İçeriğe atla

Ati George Sokomanu

Ati George Sokomanu
1985'de Sokomanu
1. Vanuatu Devlet Başkanı
Görev süresi
8 Mart 1984 - 12 Ocak 1989
(4 yıl, 310 gün)
Başbakan Walter Lini
Yerine geldiğiFrederick Karlomuana Timakata
Yerine gelenOnneyn Tahi
Görev süresi
30 Temmuz 1980 - 17 Şubat 1984
(3 yıl, 202 gün)
Başbakan Walter Lini
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Yerine gelenFrederick Karlomuana Timakata
Kişisel bilgiler
Doğum George Kalkoa
13 Ocak 1937 (87 yaşında)
Mele Adası, Yeni Hebridler
Partisi Vanua'aku Pati
Evlilik(ler) Leitak Sokomanu
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Güney Pasifik Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi

Ati George Sokomanu (d. 13 Ocak 1937), Vanuatulu siyasetçi.

İlk yılları

Sokomanu 13 Ocak 1937 tarihinde Yeni Hebridler'e bağlı Mele Adasında doğdu. İlk okul eğitimini Port Vila'da gördü. 1969 yılında yapılan genel seçimlerde Vanuatu Parlamentosuna seçildi. 1974 yılında Güney Pasifik Üniversitesi'nden mezun oldu. 1979 yılında Walter Lini'nin hükûmetinde İçişleri bakanı olarak görev yaptı.

Devlet Başkanlığı

1980 yılında Vanuatu'nun bağımsızlığını kazanması ile birlikte parlamentoda yapılan oylama sonucunda ülkesinin ilk Devlet Başkanı olarak seçildi. 17 Şubat 1984'te hakkında çıkan vergi ihlalleri suçlaması nedeniyle görevinden istifa etti. Ancak kısa bir süre sonra 8 Mart 1984'te parlamento tarafından tekrar devlet başkanı olarak seçildi. İkinci devlet başkanlığı dönemi pek çok tartışmalara neden oldu. Bunlardan en öne çıkanı 1988 yılında Başbakan Walter Lini'yi görevden alıp yerine yeğeni Barak Sopé'yi getirmeye çalışmasıydı. Ancak bu isteği Vanuatu Anayasa Mahkemesi tarafından engellendi. 1989 yılında görevini kötüye kullandığı gerekçesi ile görevinden alındı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırıldı ama cezası sonra affedildi.[1]

1993-1996 yılları arasında Pasifik Topluluğu'nun genel sekreteri olarak görev yaptı.[2]

Özel hayatı

Leitak Sokomanu ile olan evliliğinden üç çocuğu oldu. Eşi 2020'de 83 yaşında öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ Premdas, Ralph R.; Steeves, Jeffrey S. (1990). "Political and constitutional crisis in Vanuatu". The Round Table (İngilizce). 79 (313). ss. 43-64. doi:10.1080/00358539008453967. ISSN 0035-8533. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  2. ^ "The Queen's Baton Relay in Vanuatu". Commonwealth Games - Birmingham 2022 (İngilizce). 4 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Wife of Vanuatu's first head of state farewelled". RNZ (İngilizce). 16 Kasım 2020. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Necdet Sezer</span> 10. Türkiye cumhurbaşkanı (2000–2007)

Ahmet Necdet Sezer, Türk hukukçu ve devlet görevlisi. Türkiye'nin 14. Anayasa Mahkemesi başkanı ve 10. cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını yapmış tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Çetin</span> 20. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Hikmet Çetin, Türk siyasetçi, devlet adamı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. CHP Genel Başkanlığı görevini Şubat 1995 - Eylül 1995 tarihleri arasında sürdürmüştür. Mart 1995 - Ekim 1995 ve Ekim 1978 - Kasım 1979 tarihleri arasında Başbakan yardımcılığı görevini sürdüren Çetin, birçok hükûmette görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Müfit Gürtuna</span> Türk siyasetçi

Ali Müfit Gürtuna, Türk avukat ve siyasetçidir. İstanbul'un Cumhuriyet dönemindeki 30. belediye başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Tüzemen</span>

Ekrem Tüzemen, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Temel Karamollaoğlu</span> Türk siyasetçi

Temel Karamollaoğlu, Türk siyasetçi ve tekstil yüksek mühendisi, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı ve Saadet Partisi YİK Başkanı. 30 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirilen Saadet Partisi 6. Olağan Kongresi'nde Saadet Partisi genel başkanlığı görevine seçildi. 1977-1980 ve 1996-2002 yılları arasında milletvekili olarak görev yaptı. Ayrıca 1989-1995 yılları arasında Sivas'ta belediye başkanlığı yaptı. Siyasete girmeden önce Devlet Planlama Teşkilatında tekstil sektör uzmanı olarak çalışmıştır. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin cumhurbaşkanı adayı olmuştur.

İbrahim Hilmi Senil,, Türk hukukçu.

Kâni Vrana, Türk hukukçu.

Ahmet Hamdi Boyacıoğlu, Türk hukukçudur.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Celal Mümtaz Akıncı</span> Türk hukukçu

Celal Mümtaz Akıncı, Türk hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Biya</span> 2. Kamerun devlet başkanı

Paul Biya, 7 yıllık başbakanlığından sonra, 6 Kasım 1982 tarihinden bu yana Kamerun devlet başkanıdır. Paul Biya Afrika'da en uzun süre görev yapan ulusal lider olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Joe Natuman</span>

Joe Natuman, Vanuatu'lu politikacı ve Vanuatu'nun eski başbakanı. Vanua'aku Pati üyesidir. Güney Pasifik Üniversitesi mezunu ve aynı zamanda Papua Yeni Gine Üniversitesi'nde değişim öğrencisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı</span> Kuzey Makedonyanın devlet başkanı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Loughman</span> Vanautalı politikacı

Bob Loughman Weibur Vanuatulu siyasetçi. Loughman, Büyük Okyanus'un güney kesiminde Melanezya ada öbeği içerisinde yer alan ada ülkesi Vanuatu'da 20 Nisan 2020 - 4 Kasım 2022 tarihleri arasında başbakan olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanı</span> Cezayirin devlet başkanı

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Cezayir'in devlet başkanıdır ve aynı zamanda Cezayir Halk Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan devlet başkanı</span> Lübnanın devlet başkanı

Lübnan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lübnan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, parlamento tarafından altı yıllık bir süre için seçilir. Lübnan Anayasası'nın 49. maddesi uyarınca, başkan her zaman Temsilciler Meclisi adayıyla aynı şartları yerine getiren bir Maruni Hristiyan'dır.