İçeriğe atla

Ateş Ülkesi

Yanar Dağ: Bakü, Azerbaycan'da gerçekleşen doğal gaz yangınları.

Ateş Ülkesi (Azerice: Odlar Yurdu), Azerbaycan'ın benimsediği slogan.

Tarihi ve siyasi gelişmesi

Sloganın etimolojisin, Atropatene bölgesini (bugünkü İran Azerbaycan'ı) yöneten Atropates ile ilgili olduğu düşünülmektedir. "Atropates" adının kendisi, Eski İranlı, muhtemelen Medyan, "(Kutsal) Ateşle Korunan" veya "(Kutsal) Ateşin Ülkesi" anlamına gelen adla birleştirilen Yunanca çevirisidir.[1] Yunan adı Diodorus Siculus ve Strabo tarafından belirtilmiştir. Binlerce yıl boyunca bu isim, Ādharbādhagān, Ādharbāyagān, Āzarbāydjān, Āturpātākān ve günümüz modern Azerbaycan'dan daha hızlı gelişti. Kelime, "Hazine" ve "Ateşin Hazinesi" veya Modern Farsça "Ateş Ülkesi"[1] olarak tercüme edilebilir.[2]

Bazı eleştirmenler, ifadenin ya yüzeydeki petrol yataklarının doğal yanmasına ya da bir zamanlar egemen olan Zerdüştlüğün tapınaklarındaki petrol yakıtlı yangınlara bir gönderme olduğunu iddia etmektedir.[3][4]

Hanedanlık armaları gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılan terimin sembolizmi, Azerbaycan'ın ulusal amblemindeki kalkan, Azerbaycan bayrağının renklerinin arka planına karşı sekiz köşeli bir yıldızın ortasında bir ateş imgesi içerir.[5]

Tanıtımsal kullanım

Atlético oyuncuları, "Azerbaycan Ateş Ülkesi" yazan pankartlarla birlikte.

Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ifade, ülkeyi bir turizm merkezi ve bir sanayi mekanı olarak tanıtmak için turistik bir kampanya olarak kullanıldı. Bu cümle, 2012-13 ve 2013-14 sezonları arasında Atlético Madrid'in gömleklerinde en önemlisi birçok turistik tanıtımda yer aldı.[6][7] 2014 yılında bu ifade, Sheffield Wednesday FC ve Lens gömleklerinde kulüplerin söz vermesinin ardından Azerbaycanlı iş adamı Hafız Mammadov tarafından devralınması iptal edildiğinde yayımlandı.[8][9]

Bakü'de düzenlenen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nın tanıtımında kullanılan "Ateşini Yak!" sloganı, "Ateş Ülkesi" konseptine dayanıyordu.[10]

Avrupa'da kullanımı

"Alevler Ülkesi" ifadesi, Azerbaycan'ı bir dizi Avrupa dilinde, örneğin Rus dili Strana Ogney'de ("Ateşlerin ülkesi") ifade eden edebi ifadelerin kökeni hâline geldi.[11][12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Azerbaijan: Early History: Persian and Greek Influences". U.S. Library of Congress. 12 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2006. 
  2. ^ In dictionaries: F. Steingass: āẕar-bād-gān 25 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,āẕar-abād-gūn 25 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,āẕar, āẕur 25 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,ādar 25 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,bāygān 25 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,pāy 25 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Dehkhoda: آذربایجان/Âzarbâyjân 20 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,آذربایگان/Âzarbâygân 16 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,آذربادگان/Âzarbâdegân 16 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,آذر/Âzar 24 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,آدر/Âdar 10 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,بایگان/Bâygân 27 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,بادگان/Bâdegân 10 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,-پای/pây- 10 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,گان-/-gân 10 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(جان-/-jân 28 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) (Farsça)
  3. ^ Aesopian Literary Dimensions of Azerbaijani Literature of the Soviet Period, 1920-1990. Lexington Books. 2000. s. 34. 
  4. ^ "Azerbaijan". www.about.com. About.com. 3 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  5. ^ "THE NATIONAL SYMBOLS OF THE REPUBLIC OF AZERBAIJAN". www.azerbaijan.az. 16 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  6. ^ "Azerbaijan's sponsorship of Atlético Madrid proves spectacular success". www.theguardian.com. 1 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  7. ^ "Atletico Madrid: Azerbaijan logo edited out of Iran paper". www.bbc.co.uk. BBC. 11 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  8. ^ "'Azerbaijan Land of Fire' on new Owls strip". www.swfc.co.uk. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2014. 
  9. ^ "Atlético Madrid, Lens, Euro 2016... L'Azerbaïdjan est-il le nouveau Qatar du foot ?". www.huffingtonpost.fr (Fransızca). 21 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2014. 
  10. ^ "Baku 2012: Light your fire!". European Broadcasting Union. 25 Ocak 2012. 5 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
  11. ^ "Страна огней: Азербайджан". www.nat-geo.ru (Rusça). National Geographic. 23 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  12. ^ "Azerbaijan: Land of Fire and Flood Ancient Mariners and a Deluged Landscape". www.grahamhancock.com. 4 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Masallı (rayon)</span>

Masallı, Azerbaycan'da rayon. İdarî merkezi Masallı şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Şeki (rayon)</span>

Şeki, Azerbaycan'da rayon. Merkezi Şeki şehridir.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> 4. Azerbaycan cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan millî futbol takımı</span> Azerbaycanı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı

Azerbaycan millî futbol takımı, Azerbaycan'ı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı. Mavi-beyaz renklere sahip olan millî takım, Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından kontrol edilmektedir. Azerbaycan'ın iç saha maçlarının büyük bir kısmı ulusal stadyum olan Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda, dostluk maçları ise bazen kulüp stadyumlarında oynanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Torres</span> İspanyol eski futbolcu

Fernando José Torres Sanz, Santrafor mevkiinde görev yapmış İspanyol eski millî futbolcu ve teknik direktördür. Lakabı, İspanyolcada çocuk anlamına gelen El Niño'dur.

