İçeriğe atla

Ataç İmamoğlu

Ataç İmamoğlu (2018)

Ataç İmamoğlu[1] (d. 12 Ağustos 1964; Minneapolis, Amerika Birleşik Devletleri), kuantum optiği ve kuantum hesaplama konularında yaptığı çalışmalarıyla tanınan, akademik ilgi alanları yarı iletkenler fiziği ve doğrusal-olmayan optik olan Amerikalı-Türk bilim insanı ve fizikçisi.[2]

Eğitimi

İmamoğlu ortaöğretimini 1981 yılında TED Ankara Koleji'nde tamamladı.[3] ODTÜ-Elektrik Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi'nde Elektromanyetik indüklemeli şeffaflık ve Lazerler konusunda doktora eğitimi gördü. Doktora sonrasında atom fiziği ve moleküler fizik alanlarında Harvard Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 2002'den beri İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde fizik profesörlüğü yapmaktadır.[4]

Ödülleri

  • Charles Townes Award of the Optical Society of America, 2010
  • Quantum Electronics Award of IEEE, 2009
  • Muhammed Dahleh Award of UCSB, 2006
  • Wolfgang Paul Award of the Humboldt Foundation, 2002
  • TÜBİTAK prize for physics, 2001
  • David and Lucile Packard Fellowship, 1996
  • National Science Foundation Career Award in 1995.[5]

Diğer

TRT Türk tarafından yapılan Benim Hikâyem adlı belgesel serisinin 13. Bölümünde hayatı ve çalışmaları kendi sunumuyla anlatılmıştır.[6]

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Ataç İmamoğlu 2002 yılında American Physical Society Fellow üyesi seçildi". 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018. 
  2. ^ "IEEE Xplore Search Results". ieeexplore.ieee.org. 
  3. ^ "Fizikte Tüm Dünyanın Tanıdığı Bir İsim: Ataç İmamoğlu '81" (PDF). Kolejliler, 103. Ekim 2010. s. 28-29. 18 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  5. ^ IEEE Photonics Society Quantum Electronics Award Recipient: Atac Imamoglu http://www.ieee.org/organizations/pubs/newsletters/leos/jun09/QuantumElecAward.html 12 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "- YouTube". www.youtube.com. 19 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IEEE</span> Merkezi ABDde bulunan bilimsel topluluk.

IEEE, elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kâr amacı olmayan, dünyanın önde gelen teknik organizasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

Kuantum kuyusu lazeri, bir lazer diyottur ve bu diyotun aktif bölgesi o kadar dardır ki kuantum hapsi oluşur. Bu lazerden yayılan ışığın dalgaboyu sadece kullanılan malzemenin band aralığına bağlı olmak yerine, aktif bölgenin genişliğine de bağlıdır. Böylece aynı yarı iletken kullanılarak yapılmış normal diyottan çok daha kısa dalgaboyu elde edilebilir. Ayrıca kuantum kuyusu lazerlerin verimliliği de klasik lazerlerden fazladır; çünkü seviye yoğunluğu fonksiyonu basamak yapısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Roy Glauber</span> Amerikalı teorik fizikçi (1925 – 2018)

Roy Jay Glauber, Amerikalı kuramsal fizikçi. Kendisi Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörü ve Arizona Üniversitesi optik bilimleri öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Fizik dalında 2005 Nobel Ödülü kazanmış bu ödülü John L. Hall ve Theodor W. Hansch ile birlikte paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Willard Boyle</span> Kanadalı fizikçi ve mucit (1924 – 2011)

Willard Boyle, 19 Ağustos 1924 doğumlu Kanadalı Fizikçi. CCD kamera'nın mucidi olarak tanınmaktaydı. 2009 yılında Nobel Fizik ödülünü meslektaşları George E. Smith ve Charles K. Kao'ile paylaşmıştır. 7 Mayıs 2011 yılında 86 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Emil Wolf</span>

