalist seçildi.[1] Çağdaş eserlerin sergilendiği Avrupa'nın en seçkin müzelerinden biri olan MARTa Herford müzesinin koleksiyonuna Taklamakan seçildi. Bu tasarım yaşayan en önemli mimarlardan biri olan Frank Gehry'nin sanatını, tasarımını ve mimarisini bir araya getirmektedir.[2] Bir diğer çalışması olan Barringer sehpası, 2002 yılında yine IFDA'da 820 tasarımcının daha yaptığı çalışmalar arasından seçilmiştir. Barringer sehpa, Atilla Kuzu tarafından tasarlanan bir mobilya serisinden oluşan Atilla Serisi ile birlikte Conde House Europe katalogları arasında yerini aldı.[3][4] En yaratıcı 50 Türk'ten biri seçildi.[5] İç mimari çalışmaları fraktal tasarımdan etkilenmiştir.

Ödülleri

  • IFDA Ahşap Mobilya Tasarım Yarışmasında “Taklamakan” isimli tezgah ile birincilik, Japonya, 1999
  • “Barringer” isimli tasarımı ile IFDA “From Alaska to Barringer” Ahşap Mobilya Tasarım Yarışmasında 46 ülkeden en iyi 30 tasarımcıdan biri seçildi, 2002
  • Elle Decor Uluslararası Tasarım Ödülü, “Yılın Tasarımı”, 2010
  • Angle Table (888 Design), Design Türkiye İyi Tasarım Ödülü, 2010

Kaynakça

  1. ^ "TAKLAMAKAN BENCH | Nurus". 10 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  2. ^ "Red Dot Design Award". www.red-dot.org. 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Barringer - Conde House Europe". 25 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  4. ^ "Atilla - Conde House Europe". 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  5. ^ "En yaratıcı 50 Türk". Milliyet. 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dieter Rams</span>

Dieter Rams, tüketici ürünleri şirketi Braun, mobilya şirketi Vitsœ ve endüstriyel tasarımın fonksiyonellik ekolü ile yakından ilişkili olan Alman endüstriyel tasarımcı ve emekli akademisyendir. Ürünlerinde fazladan dikkat çekmeme yaklaşımı ve "az ama iyi" tasarıma olan inancı, zamansız bir kalite yakalamasını sağladı ve Rams'a dünyaca tanınırlığın yanı sıra beğeni de kazandıran birçok ürünün tasarımını etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Rijksmuseum Amsterdam</span>

Rijksmuseum Amsterdam ya da Rijksmuseum, Amsterdam'daki Museumplein'da yer alan bir Hollanda ulusal müzesidir. Müzede sanat, zanaat ve tarih alanındaki parçalar sergilenir. Müze, Hollanda Altın Çağı'na ait geniş bir tablo koleksiyonuna ve oldukça büyük bir Asya sanatı koleksiyonuna sahiptir. Müzede Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer, Jan Steen ile Rembrandt'a ve atölyesinde çalışan öğrencilerine ait tablolar bulunur. Müze ayrıca Hollanda'nın en büyük sanat tarihi kütüphanesini de barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Vitra Tasarım Müzesi</span>

Vitra Design Museum Almanya’nın Weil am Rhein şehrinde yer alan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Zeche Zollverein</span>

Zeche Zollverein, 2001’den bu yana UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası’na alınan eski maden ocağı.

<span class="mw-page-title-main">Ross Lovegrove</span>

Ross Lovegrove, endüstriyel tasarımcı.

Zviad Tsikolia - Gürcü endüstriyel tasarımcı olduğunu. 2010 yılından bu yana Zviad bir lider olduğunu tasarım bürosu, Delta in-house tasarımcısı. Karısı, Marina Khorava, aynı Amanda Gürcü tasarımcı. onlar İki çocuğum var Birlikte - Buba ve Iva.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Fadıllıoğlu</span> Türk asıllı iç mimar

Zeynep Behlil Fadıllıoğlu, Türk iç mimar.

Türkiye’nin önde gelen elektrikli ev aletleri markası Arzum, 57 yıllık sektör birikimiyle tasarladığı ürünleriyle, güvenilir ve yenilikçi bir marka. Türkiye ve dünyada, gıda hazırlama, pişirme ve kızartma, sıcak içecek hazırlama, temizlik, kişisel bakım, ütü olmak üzere 6 farklı ürün kategorisinde yüzlerce ürünüyle milyonlarca kişiye ulaşıyor. Türkiye’de ilklere imza atarak küçük ev aletleri sektörüne yön veren Arzum, tasarım ve inovasyonu vazgeçilmezi olarak görüyor. Bu vizyon ile ulusal ve uluslararası birçok yarışmada prestijli ödüllerin sahibi olan Arzum, aynı zamanda Arzum OKKA markasıyla da Türk kahvesi kültürünün dünyaya yayılmasını da misyon edindi. Doğrudan fincana servis, közde pişirme ve kendi kendini yıkayabilme özellikleriyle dünyanın her yerinde ideal kıvamda Türk kahvesi lezzetini sunan Arzum OKKA'lar, Türk kahvesinin globalleşmesine büyük katkı sağlıyor. 2020’nin son aylarında gerçekleşen ve rekor talep gören halka arzı ile gücüne güç katan Arzum, bir dünya markası olma hedefiyle yeni başarılara imza atarak kendi yolunda emin adımlarla ilerliyor.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kablosuz Fare</span>

