İçeriğe atla

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı
AKMB
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi11 Ağustos 1983 (41 yıl önce) (1983-08-11)
BağlılığıTürkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı
Üst kuruluşAtatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu
AdresAnkara
Yıllık bütçe₺9.752.000 (2021)[1]
Yönetici(ler)
  • Dr. Zeki Eraslan (vekil), Başkan
Web sitesiakmb.gov.tr

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Türkiye Anayasası'nın 134. maddesi gereğince, Türk Kültürünü bilimsel olarak araştırmak, tanıtmak ve yaymak; bu alandaki kişi ve kuruluşları desteklemek ve ödüllendirmek amacıyla, 2876 Sayılı Kanun ile 11 Ağustos 1983 tarihinde kuruldu. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip dört kurumdan biridir.

Tarihçesi

Atatürk Kültür Merkezi, Türkiye Anayasası'nın 134. Maddesi gereğince, 2876 sayılı Kanun ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde 17.08.1983'te kurulmuştur. 02.11.2011 tarihinde 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırılmıştır.

Atatürk Kültür Merkezi, bir kültür akademisi niteliğinde olup Türk kültürü üzerinde, araştırma, yayın, tanıtım, teşvik ve ödüllendirme faaliyetlerini sürdürmekte, devletin ve toplumun öncelikleriyle yakından ilgilenmektedir.

Atatürk Kültür Merkezi, desteklediği küçük projelerin yanında, Kurum bünyesinde uluslararası nitelikte, kapsamlı projeler de yürütmektedir. Bunlardan, Türk Dünyası Edebiyatı Tarihi, Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi, Türk Dünyası Fikir ve Edebiyat Metinleri Antolojisi ve Edebiyat Terimleri ve Kavramları Ansiklopedik Sözlüğü'nden oluşan Türk Dünyası Ortak Edebiyatı Projesi tamamlanmış ve bu proje kapsamında 31 cilt eser yayımlanmıştır.

Süreli Yayınlar

ERDEM: İlk kez 1985 yılında yayımlanan ERDEM, insan ve toplum bilimleri alanında makalelere yer veren, hakemli bir uluslararası dergidir. 2021 yılı itibarıyla 80. sayısına ulaşmıştır. Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı çıkar.

ARIŞ: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının süreli yayınlarından birisi olarak halı, dokuma ve işleme sanatları ile ilgili özgün, bilimsel makaleler yayımlayan dergidir. 1997 yılında ilk sayısı yayımlanan ARIŞ, haziran ve aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan hakemli, akademik bir dergidir.

AKMB Aydın Sayılı Kütüphanesi

Kütüphane, 1983 yılından bu yana hizmet vermektedir. Kütüphane, kurucu başkan Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı’ya ithafen 1994 yılından bu yana Aydın Sayılı Kütüphanesi adıyla hizmetine devam etmektedir. Kütüphanemiz 1 adet okuma salonu ve toplam 15 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.

Kütüphanede ödünç verme hizmeti yoktur. Kapalı raf sistemi ile hizmet vermektedir. Kullanıcılar yararlanmak istedikleri bilgi kaynaklarını Okuyucu Bankosundan temin edebilmektedir. Bu kaynaklar sadece kütüphane içerisindeki okuyucu salonunda kullanılabilmekte ve bu kaynaklardan fotokopi çekilmesi mümkün olanlar için fotokopi ve tarayıcı hizmeti verilmektedir. Başvuru kaynakları, yazmalar, nadir eserler, süreli yayınlar ve kitap dışı materyaller ödünç verilmemektedir.

Başkanlar

Adı Görev Başlangıcı Görev Bitişi
Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı17 Ekim 198316 Eylül 1993
Prof. Dr. Sadık Tural17 Kasım 199327 Eylül 2000
Prof. Dr. Taciser Konuk7 Aralık 200131 Aralık 2005
Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın (vekil)31 Aralık 2005 14 Ağustos 2006
Prof. Dr. Osman Horata14 Ağustos 200614 Ağustos 2012
Ali Karacalı (vekil)14 Ağustos 2012 18 Nisan 2013
Prof. Dr. Turan Karataş18 Mayıs 201321 Temmuz 2016
Dr. Zeki Eraslan (vekil)2 Ağustos 201631 Aralık 2017
Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu (vekil)15 Ocak 201831 Aralık 2018 3 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Dr. Zeki Eraslan (vekil)31 Aralık 2018Görevde

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Bilim Kurulu

664 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesine dayanılarak kurulan Bilim Kurulu 31.05.2021 tarihinde son olarak güncellenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "2021-2023 Bütçe Hazırlama Rehberi" (PDF). 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Külebi</span> Türk şair

Mahmut Cahit Külebi, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tarih Kurumu</span> Devlet kurumu

Türk Tarih Kurumu, Türk tarihinin ilk kaynaklardan araştırılması amacı ile Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifi sonucu 15 Nisan 1931'de kurulmuş bir araştırma kurumudur. 664 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Tarih Kurumu ayrı bir kamu tüzel kişiliğe sahip olup 1983 yılında kurulan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun denetim ve gözetimine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Coşkun Ertepınar, Türk şair ve eğitimci. Türk edebiyatında Egzotik Şair olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Atay</span>

Cahit Atay, oyun yazarı.

Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Mustafa Necati Karaer, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Türk yazar, şair, otobiyografici, eleştirmen. Hisarcılar akımının kurucusu. Hisar şiirinin önde gelen temsilcisi.

Aydın Sayılı, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Üniversitesi</span> Bartında kurulu devlet üniversitesi

Bartın Üniversitesi, Türkiye'nin Bartın ilinde bulunan bir üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu</span> Devlet kurumu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türkiye Anayasası'nın 134. maddesine göre, Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını, Türk Kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak amacıyla 1983 yılında kuruldu.

Murat Yüksel, Türk akademisyen yazar, şâir ve filolog.

Yahya Akengin, Türk şair ve yazardır. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Araştırma Merkezi</span>

Atatürk Araştırma Merkezi, Türkiye Anayasası'nın 134. maddesi gereğince, Atatürk ve eseri hakkında bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve sonuçlarını yaymak, Atatürkçü düşünce, Atatürk İlke ve İnkılapları konularındaki bilimsel araştırma ve etkinlikleriyle, ulusal ve uluslararası alanda temel kurum olarak Atatürk ve eserini dünyaya tanıtmak amacıyla, 2876 Sayılı Kanun ile 11 Ağustos 1983 tarihinde kuruldu. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip dört kurumdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi</span>

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, adını Türk romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'dan alan bir edebiyat müzesi ve arşividir. İstanbul'da bulunan müze Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulmuş olup 12 Kasım 2011 tarihinde ziyaretçiye açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span>

1976 yılında Selçuk Üniversitesi altında Fen-Edebiyat Fakültesi ismiyle kuruldu. 2009 yılında Yükseköğretim Yürütme Kurulu 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Edebiyat Fakültesi biçiminde müstakil bir kurum oldu.