İçeriğe atla

Athiri

Athiri
Üzüm (Vitis)
RengiBeyaz
Tür adıVitis vinifera
Diğer adı#Eş anlamlılar bölümüne bakınız
KökenYunanistan
Önemli üretim yerleriRodos
Önemli şaraplarRetsina
VIVC kimliği744

Athiri (Yunanca: Αθήρι) veya Athiri Aspro, Rodos adasında Retsina yapmak için kullanılan beyaz bir Yunan şarap üzümüdür.

Üzüm, limon karakteriyle dikkat çekiyor ve Yunanistan'ın diğer bölgelerinde sıklıkla Assyrtiko ile harmanlanıyor.[1] Diğer bölgelerde Vilana ve Ladikino ile harmanlanıyor.

Rodos ile yakın ilişkisi, Yunan şarap etiketlerinde görülebilen üzümün eşanlamlısı olarak "Rhodes" kelimesinin kullanılmasıyla gelişmiştir.[2]

Eş anlamlılar

Athiri aynı zamanda Asprathiri, Asprathiro, Athiri Aspro, Athiri Lefko ve Athiri Leyko eşanlamlılarıyla da bilinir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition: 9780198609902 - AbeBooks". www.abebooks.com (İngilizce). 29 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Vines, Grapes and Wines: The Wine Drinker's Guide to Grape Varieties - Robinson, Jancis: 9781857329995 - AbeBooks". www.abebooks.co.uk (İngilizce). 28 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Athiri Aspro". 3 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Efkaristiya, Evharistiya, Komünyon ya da Rabbin Sofrası, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerilmeden önceki gece havarileri ile yediği Son Akşam Yemeği'nin anıldığı ayindir. Roma Katolikleri tarafından Missa Ayini adıyla ifade edilir. İsa'nın bu yemekte havarilere ekmek verirken "Bu benim bedenim" ve şarap verirken "Bu benim kanım" dediğine inanılır. Bu nedenle -özellikle Hristiyan olmayanlar tarafından- Ekmek-Şarap Ayini olarak da bilinir. Efkaristiya ayini bazı kiliselerde haftada bir kez, bazılarında ise yılda birkaç kez düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Cru (şarap)</span>

Cru, yüksek kaliteli bir üzüm bağını veya üzüm bağı grubunu belirtmek için kullanılan bir şarap ve şampanya terimidir. Başlangıçta hem bir bölgeyi, hem de içinde yetiştirilen her şeyi ifade etmek için kullanılan bir Fransızca kelimedir, ancak artık çoğunlukla hem bir üzüm bağını hem de şaraplarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Terim genellikle Fransız şarabı sınıflandırmalarında kullanılır. Sonuç olarak, şarap etiketinde cru adını gösteren bir şarabın, bu üzüm bağının veya üzüm bağı grubunun tipik özelliklerini sergilemesi beklenir. Premier cru ve grand cru terimleri, farklı şarap bölgelerinde çeşitli şekillerde tanımlanan varsayılan kalite seviyelerini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Ximénez</span>

Pedro Ximénez birkaç İspanyol şarap bölgesinde yetiştirilen beyaz İspanyol şarap üzüm çeşidinin adıdır, ancak en önemlisi Montilla-Moriles bölgesinin denominación de origen ' sindedir. Burada, yoğun tatlı, koyu bir sherry olan bir çeşit fortifiye şarap üretmek için kullanılır. Üzümleri sıcak güneş altında kurutarak, tatlılığı yoğunlaştırarak yapılır, daha sonra kuru üzüm ve pekmezin güçlü bir tadına sahip, solera'da güçlendirilmiş ve yıllandırılmış yoğun, siyah bir şarap oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru üzüm şarabı</span> Kurutulmuş üzümden yapılan şarap

Kuru üzüm şarabı, Saman şarabı veya Passito, üzümün şırasını yoğunlaştırmak için kurutulmuş üzümlerden yapılan bir dömi sek veya tatlı şaraptır.

<span class="mw-page-title-main">Amarone</span>

Amarone della Valpolicella, kısaca Amarone olarak bilinir, Corvina'nın, Rondinella'nın (%5–30) ve diğer onaylı kırmızı üzüm çeşitlerinin kısmen kurutulmuş üzümlerinden yapılan, genellikle zengin, sek kırmızı şarapların İtalyan DOCG adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenikeliler ve şarap</span>

Antik Fenikelilerin kültürü, şarap tarihinde önemli bir etkiye sahip olan ilk kültürlerden biriydi. Fenike, günümüz Lübnan'ında merkezlenmiş bir medeniyetti. MÖ 1550 ile MÖ 300 yılları arasında Fenikeliler, etkilerini Levant'tan Kuzey Afrika, Yunan Adaları, Sicilya ve İber Yarımadası'na kadar genişleten bir deniz ticaret kültürü geliştirdiler. Temas ve ticaret yoluyla, yalnızca alfabelerini değil, aynı zamanda şarapçılık ve şarapçılık bilgilerini de yaydılar; buna Vitis vinifera türü şarap üzümlerinin birkaç ata çeşidinin çoğaltılması da dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Vin Santo</span>

