İçeriğe atla

Atilla Girgin

Atilla Girgin
Doğum1946 (77-78 yaşında)
İzmit, Kocaeli, Türkiye
MeslekGazeteci
Vatandaşlık Türkiye
EğitimAnkara Üniversitesi
EvliliklerIşın Girgin
ÇocuklarKaan Girgin

Prof. Dr. Atilla Girgin (d. 1946, İzmit), Türk gazetecidir.

1965'te Saint Joseph Fransız Lisesi’nden, 1969 yılında da, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu’ndan mezun oldu. 1968 yılında, üniversite öğrencisiyken Anadolu Ajansı'nda gazeteciliğe başlayan Girgin, 1973’te devlet bursu kazanarak Fransa'ya gitti. Girgin, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ögretim üyesidir.

Kariyer

Sorbonne Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde öğrenim görürken, bir yandan da Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) Şirketi’nde yöneticilik stajı yapı.

1975 yılında, Anadolu Ajansı’nda gazeteciliğe yeniden başlayan Atilla Girgin, 1985 yılı başında, “Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü” görevine getirildi. Girgin, 1987 yılında da, İ. Ü. Basın Yayın Yüksekokulu'nda mesleki dersler vermeye başladı. Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü olarak 8,5 yıl çalıştıktan sonra, 23 Temmuz 1993'te, TRT Haber Dairesi Başkanlığı'na getirilen Girgin, sağlık nedenleriyle bu görevden ayrılınca, 3 Ocak 1994 tarihinde, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne ögretim görevlisi olarak atandı.

1997 yılında, Marmara Üniversitesi'nde “Yerel Basın” konusunda yüksek lisans, 2000 yılında da, bu kez İstanbul Üniversitesi SBE. Gazetecilik Anabilim Dalı'nda “Yazılı Basın Haberciliğinde Etik” konusunda doktora yapan Atilla Girgin, halen Marmara, İstanbul, Yeditepe ve İstanbul Aydın Üniversiteleri İletişim Fakültelerinde mesleki dersler veriyor. İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü bölüm başkanıdır.

Girgin'in, “Türkiye’de Yerel Basının Gelişmesi”, “Haber Yazma Teknikleri”, “Yazılı Basında Haber ve Habercilik Etik’i”, “Türk Basın Tarihi’nde Yerel Gazetecilik”, “Haber Yazmak”, “Uluslararası İletişim, Haber Ajansları ve Anadolu Ajansı” ve "Söyleşi mi Röportaj mı?" konularında yayımlanmış bilimsel kitapları bulunuyor. Atilla Girgin ayrıca, 2003 yılının başında, mesleki ve özel anılarından oluşan 41 öykülük “Gazeteci Olmak Önce Adam Olmak Demektir” adlı bir kitap yayımladı.

Evli ve bir çocuk babası olan Girgin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, İletişim Araştırmaları Derneği (ILAD), Türkiye Bilişim Derneği, Basın Enstitüsü Derneği ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi, Basın Konseyi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü üyesidir.

Prof. Dr. Girgin aynı zamanda, ünlü oyuncu Kaan Girgin'in babası olup, kendi ölüm ilanını ölmeden önce yazıp hazırlamış olan belki de tek kişidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Atilla Girgin - Gazeteci Olmak Önce Adam Olmak Demektir

İlgili Araştırma Makaleleri

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, 1950 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Gazetecilik Enstitüsü adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk iletişim fakültesidir.

Özkan Altıntaş, Türk gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Hıfzı Topuz</span> Türk gazeteci ve yazar (1923–2023)

Hıfzı Topuz tam adıyla Mustafa Hıfzı Rami Topuz, Türk gazeteci ve yazar.

Cüneyt Koryürek, Türk gazeteci ve yazar.

Mete Çubukçu ya da doğum adıyla Fevzi Mete Çubukçu, Türk muhabir, gazeteci ve yazardır.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Marmara Üniversitesi'ne bağlı, bünyesinde gazetecilik; halkla ilişkiler; radyo televizyon ve sinema bölümleri olmak üzere üç bölümden müteşekkil fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazeteci</span> haberler ile diğer bilgileri toplayan, yazan ve dağıtan kişi

Gazeteci, gazetecilik mesleğini icra eden; güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında veri toplayıp, araştırıp, arşivleyip olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF), Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Demir</span>

Vedat Demir, iletişim profesörü, gazeteci, yazar. Freie Universität Berlin'de akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Asna</span>

Mustafa Alaettin Asna, İletişim uzmanı, radyocu, gazeteci ve akademisyendir.

Prof.Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu, İletişim Bilimci, Akademisyen.

Nursun Erel, Türk gazeteci ve yazar.

Necmi Hatipoğlu Türk gazeteci.

Ulvi Yanardağ, Türk gazeteci ve televizyon habercisi.

Hakan Cem Işıklar Türk televizyoncu, muhabir, yazar, gazeteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen

Hakan Cem Işıklar, Memleketi: İstanbul-Kadıköy, Rumeli Göçmeni, Türk televizyoncu, muhabir, yazar, gazeteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Barış Yarkadaş</span> Türk politikacı

Barış Yarkadaş, Türk gazeteci, siyasetçi ve yazar. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Göksu</span> Türk gazeteci

Göksel Göksu, gazeteci, feminist.

Çiğdem Toker, Türk gazeteci yazar ve hukukçu.

Gül Zeynep Göğüş Türk yazar, gazeteci, romancı.