İçeriğe atla

Atilla İçli

Atilla İçli (3 Mart 1945, Ankara - 30 Ocak 2004, Ankara), Türk halk müziği ses sanatçısı, besteci ve program yapımcısıdır.

1968 yılında TRT İstanbul Radyosuna girdi. 1972 de Ankara Radyosu’na geçti. Ses sanatçılığının yanı sıra TRT’de programcılık yaptı. Şarkı ve türkü formunda çeşitli eserler besteledi. Şarkı ve türkü formunda çeşitli eserler besteledi. Atilla İçli’nin en popüler şarkılarından biri “Vermediler Ne Yapayım”'dır. Bu şarkı, onun müzik kariyerinde önemli bir yer tutardı. 1971 yılında yayımladığı ilk 45'liği ile “Altın Plak” ödülünü kazandı.[1]

Lenf kanseri hastası Atilla İçli, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi gördüğü sırada öldü. Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Atilla İçli Kimdir?". Türk Halk Müziği. []
  2. ^ "Sanatçı Atilla İçli uğurlandı". Haber. Mynet. 31 Ocak 2004. 30 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve çağdaş halk müziği türünde eserler üreten müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Selahattin İçli,. Türk müziği bestecisi, müzisyen, tıp doktoru. Bestekâr Şerif İçli, babasının amca oğludur.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Sarısözen</span> Türk folklorcu ve müzisyen

Muzaffer Sarısözen, Türk folklorcusu, Türk halk müziği sanatçısı ve derleyicisidir. Asıl adı Muzaffereddin Mazhar olup soyadı kanunundan önce Muzaffereddin, Muzaffer Sözen gibi isimleri kullanmıştır. Babası Nakşibendî şeyhi Hüseyin Hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanım'dır.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özhan Eren</span> Türk yönetmen

Özhan Eren, Türk Müziği sanatçısı, yönetmen ve asker.

Özgür Eren, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği ses sanatçısı. Niğde Ulukışla kökenli olan Özgür Eren'in dedesi Niğde'nin ünlü kemancılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Emine Ata</span> THM ses sanatçısı

Emine Ata, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

Erdal Tuğcular, Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Akgün</span> Türk halk müziği sanatçısı ve oyuncu

Hatice Muzaffer Akgün, TRT kökenli Türk halk müziği ses sanatçısı. Kışlalar Doldu Bugün türküsüyle tanındı.

Naim İlgün Soysev, Türk bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">TRT Dinle</span>

TRT Dinle, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından oluşturulmuş, TRT'nin arşivinde bulunan müzik, şarkı, radyo tiyatrosu, podcast veya radyo kanallarının canlı dinlenebildiği bir dijital müzik servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Elif Avcı</span> Türk Sanat Müziği vokalisti

Elif Avcı aslen Malatyalı olan bir halk müziği sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hayri Uzun</span> Türk aranjör ve orkestra şefi

Ömer Hayri Uzun, Türk Sanatçı, Orkestra şefi, aranjör ve TRT Yurttan Sesler Korosu şefi.