Vin Santo, İtalyan tatlı şarabı tarzıdır. Toskana'da geleneksel olan bu şaraplar genellikle Trebbiano ve Malvasia gibi beyaz üzüm çeşitlerinden yapılır, ancak Sangiovese, "Occhio di Pernice" veya "keklik gözü" olarak bilinen bir roze stili üretmek için kullanılabilir. Şaraplar ayrıca kuru üzüm şarapları olarak da tanımlanabilir, çünkü genellikle taze hasat edilmiş üzümleri evin sıcak ve iyi havalandırılan bir alanında saman hasırlarda kurutarak üretilirler. Teknik olarak bir tatlı şarap olmasına rağmen, Vin Santo, sekten son derece tatlıya kadar tat seviyelerinde değişebilir. Tarzın Toskana'da ortaya çıktığına inanılsa da, Vin Santo örnekleri İtalya'nın her yerinde bulunabilir ve çeşitli denominazione di origine controllata (DOC) ve indicazione geografica tipica (IGT) adlarıyla yetkilendirilmiş bir şarap tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marsala şarabı</span>

Marsala, İtalya'nın Sicilya'daki Marsala şehrini çevreleyen bölgede üretilen sek veya tatlı fortifiye şaraptır. Marsala ilk olarak 1969'da Denominazione di Origine Controllata (DOC) statüsünü aldı. Avrupa Birliği, Marsala'ya Korunmuş Menşe Adı statüsü veriyor ve diğer ülkelerin çoğu Marsala teriminin kullanımını Marsala bölgesinden gelen ürünlerle sınırlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Côte de Nuits</span>

Côte de Nuits, Burgonya şarap bölgesinin kalbinde yer alan kireçtaşı sırtı olan Côte d'Or'un kuzey kesiminde bulunan bir Fransız şarap bölgesidir. Dijon'dan, bölgeye adını veren ve bölgesel merkez olan Nuits-Saint-Georges'un hemen güneyine kadar uzanır. Bölgede bazı beyaz ve roze şaraplar üretilmesine rağmen, Côte de Nuits, pinot noir'dan yapılan kırmızılarıyla en ünlüsüdür. Côte de Nuits, on dört belediyeyi kapsar. Altısı, her iki tarafında dört küçük köy bulunan Gevrey-Chambertin ve Nuits-Saint-Georges arasındaki merkezi bölgede grand cru şarapları üretir. Côte de Nuits'in Grand Cru'ları, La Romanée durumunda olduğu gibi bir hektardan daha az olan Fransa'daki en küçük isimlerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sauternes (şarap)</span>

Sauternes, Bordeaux şarap bölgesindeki Graves alt bölgesinde aynı adı taşıyan bölgeden gelen bir Fransız tatlı şarabıdır. Sauternes şarabı, Botrytis cinerea olarak da bilinen asil çürümeden etkilenen Sémillon, sauvignon blanc ve muscadelle üzümlerinden yapılır. Bu, üzümlerin kısmen kurumasına neden olur ve bunun sonucunda yoğun ve belirgin aromalı şaraplar elde edilir. İklimi nedeniyle Sauternes, asil çürüme enfeksiyonunun sıklıkla görüldüğü birkaç şarap bölgesinden biridir. Yine de üretim, hasattan hasada büyük ölçüde değişmektedir. Sauternes şarapları, özellikle Premier Cru Supérieur arazisi Château d'Yquem, büyük ölçüde üretim maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle çok pahalı olabilir. Barsac, Sauternes'de yer alır ve her iki ismi de kullanma hakkına sahiptir. Monbazillac, Cérons, Loupiac ve Cadillac'ın komşu bölgelerinde biraz benzer ancak daha az pahalı ve genellikle daha az seçkin şaraplar üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, sonunda "s" harfi olmayan ve büyük harf kullanılmayan sauterne olarak bilinen tatlı beyaz şaraplar için yarı genel bir etiket bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pinot grisi</span>

Pinot grisi, Vitis vinifera türüne ait bir beyaz şarap üzümü çeşididir. Pinot karası çeşidinin mutant bir klonu olduğu düşünülen bu çeşidin normalde pembemsi gri bir tonu vardır ve bu da ismini açıklar ancak renkleri mavi-griden pembemsi kahverengiye kadar değişebilir. Pinot (Çam) kelimesi, üzümlerin küçük çam kozalağı biçimli salkımlarda yetişmesi nedeniyle verilmiştir. Bu üzümden üretilen şaraplar da koyu altın sarısından bakıra ve hatta açık pembe bir tona kadar değişir ve kabuk teması şarapları için daha popüler üzümlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Marzemino</span>