<span class="mw-page-title-main">Atlético Madrid</span> İspanyol futbol kulübü

Club Atlético de Madrid, İspanya'nın başkenti Madrid'de kurulmuş spor kulübüdür. Futbol takımı La Liga'da mücadele eden Atletico Madrid, Real Madrid'le birlikte Madrid'in en önemli iki kulübü arasındadır. Maçlarını 68.456 koltuk kapasiteli Estadio Metropolitano Stadyumunda oynar.

<span class="mw-page-title-main">Güney Azerbaycan</span> İranın kuzeybatı bölgesi

Azerbaycan, Güney Azerbaycan veya İran Azerbaycanı, İran'ın kuzeybatısında yer alan tarihi bölge. Günümüzde İran'ın Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Erdebil və Zencan Eyaletlerini Kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz (rayon)</span> Azerbaycanda il

Oğuz Rayonu, Azerbaycan'ın rayonlarından biridir. İdarî merkezi Oğuz şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Thibaut Courtois</span> Belçikalı futbolcu (d. 1992)

Thibaut Nicolas Marc Courtois, Belçikalı millî kaleci. La Liga ekiplerinden Real Madrid'de forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diego Godín</span>

Diego Roberto Godín Leal, Uruguaylı eski millî futbolcudur. Merkez savunma (stoper) mevkiinde görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diego Costa</span> İspanyol futbolcu

Diego da Silva Costa, santrafor mevkisinde oynayan İspanyol futbolcudur. Série A takımlarından Grêmio'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">José Giménez</span>

José María Giménez de Vargas, defans pozisyonunda oynayan Uruguaylı millî futbolcudur. La Liga takımlarından Atlético Madrid'de forma giymektedir.

Azeri diasporası, Azerbaycan ve İran Azerbaycanı dışında yaşayan ve kendisini bu adla değerlendiren Azerilere verilen genel ad. Azerbaycan dışında 3-4 milyon kadar Azerbaycanlının yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Azerbaycanlıların en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD, Ukrayna, Kazakistan, Almanya ve Fransa'dır. Türkiye, Gürcistan ve Rusya'nın Azerbaycan'a komşu bölgelerinde yaşayan etnik Azerbaycanlılar kendilerini diaspora kapsamında değerlendirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">2014 UEFA Şampiyonlar Ligi finali</span>

2014 UEFA Şampiyonlar Ligi finali, 2013-14 UEFA Şampiyonlar Ligi sezonunun şampiyonunu belirleyen, toplamda 59. organizasyon UEFA Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra ise 22. final karşılaşması. Final maçı Portekiz'in Lizbon şehrinde Işık Stadyumu'nda oynandı. Bu maç 1967 Şampiyon Kulüpler Kupası finalinden sonra Lizbon'da oynanan ikinci finaldir.

Bu maddede, Atlético Madrid'in 2013-14 sezonunda mücadele ettiği La Liga, Copa del Rey ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Önceki sezonu ligde 3. sırada tamamlayan ve UEFA Süper Kupası'nda şampiyonluğa ulaşan Atlético Madrid, bu sezonu da Arjantinli Diego Simeone'nin teknik direktörlüğünde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

Samira Azer kızı Efendiyeva veya sahne adıyla Samira Efendi ya da sadece Efendi, Azeri şarkıcı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın uyarlanmasından sonra (1995), Azerbaycan'da yasal reformlar kapsamında demokratik ilkelere ve uluslararası hukukun gerekliliklerine uygun olarak yeni yasal düzenlemeler ve değişiklikler yapılmıştır. Genel olarak, Azerbaycan Anayasasında temel insan ve sivil hakları ve özgürlükleri ile ilgili 48 madde bulunmaktadır. Anayasanın 3. bölümü özellikle Azerbaycan vatandaşlarının insan hakları, mülkiyet hakları, eşitlik hakları, fikrî mülkiyet hakları, medeni haklar, sanıkların hakları, grev hakkı, sosyal güvenlik hakkı, oy kullanma hakkı ve ifade, vicdan ve düşünce özgürlüğü haklarını kapsamaktadır. 28 Aralık 2001 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Millet Meclisi, Azerbaycan Cumhuriyeti İnsan Hakları Komisyonu adında bir kurumun kurulması için anayasa kanununu kabul etti ve 5 Mart 2002'de cumhurbaşkanı bunun uygulanması, yasal çerçevesinin oluşturulması ve işleyişi hakkında bir kararname imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da Zerdüştlük</span>

Azerbaycan'da Zerdüştlük, MÖ 1000'a kadar uzanır. Antik İran'da Zerdüştlük yaygın din olsa da, Antik İran'da baskın din sonradan İslâm oldu. Azerbaycan ismi Farsçada Zerdüştlükle ilgisi olan Ateş ülkesi (Azer-payegan) anlamına gelir.