Apple Kablosuz Fare Macintosh bilgisayarlar için yapılmış tek düğmeli bir fare. Eylül 2003'te piyasaya sürüldü, ancak 2005 yılına kadar Apple'ın birincil kablosuz fare olduğu yaygın şekilde bilinmiyor. Bluetooth 1.1 kablosuz teknolojisiyle etkileşime giriyor. 2 AA lityum şarj edilebilir pil içermekteydi ve fare kullanılmadığı zaman da optik algılayıcıyı koruyan bir güç düğmesi vardı. Apple Wireless Mouse'un Endüstriyel tasarımı tamamen Apple'ın ev tasarımcıları tarafından ele alınırken, bazı donanımlar Sparkfactor Design tarafından tasarlandı. Apple model numaraları A1015'i içerir.

<span class="mw-page-title-main">James Rivière</span> İtalyan sanatçı, tasarımcı ve kuyumcu

James Rivière, İtalyan tasarımcı ve heykeltıraş, dünyanın en önemli 20. yüzyıl takı tasarımcısı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Vico Magistretti</span> İtalyan mimar (1920-2006)

Vico Magistretti, mobilya tasarımcısı ve mimar olarak da bilinen İtalyan bir endüstriyel tasarımcıydı. Hümanist mimar Ernesto Nathan Rogers'ın ortaklarından biri de olan Magisretti'nin ilk işlerinden birisi Milano'nun deneysel semti QT8'deki "şiirsel" yuvarlak kiliseydi. Daha sonra Cassina S.p. A. gibi şirketler için seri olarak üretilen cihazlar ve mobilyalar tasarladıve 1986'da Lisanslı Endüstriyel Sanatçılar ve Tasarımcılar Derneği'nin Altın Madalyası da dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Ömer Selçuk Baz Türk mimar.

Melike Altınışık, Türk mimar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Red Dot</span>

Red Dot Tasarım Ödülü, Red Dot GmbH & Co. KG tarafından verilen Alman uluslararası tasarım ödülüdür Ürün tasarımı, markalar ve iletişim tasarımı ve tasarım kavramı için ödül kategorileri bulunur. 1955'ten beri, tasarımcılar ve üreticiler ödüller için başvurur ve kazananlar yıllık bir törenle sunulur. Kazanan ürünler, Essen 'deki tarihi Zollverein Kömür Madeni Sanayi Kompleksi'nin tesislerindeki Red Dot Tasarım Müzesi'nde diğerleri arasında sunulur. İlk Red Dot Tasarım Müzesi olan Red Dot Tasarım Müzesi Essen, 1997 yılında inşa edilmiştir. İkinci Red Dot Tasarım Müzesi, 2005 yılında Singapur'da inşa edildi. Red Dot Tasarım Ödülü, 2014'te 70 ülkeden 15,500'den fazla başvuru aldı ve yalnızca 2016'da, 102'si "En İyinin En İyisi" kategorisinde olmak üzere 1,559 Red Dot ödülüne layık görüldü. Tasarım endüstrisindeki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">IF Ürün Dizayn Ödülü</span>

iF Ürün Tasarım Ödülü 1954'te verildi ve her yıl iF Uluslararası Forum Tasarımı tarafından verilir. Birden çok disiplini kapsayan ödül, her yıl yaklaşık 59 ülkeden 5,500'den fazla başvuru alır.

Kalef Alaton, Türk asıllı Amerikalı iç mimar. Alaton, 1980'lerde Kaliforniya konut iç mekanları üzerindeki en büyük etkilerden biri olarak bilinmektedir.

Sanat tasarım ana sanat dalı, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi ya da Güzel Sanatlar Enstitüsü bünyesinde yer alan, sanat ve tasarım alanında eğitim ve araştırma faaliyetleri yürüten akademik ve genellikle yüksek lisans seviyesinde birimdir. Bu ana sanat dalı, sanatsal ve tasarımsal yetenekleri geliştirmeyi, yaratıcı düşünme becerilerini artırmayı ve öğrencileri profesyonel sanat ve tasarım dünyasına hazırlamayı amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">No. 14 sandalye</span>

No. 14 sandalye, Thonet sandalye şirketi tarafından üretilen en ünlü sandalyedir. 'Bistro sandalye' olarak da bilinen bu sandalye Michael Thonet tarafından tasarlanmış ve 1859 yılında piyasaya sürülerek dünyanın ilk seri üretim mobilya ürünü olmuştur. Bükülmüş ahşap kullanılarak yapılmış ve tasarımının mükemmelleştirilmesi yıllar almıştır. No. 14 sandalye uygun fiyatı ve basit tasarımıyla, şimdiye kadar yapılmış en çok satan sandalyelerden biri oldu. 1859 ve 1930 yılları arasında yaklaşık 50 milyon No. 14 satıldı ve o zamandan beri milyonlarcası daha satıldı.