İçeriğe atla

Ateş demiri

Ateş demiri

Ateş demiri, ateş yakmak için kullanılan herhangi bir metal alettir.

Kapalı bir şömine ateşi veya yule kütüğü gibi küçük bir ateşi yakmak için maça, maşa ve maşa olmak üzere yaygın olarak kullanılan üç tür alet bulunmaktadır. Bu araçlar, yanık veya kabarcık riski olmadan yangınla mücadele etmeyi mümkün kılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Tarih öncesi veya Prehistorya, insanlığın yazının bulunmasından önceki dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Menora (Tapınak)</span> Yahudi inancında bir simge

Yedi Kollu Şamdan, Menora veya Şamdan, Tanah'ta, saf altından yapılmış, Musa'nın vahşi doğada ve Kudüs Tapınağı'nda kurduğu portatif sığınakta kullanılan yedi lamba olarak, eski İbranicede ise lamba standı olarak tanımlanmıştır. En saf kalitede taze zeytinyağını yakarak günlük olarak kullanıldı. Yedi Kollu Şamdan eski çağlardan beri Yahudiliğin bir sembolü olmuştur ve modern İsrail devletinin resmî arması üzerindeki amblemdir.

<span class="mw-page-title-main">Çekiç</span>

Çekiç, çivi çakmak ve benzeri işlerde kullanılması yanında, madenleri dövmede de kullanılan madeni bir alet. Ekseri sapı tahtadan, bir ucu tokmaklı, bir ucu yassı madenden yapılan bir el aletidir. Bir şeyi çakmak, dövmek, yassılaştırmak, ezmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Körük</span>

Körük, çeşitli yerlerde, ateşi canlandırmak için, daha çok demirci ve kalaycıların kullandıkları bir alet. Açılıp kapanarak içindeki havayı ateşe üfleyen bu alet, uzun zaman el sanatları ile uğraşan erbabı tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Izgara</span>

Izgara, maden veya ağaç çubukların aralıklı olarak sıralanması ile meydana getirilen parmaklık veya kafes şeklindeki alettir.

<span class="mw-page-title-main">Mancınık</span> menzilli bir kuşatma makinesi türü

Mancınık veya katapult, bir mermiyi uzağa fırlatmak için kullanılan basit bir savaş aleti. Özellikle İlk ve Orta Çağlarda temel kuşatma aracı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çelik</span>

Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar. Karbon genel olarak demir'in alaşımlayıcı maddesi olsa da demir elementini alaşımlamada magnezyum, krom, vanadyum ve tungsten gibi farklı elementler de kullanılabilir. Karbon ve diğer elementler demir atomundaki kristal kafeslerin kayarak birbirini geçmesini engelleyerek sertleşme aracı rolü üstlenirler. Alaşımlayıcı elementlerin, çelik içerisindeki, değişen miktarları ve mevcut bulundukları formlar oluşan çelikte sertlik, süneklilik ve gerilme noktası gibi özellikleri kontrol eder. Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler.

Demir Çağı, demirin çeşitli alet ve silah yapımında esas malzeme olarak kullanıldığı bir arkeolojik devirdir.

<span class="mw-page-title-main">Orman yangını</span> doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yok etmesi

Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ile sigara, tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı yangınlar vardır. Ormanların yanması ekolojik olarak birçok zarara sebep olur, iklim değişikliği ve kuraklık bunun başlıca sonuçlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Saban</span>

Saban, tarımda yararlanılan tarlayı ekme öncesi toprağı havalandırmakta kullanılan bir alettir. Büyük sabanlara köten ya da kotan adı verilir ve bu adlandırma aynı anlamdaki Gürcüce "gutani" (გუთანი) kelimesinden gelir. Çok dişli ve genellikle motorlu araçlarla çekilen sabanlara pulluk denir. Sabanlar ayrıca yer altına kablo döşemek gibi endüstri amaçlı olarak da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Odun</span>

