Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 23 Haziran 1894 günü Pierre de Coubertin'in önderliğinde kurulmuş olan ve Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyen organizasyondur. Komitenin merkezi İsviçre'nin Lozan kentindedir.
Altın madalya, genellikle askeri başarılar hariç diğer alanlarda en yüksek başarıyı temsil eder. İlk olarak askeri rütbenin belirlenmesi gibi basit bir amaçla askeri amaçlı kullanılmıştır. 18inci yüzyıldan bu yana altın madalyalar ödüllendirme amaçlı olarak toplum içerisinde de kullanılmaktadır. Günümüzde UNESCO ve çeşitli akademik topluluklar gibi pek çok organizasyon altın madalyaları yıllık olarak ya da sıra dışı durumlarda vermektedir.
2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.
Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır.
İlk modern Olimpiyat Oyunları olan 1896 Yaz Olimpiyatları, 6-15 Nisan tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi. Oyunlarda verilen madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedildi.
800 metre, atletizm branşlarından biri olan koşusu.
1896 Yaz Olimpiyatları'nda güreş etkinlikleri 10-11 Nisan 1896 tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Yunanistan'in Atina kentinde düzenlenmiştir. Panathinaiko Stadyumunda düzenlenen güreş müsabakasında herhangi bir sıklet yoktu, bu da her boydan yarışmacı arasında sadece bir kazanan olacağı anlamına geliyordu. Bu, açık bir güreş etkinliğinin düzenlendiği tek zamandı; 1904'te güreş Olimpiyat programına geri döndüğünde, ağırlık sınıflandırmaları uygulamaya konuldu. 11 Nisan günü gerçekleştirilen final maçı dışındaki tüm maçlar 10 Nisan'da gerçekleştirildi. Alman sporcu Carl Schuhmann etkinlikleri birinci sırada tamamlarken, Yunan sporculardan Georgios Tsitas ikinci Stefanos Hristopulos ise üçüncü oldu.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki halter etkinlikleri, iki farklı branşta düzenlendi. Her iki branş müsabakalarında da en üst yer aynı iki sporcu tarafından kazanıldı. Bronz madalya iki Yunan halterci arasında paylaşıldı. Müsabakaya beş ulustan toplam yedi halterci katıldı.
Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs, 1980 yılından beri sporcu göndermektedir. 2012 Yaz Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarında gümüş madalya kazanan Pavlos Kontides, ülke adına Olimpiyat madalyası kazanan ilk sporcu oldu. 1896'daki ilk modern oyunlarda Kıbrıs'tan Anastasios Andreu, Yunanistan bayrağı altında yarıştı. Ayrıca Kıbrıs o zaman Britanya kolonisi idi.
Panathinaiko Stadyumu veya diğer bilinen adıyla Kallimarmaro, Yunanistan'ın başkenti Atina'da yer alan stadyumdur. 1896'daki ilk Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan stadyum, alanındaki en eski yapılardan biri ve tamamı beyaz mermerden yapılan tek stadyumdur. 1906 Ara Olimpiyatları'nın düzenlendiği ana stadyum olmuş, 2004 Yaz Olimpiyatları'nda ise okçuluk müsabakaları ile maratonun bitiş kısmına ev sahipliği yapmıştır.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki erkekler üç adım atlama yarışması 6 Nisan tarihinde Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi. Amerikalı atlet James Brendan Connolly, 13,71 metrelik derecesiyle altın madalyanın sahibi olurken, aynı zamanda tarihteki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu. Connolly'i 12,7 metrelik atlayışıyla Fransız Robert Garrett ve 12,52 metrelik atlayışıyla Yunan Ioannis Persakis izledi.
Erken dönem Olimpiyat Oyunları'ndaki bazı etkinliklerde, farklı ülke sporcularından oluşan karma takımlar yer almaktaydı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bu takımlara "karma takım" adını verdi ve ZZX ülke kodunu atadı. 1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki çift erkekler tenis müsabakalarında mücadele eden dört takımdan üçü, karma takımlardı. Öte yandan Mısır'ın İskenderiye şehrinde yaşanan Yunan kökenli sporcu Dionysios Kasdaglis, 1896 Olimpiyatları'ndaki tek erkekler tenis müsabakalarında IOC tarafından Yunan olarak gösterilmesine rağmen; çift erkekler müsabakalarında Yunan partneri Demetrios Petrokokkinos ile mücadele etse de IOC tarafından karma takımlarda listelendi.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki iki tenis etkinliğinden biri olan çift erkekler karşılaşmaları 8 Nisan tarihinde düzenlenmeye başladı. 4 farklı ülkeden 10 sporcunun katıldığı müsabakalar eleme usulüyle düzenlendi. 11 Nisan günü oynanan finalde Dionysios Kasdaglis-Demetrios Petrokokkinos çiftini Friedrich Traun-John Pius Boland çifti birinci oldu.
Yunanistan, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na ev sahibi sıfatıyla katıldı. Birçok kaynakta oyunlara 169 sporcu gönderdiği belirtilse de müsabakalarda 176 Yunan sporcu, 9 farklı sporda mücadele etti. Toplamda 47 madalya kazandı ve oyunların madalya sıralamasında 10 altın madalyayla, 11 altın madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından ikinci sırada yer aldı.
Dionisios Kasdaglis Mısırlı-Yunan tenisçi. Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki tekler ve çiftler müsabakalarında ikinci olmuştur.
Tenis, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. İki kategoride madalya mücadelesi yapıldı. Maçlar 8-11 Nisan tarihleri arasında oynadı. Oyunlara, yedisi ev sahibi Yunan sporcular olmak üzere altı ülkeden toplam 13 sporcu katıldı. Çiftlerde, çoğunlukla farklı ülkelerden sporcuların bir arada olduğu karma takımlar mücadele etti.
Olimpiyat İlahisi veya gayriresmî adıyla Olimpiyat Marşı, Olimpiyat Oyunları ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin resmî marşı olarak kabul edilen korosal kantat. Sözleri Kostis Palamas tarafından yazılan, bestesi Spiridon Samaras tarafından oluşturulan marş 1896'da Atina'da gerçekleştirilen ilk modern Olimpiyat Oyunları'nda seslendirildi. Bu tarihten sonraki oyunlarda farklı besteler icra edilse de, 1958'deki Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 54. toplantısında oyunların resmî marşı olarak kabul edildi ve Roma'daki 1960 Yaz Olimpiyatları'ndan itibaren her etkinlikteki açılış ve kapanış töreninde kullanıldı.
Stamata Revithi , 1896 Yaz Olimpiyatları sırasında 40 kilometrelik maraton koşan Yunan kadındır. Organizasyonda sadece erkek sporcular yarışabilmesine karşın Revithi, koşmasına izin verilmesi konusunda ısrarcı oldu. Erkeklerin koştuğu resmî maratonun tamamlamasından bir gün sonra aynı parkuru koşarak, maratonu yaklaşık 5 saat 30 dakikada bitirmesine ve koşu süresini doğrulayacak şahitleri olmasına rağmen, koşusu sonunda Panathinaiko Stadyumu'na girmesine müsaade edilmedi. Belgelerini, başarısını kabul edecekleri umuduyla Yunan Olimpiyat Komitesine sunma girişiminde bulunsa da bunu yapıp yapmadığı bilinmemektedir. Revithi'nin koşusundan sonraki hayatı hakkında bilinen bir kayıt mevcut değildir.