İçeriğe atla

Atifete Jahjaga

Atifete Jahjaga
3. Kosova Cumhurbaşkanı
Görev süresi
7 Nisan 2011 - 7 Nisan 2016
Yerine geldiğiFatmir Sejdiu
Yerine gelenHashim Thaçi
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Nisan 1975 (49 yaşında)
Yakova, Kosova ÖSB, Yugoslavya SFC (bugünkü Kosova)
Evlilik(ler) Astrit Kuçi
İmzası

Atifete Jahjaga (d. 20 Nisan 1975), Kosovalı siyasetçidir. 2011-2016 yılları arasında Kosova Cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu. Daha önce Kosova Polisi Müdür Yardımcısı olarak Balkanlar'daki kadınlar arasında en yüksek tümgeneral rütbesiyle görev yapmıştır.

Eğitimi

Avusturya dışişleri bakanı Sebastian Kurz, Katolik piskoposu Dode Gjergji, Sırp Ortodoks piskoposu Teodosije Šibalić ve Müftü Naim Ternava ile Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Ocak 2015

Kosova'nın güneybatı kasabasında Yakova'da doğdu ve ilk ve orta okula orada devam etti. 2000 yılında Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2006/07 yılında İngiltere'de Leicester Üniversitesi'nde polis yönetimi ve ceza hukuku alanında yüksek lisans sertifika programına katıldı. Almanya'da George C. Marshall Avrupa Merkezi Güvenlik Çalışmaları'nda ve ABD'de FBI Ulusal Akademisi'nde yoğun mesleki eğitim aldı.

Kosova Cumhurbaşkanlığı

6 Nisan 2011'de Kosova Demokratik Partisi, Kosova Demokratik Birliği ve Yeni Kosova İttifakı tarafından Kosova cumhurbaşkanlığı için bir uzlaşmacı aday olarak ilan edildi. 7 Nisan günü meclis oylaması ilk turunda ülkenin dördüncü Cumhurbaşkanı seçildi; mevcut 100 milletvekilinden 80 oy almıştır.

Parlamentoda açılış konuşmasında, Cumhurbaşkanı olarak kendisinin ana amaçlarından biri, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e Kosova'nın üyeliğinin güvenli olduğunu belirtti. Bütün Kosova'nın ideali AB üyeliği ve ABD ile kalıcı bir dostluktur. Ben inanıyorum ki hayallerimiz gerçeğe dönüşecek şeklinde Parlamentoya ilk konuşmasını yapmıştır.

Azınlıklar

Kosova'nın çeşitli etnik topluluklar arasında köprü kurmak için çalışmaktadır. Dinlerarası diyaloglarda aktif olmuştur ve sürekli Kosova'da azınlık topluluklarına ulaşmıştır. 2013 yılında, ülkede hakim olan dinlerarası hoşgörüyü geliştirmeye devam ederek, Sırp Ortodoks Decan Manastırı ve Paskalya kutlamaları için din adamlarını ziyaret etmiştir.

Ödülleri

27 Haziran 2013 tarihinde Durham Üniversitesi'nden fahri unvanı aldı.

Özel yaşamı

Astrit Kuçi adlı bir diş hekimi ile evlidir.

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Jakup Krasniqi
Geçici
Kosova Cumhurbaşkanı
2011–2016
Sonra gelen
Hashim Thaçi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Necdet Sezer</span> 10. Türkiye cumhurbaşkanı (2000–2007)

Ahmet Necdet Sezer, Türk hukukçu ve devlet görevlisi. Türkiye'nin 14. Anayasa Mahkemesi başkanı ve 10. cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını yapmış tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lech Kaczyński</span> 4. Polonya cumhurbaşkanı

Lech Aleksander Kaczyński, 2005-2010 arasında Polonya Cumhurbaşkanı, 2002-2005 arasında da Varşova Belediye Başkanı olan Polonyalı siyasetçi. Aynı zamanda eski başbakan Jarosław Kaczyński'nin ikiz kardeşidir. 10 Nisan 2010 tarihinde Rusya'da bir uçak kazasında eşiyle birlikte ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Çakmakoğlu</span> Türk siyasetçi

Sabahattin Çakmakoğlu, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Orbán</span> Macaristan başbakanı (1998–2002, 2010–görevde)

