İçeriğe atla

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Koordinatlar: 39°55′30″K 32°50′13″D / 39.92500°K 32.83694°D / 39.92500; 32.83694
Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
Müzenin ilk kısmının giriş bölümü olan Misak-ı Millî Kulesi
Harita
Açılış21 Haziran 1960
KonumÇankaya, Ankara, Türkiye
Koordinatlar39°55′30″K 32°50′13″D / 39.92500°K 32.83694°D / 39.92500; 32.83694
TürTarih müzesi
Koleksiyon(lar)
  • Atatürk'ün kişisel eşyaları
  • Atatürk Özel Kitaplığı
  • Atatürk'ün balmumu heykeli ve köpeği Foks'un doldurulmuş bedeni
  • Türk Kurtuluş Savaşı panoramaları
  • klasik araçlar
  • savaşlarda kullanılan silah, top ve mermiler
KüratörMehmet Özel
KurucuHüseyin Kıvrıkoğlu
Toplu ulaşımEGO
Ankaray Anadolu/Anıtkabir
Otopark?Var
Resmî siteResmî site
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki diğer müzeler

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ya da resmi adıyla Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu'nun altındaki 3 bin metrekarelik sütunlu alanda bulunan 21 Haziran 1960'ta ziyarete açılmış müze.[1]

Müzenin Misak-ı Millî Kulesi ve İnkılap Kulesi arasında bulunan kısım, 1960'tan bu yana "Atatürk Müzesi" olarak hizmet vermekteydi. Bu bölüm, Kasım 2001'de başlayan ve 9 ay süren bir çalışma sonunda yeni bölümlerle birleştirildi ve Büyük Taarruz'un 80. yıl dönümü olan 26 Ağustos 2002 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakanı Bülent Ecevit tarafından ziyarete açıldı. Müze, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun talimatı ile yaptırılarak Genelkurmay Başkanlığının sanat danışmanı Mehmet Özel'in koordinatörlüğünde hazırlanmıştır.

Bölümleri

1936-1938 yılları arasında kullanılan Cadillac

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi dört bölümden oluşur: Birinci bölümde Atatürk'ün özel eşyaları; ikinci bölümde Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması; üçüncü bölümde Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz panoraması; dördüncü bölümde Atatürk devrimlerinin fotoğraf ve açıklamalarla tanıtıldığı, rölyeflerle zenginleştirilmiş tonozlu koridor bulunmaktadır.

Birinci bölümde ilgi çeken bazı parçalar Atatürk'ün balmumundan heykeli ve köpeği Foks'un doldurularak saklanan bedenidir.

İkinci ve üçüncü bölümlerdeki panoramalar, Çanakkale Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşanan olayları dönemin resimlerinden yararlanarak canlandırır. Panoramaların önünde maketlerle bir savaş alanı düzenleniş ve üç boyutlu bir etki sağlanmıştır. Çanakkale Savaşı panoraması önünde bu savaşta kullanılmış olan mermiler, silahlar, toplar, yanmış tekerlekler ve kağnılar sergilenmektedir. Senaryosunu Turgut Özakman'ın yazdığı 40 metre uzunluğundaki panoromaları izlerken ziyaretçiye, Muammer Sun'ın bestelediği müzikler, top sesleri, gemi düdükleri, kılıç şakırtıları, at nalları ve "Allah Allah" nidaları gibi savaş efektleri dinletilir.

İkinci ve üçüncü bölümün ortasında Kurtuluş Savaşı'na katılan komutanların portreleri ve Kurtuluş Savaşı'nı gösteren büyük boy tablolar sergilenmektedir. Bu çalışmalar, Moskova'daki bir stüdyoda Rus sanatçılar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Dördüncü bölüm, panorama bölümünü çevreleyen koridordaki 18 tonozda yer alan tematik sergi alanlarından oluşur. Tonoz müzesinde Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışından ölümüne kadar yaşanan olaylar 3 bin kadar fotoğrafla anlatılır. Her tonozda bir devrim anlatılmaktadır. Tonoz müzelerinin bulunduğu galeri boyunca Kara Fatma'dan Şahin Bey'e kadar asker ve sivil 20 kahramanın büstü ve öz geçmişi sergilenir. Müzenin dördüncü bölümünün yer aldığı alan, Atatürk mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu'nu ayakta tutan sütunlu salon ile Anıtkabir'in temel duvarları arasında kalan bölümdür. Tonozlu odacıklar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının defnedilmesi amacıyla hazırlanmış, ancak kullanılmayarak ve müzeye dahil edilmiştir.

Müzenin çıkışında Atatürk'ün doğduğu evin, ilk meclis binasının, Kara Harp Okulu'nun maketleri, Turan Erol'un Çanakkale Savaşları'ndan bir kesiti anlatan büyük tablosu ve çeşitli Atatürk fotoğrafları yer alır.