Emil Wolf, Çek asıllı Amerikalı fizikçi. Optik fiziği alanında Kırınım, Optik alanlarının uyum özellikleri, kısmen tutarlı radyasyon spektroskopisi, Doğrudan Saçılım Teorisi, Ters Saçılım Teorisi konularında çalıştı. Ayrıca optik konusunda çeşitli eserlerin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Victor Weisskopf</span> Avusturyalı Amerikalı fizikçi (1908 – 2002)

Victor Frederick "Viki" Weisskopf Avusturya doğumlu Amerikalı teorik fizikçi. Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, Wolfgang Pauli ve Niels Bohr ile doktora sonrası çalışmalar yaptı. Dünya Savaşı sırasında Los Alamos Manhattan Projesi Teorik Bölümü Grup Başkanı idi ve daha sonra nükleer silahların yayılmasına karşı kampanya yürüttü.

Atomik, moleküler ve optik fizik, bir ya da birkaç atomun ölçeğinde, madde-madde ve ışık-madde etkileşimi çalışmadır ve enerji, birkaç elektron voltları etrafında ölçeklenir. Üç alanla yakından ilişkilidir. AMO teorisi, klasik, yarı klasik ve kuantum işlemlerini kapsar. Tipik olarak, teori ve emisyon uygulamaları, elektromanyetik yayılım ve emilme, spektroskopi analizi, lazer ve mazerlerin kuşağı ve genel olarak maddenin optik özellikleri, uyarılmış atom ve moleküllerden, bu kategorilere ayrılır.

Melvin Lax (8 Mart 1922 – 8 Aralık 2002) City College of New York imtiyazlı fizik profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Mete Atatüre</span> Türk fizik profesörü

Mete Atatüre, Türk fizikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Altuğ</span> Türk bilim insanı

Hatice Altuğ, Boston Üniversitesi'nde nanoteknoloji alanında çalışan Türk bilim insanı.

Ann Catrina Bryce (d.1956), İskoç elektrik mühendisi ve Glasgow Üniversitesi'nde yarı iletken lazerler konusunda çalışmalar yürüten profesördür. Şu anda Fotonik Derneği'nin Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Donna Strickland</span> Kanadalı fizikçi

Donna Theo Strickland,, lazer alanında öncü olan Kanadalı bir fizik doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anton Zeilinger</span> Avusturyalı kuantum fizikçi

Anton Zeilinger Avusturyalı kuantum fizikçisi ve 2022 Nobel Fizik Ödülü sahibi bilim insanı Zeilinger, Viyana Üniversitesi'nde fahri fizik profesörü ve Avusturya Bilimler Akademisi Kuantum Optik ve Kuantum Bilgisi Enstitüsü'nde kıdemli bilim insanıdır. Araştırmalarının çoğu kuantum dolaşıklığın temel yönleri ve uygulamaları ile ilgilidir.

Ian Alexander Walmsley FRS, aynı zamanda Deneysel Fizik Başkanı olduğu Imperial College London'ın Rektörüdür. Daha önce araştırma için rektör yardımcısı ve Oxford Üniversitesi'nde Deneysel Fizik Hooke Profesörü ve Oxford'daki St Hugh's College'da profesörlük üyesiydi. Ayrıca, Oxford Üniversitesi liderliğindeki Birleşik Krallık Ulusal Kuantum Teknolojisi Programı bünyesindeki NQIT merkezinin direktörüdür. Walmsley, ayrıca Fizik Enstitüsü, Amerikan Fizik Topluluğu ve eski adı Amerika Optik Topluluğu olan Optica'nın da üyesidir. 2018'de Amerika Optik Derneği'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Krausz</span> Macar-Avusturyalı fizikçi, Nobel Ödülü sahibi

Ferenc Krausz attosaniye bilimi alanında çalışan Macar fizikçidir. Almanya'da Max Planck Kuantum Optiği Enstitüsü'nde direktör ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde deneysel fizik profesörüdür. Araştırma ekibi, ilk attosaniye ışık pulsunu üretmiş ve ölçmüş ve bunu atomlar içindeki elektronların hareketini yakalamak için kullanarak attophysics'in doğuşunu işaretlemiştir. 2023 yılında Pierre Agostini ve Anne L'Huillier ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.