Odun, ağaçlardan yakıt için toplanan ve kullanılan herhangi bir ahşap malzemedir. Isı ve ışık elde etmek, soba, şömine, ocak veya ateşte yakmak için kullanılır. Ağaç kütüğü ve ağaç dalı da odun gibi kullanılır. Yakacak odun kuru, taze veya ıslak olabilir. Genellikle sert ağaç veya yumuşak ağaç olarak sınıflandırılır. Yakacak odun yenilenebilir kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ütü</span>

Ütü, kumaşların kırışıklıklarını düzeltmek ve ütüleme yapmak için kullanılan alet. İngilizceden "clothes iron" anlamındadır. Ütü sözcüğü eski Türkçede "ateşte ısıtılarak kumaş düzeltmeye yarayan demir alet" anlamını verir. Üt- veya üti- "kıl yakmak, aleve tutmak" fiilinden +Ig sonekiyle türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saç maşası</span>

Saç maşası (ondüla), sıcaklık ile saçın yapısını değiştirmeye yarayan bir alettir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşık (çalgı)</span>

Kaşık, halk müziğinde ve halk danslarında kullanılan müzik aletidir. Türkiye, Bulgaristan, Rusya ve Amerika'da halk müziği ve danslarında kullanılır. Türkiye'de şimşir ağacından yapılanlar tercih edilir.

Abdal Musa (Abdal Musa Sultan da denir) 14. yüzyılda yaşamış olan Türk ereni. Ahmed Yesevi dervişlerinden Alevî Türkmen şeyhi olan Pîr-i Horasan Hacı Bektaşi Veli'nin Alevî-Bektaşî Tarikatının mensubudur.

<span class="mw-page-title-main">Maşa</span>

Maşalar, nesnelerin kavranması ve kaldırılması amacıyla kullanılan aletlerdir. Şekilleri, kullanım amacına uyum sağlayacak şekilde değişiklik göstermektedir. Bazıları ise büyük birer kerpeten ya da kıskaç olarak görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî teknoloji</span>

Askerî teknoloji, savaş hâlinde kullanılan teknoloji tatbikatı. İmkânı dahilinde uygulaması askerî olan ve sivil olmayan teknoloji türünü kapsar. Genellikle yararlı veya yasal sivil uygulamaların eksikliği nedeniyle askerî eğitim olmadan kullanılması tehlikelidir.

<span class="mw-page-title-main">Odun sobası</span> şuan yaygınlığını giderek yitiren bir ısıtma aracı

Odun sobası, odun yakıtı ve talaş tuğlası gibi odun kökenli biyokütle yakıtı yakmak için tasarlanmış ısıtma ürünüdür. Genellikle dökme demir ya da çelikten imal edilen dış katmanın muhafaza ettiği yakma bölümü ve ateşin dumanını dışarı atmak için kurulan boru sisteminden oluşmaktadır. İlk odun sobası Sanayi Devrimi'nden iki yüzyıl önce 1557'de Strazburg'da patentlendi. Sobanın yaygınlaşmasıyla demir ucuz ve her kesimce kullanılan bir malzeme haline geldi. Sobalar varlıklı ailelerin sahip olabildiği bir ürünken yavaş yavaş halk arasına da yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çeki demiri</span>

Çeki demiri, çekme için bir aracın şasisine takılı bir alettir. Kamyon, otobüs ve arabaları çekmek için kullanılır. Diğer bir kategori, askerî araçlarda kullanılan çekme halatlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kimya tarihi</span> kimya biliminin tarihi

Kimya tarihi, antik çağdan günümüze kadar uzanan zaman aralığında kimya biliminin ortaya çıkışı ve gelişimini konu alır. MÖ 1000 yılına gelindiğinde antik uygarlıklar ileride kimyanın çeşitli dallarının temelini oluşturacak teknolojileri kullanmaktaydı. Ateşin keşfi, cevherlerden metal elde edilmesi, çömlek ve sır yapımı, bira ve şarabın fermantasyon ile elde edilmesi, ilaç ve parfüm yapmak için bitkilerden kimyasalların özütlenmesi, yağın sabuna dönüştürülmesi, cam imâli ve bronz gibi çeşitli alaşımların üretimi bu teknolojiler arasında sayılabilir.