Müzedeki panoramalar

Müzede dünyada benzeri bulunmayan üç panorama sergilenmektedir: 6x40 metre büyüklüğündeki Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması, 7x30 metre büyüklüğündeki Sakarya Meydan Savaşı panoraması ve 7x30 metre büyüklüğündeki Büyük Taarruz panoraması. Bu panoramalar ve müzedeki dev tablolar Aydın Erkmen'in yönlendirdiği 12 Rus ressam tarafından yapılmıştır.

Panoramaların oluşturulabilmesi için Turgut Özakman'ın yazdığı senaryodan hareketle Kurtuluş Savaşı muharebelerinin geçtiği alanlarda figüranlar kullanılarak 14 bin kare fotoğraf çekilmiş ve bu fotoğraflardan yararlanılarak eskizler hazırlanmıştır. Panoramaların eskizlerini Aydın Erkmen çizdi; renkli eskizler Rusya'da yapıldı. Rusya ve Hollanda'daki büyük resim stüdyolarında dev panoramalar bir bütün olarak hazırlandı ve bunları sarmak için bir makine imal edildi; böylece panoramalar silindir haline getirilerek uçakla Ankara'ya taşınmış, ardından tırlarla havaalanından Anıtkabir'e getirilmiştir. Silindirler özel makineyle açılarak tabana bağlanmış, eserlerin zedelenen kısımları sanatçılar tarafından 20 gün üzerinde çalışarak yenilenmiştir.

Atatürk Özel Kitaplığı

Müze bünyesinde oluşturulan Atatürk Özel Kitaplığı, 26 Haziran 2005'te düzenlenen bir törenle açıldı. Atatürk'e ait 3 bin 123 kitabın sergilendiği kitaplık, ziyaretçilerin kitaplara bilgisayar ortamında ulaşmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ziyaretçiler, dokunmatik ekranlı bilgi cihazlarından kitaplarla ilgili bilgiye ulaşabilmektedir. Kitaplık, ziyaretçilere, Atatürk'ün fikir hayatını oluşturan kitaplar hakkında bilgi alma ve özellikle okuyup altını çizdiği kitapları inceleyebilme fırsatı da vermektedir.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Yozgatlı, Hüseyin; Ulualp, Ayşegül, (Ed.) (1994). Anıtkabir Anıtkabir Müzesi. Ankara: Anıtkabir Komutanlığı. 

Kaynakça

  1. ^ "ANITKABİR ATATÜRK VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ | Kültür Portalı". web.archive.org. 6 Aralık 2022. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir</span> Türkiyenin kurucusu Atatürkün Ankaradaki anıt mezarı

Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır. Anıt mezar binası başta olmak üzere çeşitli yapı ve anıtların yanı sıra Barış Parkı olarak adlandırılan ağaçlık alandan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Kent Müzesi</span>

Bursa Kent Müzesi, 2004 yılından bu yana kentin eski adliye binasında hizmet veren, Bursa’nın 7000 yıllık süreçte geçirdiği değişim ve dönüşümlerin sergilendiği müzedir. Bursa Kent Müzesi, şehrin tarihini ve kültürünü sergileyen bir müzedir. Müzenin amacı, Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını koruyup ziyaretçilere sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöz Karargâh Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Alagöz Karargâh Müzesi, Sakarya Savaşı'nda düşmanın Polatlı yakınlarına kadar ilerlemesi üzerine Batı Cephesi Komutanlığı, Ankara-Polatlı arasındaki Alagöz Köyü'nü Cephe Karargâhı olarak seçmiştir. Bu köyün halkından, Türkoğlu Ali Ağa'ya ait çiftlik evi karargâh olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi</span>

Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi, Türkiye'nin ilk fotoğraf müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Müze Gemiler</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Müze Gemiler ya da İnciraltı Deniz Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir denizcilik müzesidir. Balçova ilçesindeki İnciraltı İskelesi'nde demir atmış üç müze gemide denizciliğin sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişimine ilişkin nesneler sergilenmektedir. Müze, 1 Temmuz 2007'de ziyarete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Deprem Kültür Müzesi</span> müze

Deprem Kültür Müzesi, (Adapazarı Deprem ve Kültür Müzesi), Sakarya'da Adapazarı Belediyesi'ne bağlı olarak 2004 yılında ziyarete açılmış müzedir. Müzenin yapımı 2000 yılında başlamış ve dört yıl sürmüştür. Müze, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara Depremi'nde ölenleri anmak, yaşananlar hakkında bilgi vermek ve ziyaretçileri deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Müzesi (İstanbul)</span>

Atatürk Müzesi veya diğer adıyla İnkılâp Müzesi, İstanbul'un Şişli ilçesinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde yer alan ve 1942'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce müzeye dönüştürülmüş Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu ev. Atatürk'ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Deniz Müzesi</span>

Çanakkale'de, Çimenlik Kalesi etrafında ve kale içinde yer alan eserlerin ve tarihi eşyanın sergilenmesinden ve korunmasından sorumlu olan komutanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Adana Atatürk Evi Müzesi</span> Atatürkün Adanada Konakladığı Ev

Adana Atatürk Evi Müzesi, 15 Mart 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Adana'yı ziyareti sırasında konakladığı, 1981'de müzeye çevrilmiş müze-ev.