Marzemino, esas olarak Trentino'nun güneyindeki Isera civarında yetiştirilen kırmızı bir İtalyan şarap üzüm çeşididir. Şarap, Wolfgang Amadeus Mozart'ın Don Giovanni operasında bahsedilmesiyle en çok dikkat çekmektedir. Asma geç olgunlaşır ve oidium dahil olmak üzere birçok üzüm hastalığına karşı hassastır. Üzümden üretilen şarap, karakteristik koyu bir renk tonuna ve hafif erik tadına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Garganega</span>

Garganega, Kuzeydoğu İtalya'nın Veneto bölgesinde, özellikle Verona ve Vicenza illerinde yaygın olarak yetiştirilen bir çeşit beyaz İtalyan şarap üzümüdür. İtalya'nın en çok ekilen 6. beyaz üzümüdür. Venedik beyaz şarabı Soave'nin temelini oluşturur ve ayrıca Gambellara'yı yapmak için kullanılan karışımın önemli bir bölümünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Geç hasat şarabı</span>

Geç hasat şarabı, asma üzerinde normalden daha uzun süre bırakılan üzümlerden yapılan şaraptır. Geç hasat genellikle geç hasat Riesling gibi tatlı şarabın üretiminde kullanılır. Geç hasat üzümleri genellikle kuru üzümlere daha benzerdir, ancak asmada doğal olarak suyu çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aidini</span>

Aidini, esas olarak Santorini adasında yetiştirilen ancak Ege Denizi'ndeki diğer Yunan adalarında da bulunabilen beyaz bir Yunan şarap üzümü çeşididir. Üzüm, çiçeksi aromasıyla bilinir ve çoğunlukla sek şaraplar yapmak için Athiri gibi üzümlerle harman ortağı olarak şarap yapımında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Muscat Blanc à Petits Grains</span>

Muscat Blanc à Petits Grains, Vitis vinifera'nın Muscat ailesinin bir üyesi olan Yunan kökenli bir beyaz şarap üzümüdür. İsmi, karakteristik küçük tane boyutundan ve sıkı salkımlarından gelir. Moscato bianco, Muscat blanc, Muscat Canelli, Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat d'Alsace, Muskateller, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel rosé ve Sárgamuskotály gibi çeşitli yerel isimlerle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mourvèdre</span>

Mourvèdre, Mataro veya Monastrell olarak da bilinir. Fransa'nın Rhône ve Provence bölgeleri, İspanya'nın Valensiya ve Jumilla, Bullas ve Yecla denominaciones de origen (DOs) dahil olmak üzere dünya çapında birçok bölgede yetiştirilen kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Balear Adaları, Kaliforniya ve Washington ile Avustralya'nın Güney Avustralya ve Yeni Güney Galler'in bölgeleri ve ayrıca Güney Afrika. Mourvèdre, kırmızı şarap çeşitlerinin yanı sıra "GSM" karışımlarında da öne çıkan bir bileşendir. Çeşitten aynı zamanda roze ve porto tarzı fortifiye şaraplar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan şarabı</span>

Yunanistan, dünyanın en eski şarap üretim bölgelerinden biri ve Avrupa'nın ilk şarap üretim bölgeleri arasındadır. Yunan şarabının en eski kanıtı, şarabın ev veya toplumsal bazda üretildiği 6.500 yıl öncesine tarihlenmektedir. Antik çağlarda, şarap ticareti yaygınlaştıkça, Akdeniz'in bir ucundan diğerine taşınıyordu; Yunan şarabı, Roma İmparatorluğu dönemindeki İtalya'da özellikle yüksek prestije sahipti. Orta çağda, Girit, Monemvasia ve diğer Yunan limanlarından ihraç edilen şaraplar, Kuzey Avrupa'da yüksek fiyatlara satılıyordu.

Şarap Enstitüsü ve Asma Enstitüsü, ülkenin Tarım Bakanlığı himayesinde, Yunanistan'ın Atina kentinde bulunan iki ilgili kuruluştur. Yunan şarabını araştırmaya ve ülkenin şarapçılığını korumaya ve geliştirmeye adanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Eş-fermantasyon</span>

Eş-fermantasyon, şarap yapımında bir şarap üretilirken aynı anda iki veya daha fazla üzüm veya meyve çeşidini aynı anda fermente etme uygulamasıdır. Bu, fermantasyondan sonra ayrı şarap bileşenlerini bir cuvée'ye karıştırmanın daha yaygın uygulamasından farklıdır. Eş-fermentasyon prensipte herhangi bir üzüm çeşidi veya diğer meyve karışımı için uygulanabilirken, bugün kırmızı üzüm çeşitlerinin bir karışımından ve daha küçük oranda beyaz üzüm çeşitlerinden üretilen kırmızı şaraplar için daha yaygındır.