Viktor Mihály Orbán, Macar siyasetçi ve 2010 yılından beri Macaristan Başbakanı. Aynı zamanda 2003 yılından beri Fidesz partisinin genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roman Herzog</span> 7. Almanya cumhurbaşkanı

Roman Herzog, 1994-1999 yılları arasında görev yapmış Almanya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Pál Schmitt</span> Macaristan cumhurbaşkanı

Pál Schmitt, Macar sporcu ve siyasetçi. 2010'dan 2012 yılına kadar Macaristan cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Macaristan Parlamentosunda 59'a karşı 263 oy ile cumhurbaşkanı seçilmişti. 6 Ağustos 2010 tarihinde yemin etti. Yaz Olimpiyatları'nda gençliğinde başarılı bir eskrimci olarak iki altın madalya kazandı. Bu görevinden önce Avrupa Parlamentosu başkan yardımcılığı ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanlığı yapmıştır. Ayrıca Macarcanın yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Simone Veil</span>

Simone Veil, Fransız bakan, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jack Lang</span> Fransız siyasetçi (d. 1939)

Jack Lang, Fransız siyasetçi. Sosyalist Parti üyesi olarak görev yapmıştır. 1981-1986 ve 1988-1993 yılları arasında Kültür Bakanı, 1992-1993 arasında da Eğitim Bakanı olmuştur. Kültür Bakanlığı sırasında başlattığı Müzik Festivali, 21 Haziran'da kutlanan Dünya Müzik Günü'ne dönüşerek devam etmektedir.

Georges Vedel Fransız kamu hukuku profesörü

<span class="mw-page-title-main">Sergio Mattarella</span> 12. İtalya cumhurbaşkanı

Sergio Mattarella, İtalyan siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve mevcut İtalya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Jozefina Topalli</span>

Jozefina Çoba Topalli 2005-2013 yılları arası Arnavutluk Meclis Başkanlığı yapmış, aynı zamanda Arnavutluk Demokratik Partisi başkan yardımcısı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Tsai Ing-wen</span> 7. Tayvan devlet başkanı

Tsai Ing-wen (Çince: 蔡英文; pinyin: Cài Yīngwén;, Çin Cumhuriyeti cumhurbaşkanı görevine seçilen ilk kadın başkanı. Hakka ve Aborijin kökenli, ilk cumhurbaşkanıdır. Aynı zamanda Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'den sonra Doğu Asya ülkelerindeki ikinci kadın başkandır. Demokratik İlerleme Partisi'nin görevdeki başkanı olarak 2012 ve 2016 yılında partinin başkan adayı oldu. Tsai daha önce 2008'den 2012'ye kadar parti başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Marcelo Rebelo de Sousa</span> 20. Portekiz cumhurbaşkanı

Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa, Portekizli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Miloš Zeman</span> Çek Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı

Miloš Zeman, Çekya'nın 8 Mart 2013 - 8 Mart 2023 tarihleri arasında görev yapan üçüncü cumhurbaşkanı. 1998'den 2002'ye kadar Çek Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı. 1990'lı yıllarda Çek Sosyal Demokrat Partisi'nin liderliğini yaptı ve partisini ülkenin önde gelen partilerinden biri yaptı. 1996 ila 1998 yılları arasında Çek parlamentosunun alt meclisi olan Temsilciler Meclisinin Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vjosa Osmani</span> Kosovanın 5. Cumhurbaşkanı

Vjosa Osmani-Sadriu,, Kosovalı bir hukukçu ve politikacıdır. Nisan 2021'den beri Kosova Cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanıdır. Osmani, 2019 Kosova genel seçimlerinde Kosova Demokratik Birliği (LDK) partisinin başbakan adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rexhep Meidani</span>

Rexhep Qemal Meidani veya Recep Kemal Meydani, Arnavut fizik profesorü, diplomat ve siyasetçidir. Meidani, 1991 yılından itibaren yapılan çok partili serbest seçimlerde seçilen Arnavutluk'un 3. Cumhurbaşkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sadır Caparov</span> 6. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanı</span> Cezayirin devlet başkanı

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Cezayir'in devlet başkanıdır ve aynı zamanda Cezayir Halk Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.