Çanakkale Piri Reis Müzesi ve Galerisi Çanakkale'de kurulu bulunan su ve deniz bilimleri müzesi ve ona bağlı galerilerden oluşmaktadır. Türkiye'nin alanındaki tek müzesidir. Müze Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi</span> açık hava müzesi

Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, Samsun'un Canik ilçesinde bulunan ve 18 Mayıs 2003 tarihinde Bandırma Vapuru Müzesi adıyla açılan müze.

Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir müze. Çubuk Belediyesi, tarafından 10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali başladığında müze açılmıştır. Müze Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi Bekir Ağalar Konağının restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Müzede Çubuk ilçesinin tarihi sürecini anlatan tarihî eserler, yöresel giysiler ve antika eşyalar ve tablolar vardır. Bunlardan başka Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Gagavuzya, Tataristan, Pakistan, Afganistan, Güney Kore, Çin, Doğu Türkistan ve Japonya ülkelerinin, gelenek ve kültürlerini tanıtan bölümler ve standlar bulunur.

Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi veya kısaca Arşiv Müzesi; Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Bilkent semtinde yer alan bir müzedir. 8 Ocak 2005 tarihinde, Milli Savunma Bakanlığı bünyesine bağlı olarak General Şefik Erensü Kışlası'nda kurulan müzede; Osmanlı'nın son dönemlerinden, Kıbrıs Barış Harekâtı'na kadar olan süreçte Türk ordusunun katıldığı savaş ve operasyonlara dair çeşitli dokümanlar ve belgeler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi</span> Ankaranın Polatlı ilçesindeki bir müze

TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan bir müzedir. Polatlı'ya bağlı bir yerleşim yeri ve aynı zamanda tren istasyonu olan Malıköy; Sakarya Meydan Savaşı'nın yapıldığı dönemde ana komuta merkezinden sonraki en önemli üs olmuş ve Türk ordusunun lojistik merkezi, reviri, mühimmat deposu ve uçak pisti olarak çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. Bu yüzden Malıköy İstasyonu; Türk halkının ve verilen Kurtuluş Mücadelesi'nde rol oynayan mekânlar arasında yer almıştır. Müzenin oluşturulmasına yönelik karar 2007 yılında verilmiş; 1 Haziran 2008 tarihinde ise Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ortak katkılarıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rize Atatürk Evi Müzesi</span> Rize, Türkiyede bir müze

Rize Atatürk Evi Müzesi, Rize merkeze bağlı Müftü Mahallesi'nde yer alan, 1920 yılında yapımına başlanan ve 1921 yılında tamamlanan bir yapı üzerine kurulmuş müzedir. 20. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerine göre inşa edilen ve iç sofalı plan tipine sahip olan bina, üç katlı bir konaktır. Atatürk, 1924 yılında çıktığı yurt gezisinde Rize'ye geldiğinde Mehmet Mataracı'nın misafiri olarak bu evde kalmıştır. Yapı, müzeye dönüştürülmesi için, Atatürk’ün doğumunun 100. yıl dönümünde Mataracı Ailesi tarafından İl Özel İdaresi’ne bağışlanmıştır. Bina, Geçirdiği renovasyon sonrasında 27 Aralık 1985 tarihinde "Rize Atatürkevi Müzesi" adıyla hizmete açılmıştır. Müzede, Mustafa Kemal Atatürk’e ait bazı eşyalar sergilenmektedir. Ayriyeten, bölgeden çıkarılan etnografik eserler de bu müzede sergilenmektedir. Konağın kuzeyinde geniş bir bahçe vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Müzesi</span>

Sakarya Müzesi, Sakarya ili, Adapazarı ilçesi sınırlarındaki bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Atatürk Evi</span> tarihi yapı

Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin kent içinde iki katlı büyük bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Troya Müzesi</span> Türkiyenin Çanakkale ilinde bir müze

Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Müzesi</span>

Kurtuluş Müzesi, Türkiye'nin Eskişehir kentinde bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 29 Ekim 2016 tarihinde kurulmuş olup Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır ve Türk Kurtuluş Savaşı'na adanmıştır.

Gaziantep ilinde Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İngiliz ve Fransızların işgallerine karşı savunmasının çeşitli materyallerle anlatıldığı bir müzedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetlenen belgeli özel müze statüsündedir.