İçeriğe atla

Atal Türkmenleri

Atal Türkmenleri
(Аталың түркменлери
Toplam nüfus
2286 (2010)[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Rusya (Astrahan Oblastı)[2]
Diller
İğdir Türkmencesi, Rusça
Din

Atal Türkmenleri (kendilerince Аталың түркменлери Atalyň Türkmenleri, Игдир миллетъ İgdir millet; Rusça Туркмены Атала Turkmenı Atala, Бейк-Туркмены Beyk-Turkmenı), Rusya'da Astrahan Oblastının Atal köyünde yaşayan Türkmenlerin bir kolu olan Türk halkı. Sünni Müslümandırlar.

Tarih

Asılları Mangışlak Yarımadasından 17. yüzyıl ile 18 yüzyıl başlarında göç eden İğdir boyundan Türkmenistan Türkmenlerine dayanır. Beş kabile (мамыт Mamıt, гоклер Gökler, тевер Tever, голдаглы Goldağlı, ягшыходжа Yahşıhoca) olarak yapılanırlar. Ayrıca köyde adları Türkmence açıklanamayan muhtemelen Hazar Kağanlığından kalma Peçenek soyları (Эллиндель Ellindel, Ан-Воллар An-Bollar, Ариндан Arindan, Иррахир İrrahir, Интедааль İntedaal) da vardır.

Nüfus

2002 nüfus sayımına göre Kafkas Türkmenleri ile Atal Türkmenleri dahil Rusya'daki Türkmenlerin [Туркмены (трухмены, тюрк с языком туркменским)] toplam sayısı 33.053 kişidir.[3]

Dil

Dilleri Türkmencenin Kafkas Türkmencesi denen biçimine yakın olan Büyük İğdir Türkmencesidir (Rus. великоигдырский диалект)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Gagavuzlar</span> Güney Moldova ve güneybatı Ukraynanın Türk etnik grubu

Gagavuzlar ya da Gagauzlar, bugünkü Moldova Cumhuriyeti'nde, başta Gagavuzya olmak üzere kuzeydoğu Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Yunanistan'da yaşayan, çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olan bir Türk halkı. Ayrıca Trakyanın yerli halkı Müslüman Gacalların ve Marmara, Batı Karadeniz'in yerli halkı olan Manavların Yörük olmayan katmanının nüfusunun Gagavuzlardan geldiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk dünyası</span> Doğu Asyadan başlayıp Alaskaya kadar uzanan bir diaspora

Türk dünyası, 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılda tüm Türk halkları için kullanılan coğrafi ve kültürel bir kavramdır. Oldukça geniş bir coğrafya alanını kapsayan Türk dünyası içinde en batıda Kosova, Karadağ, en doğuda Moğolistan yer alır. Bu coğrafyayı Avrasya coğrafyası olarak belirtmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Tabasaranlar</span>

Tabasaranlar, Rusya'ya bağlı Dağıstan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Derbent ilinin güney sınırlarında bir bölge ve orada yaşayan halka verilen ad. Diğer adları Kabgan'dır.

Türkmenistan Kürtleri, Türkmenistan'da yaşayan Kürtlerdir.

Kafkas Türkmencesi ya da Kafkasya Türkmencesi, Hazar ötesi Türkmencesi, Stavropol Türkmencesi, Rusya'da Stavropol Krayında yaşayan Kafkas Türkmenleri tarafından konuşulan Oğuz grubundan bir Türk dili ya da Türkmencenin bir lehçesi.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Türkmenleri</span>

Kafkasya Türkmenleri ya da Kafkas Türkmenleri, Kafkasya Oğuzları, Hazar Ötesi Türkmenleri, Stavropol Türkmenleri, Rusya'da Stavropol Krayının Turkmenskiy ile Neftekumskiy rayonlarında yaşayan Türkmenlerin bir kolu olan Türk halkı. Sünni Müslümandırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hantılar</span>

Kantı veya Hantı kendilerince Kantı, Kande, Kantek (Kantı), tarihte Yugra olarak bilinen Rusya'ya bağlı Kantı–Mansı Otonom Okrug içinde yaşayan yerli halk. Mansiler ile birlikte yaşarlar. Hantıca ve Mansice Rusça ile birlikte resmi bir durum elde etmiştir. 2010 yılı Rusya nüfus sayımında, 30,943 kişi kendilerini Hantı(Kantı) olarak belirtmişlerdir. Onların, 26,694 kişi Tümen Oblastında, onun 17,128 kişi kadarı da Hantı–Mansi Özerk Okruğunda bulunmaktadır. 8,760 kişi ise Yamalo-Nenets Özerk Okrugu'nda yaşamaktadır. Tomsk Oblastında 873 kişi, Komi Cumhuriyetinde ise 88 Hantı yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayır-Bucak</span>

Bayır-Bucak, Lazkiye ilininin kuzeyinde çoğunlukla Suriyeli Türkmenlerin yaşadığı coğrafi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kürtleri</span>

Kaynaklara göre, Azerbaycan'daki Kürtlerin varlığı 9. yüzyıla kadar dayanıyor. Azeri kaynaklarına göre, topraklarında 13.000 - 200.000 Kürt yaşıyor. Ayrıca Ermeni - Azeri savaşları nedeniyle çok sayıda Kürt, Azerbaycan içinde göç etti.

<span class="mw-page-title-main">İngriya Finleri</span>

İngriya Finleri, İngriya bölgesinde yaşayan bir Fin azınlığıdır. İngriya Finleri, Finlandiya ve İngriya'nın İsveç İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 17. yüzyılda bölgeye göç eden Fin göçmenlerinin soyundan gelmektedirler. II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında yaşanan sürgünlerde çoğunlukla Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine taşındılar. Günümüzde Rusya'da yaşayan Fin nüfusunun en büyük bölümünü oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'daki Türkler</span>

Kazakistan'da Türkler, Kazakistan'da yaşayan Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Znamenskoye, Çeçenistan</span>

Znamenskoye Çeçenistan, Rusya'nın Nadterek bölgesinde bir kırsal bir yerleşim yeridir. Nadterek belediyesinin idari merkezidir. Köydeki tek yerleşim yeri Znamenskoye belediyesidir.

Rusya'daki Türkler Rusya'da yaşayan Türklerdir. Topluluk büyük ölçüde Ahıska Türklerinden ve Türkiye'den giden göçmenlerin yanı sıra karışık etnik kökenlerin çocuklarından oluşmaktadır.

2002 nüfus sayımına göre Tataristan'ın nüfusu 3.779.265'tir. Haziran 2010 itibarıyla bu rakam 3.780.400 olarak kaydedilmiştir.

Azerbaycan Tatarları, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yaşayan, bu ülkenin vatandaşı olan Tatar asıllı nüfus. 2009 nüfus sayımına göre Azerbaycan Cumhuriyeti'nde 25.882 Tatar yaşamaktadır. Bu sayı toplam nüfusun %0.29'una denk gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya Türkleri</span>

Kuzey Kafkasya Türkleri veya Kafkas Kıpçakları; Kuzey Kafkaslar'da yaşayan, çoğunluğu Kıpçak boyundan olan Kumuklar, Nogaylar ve Karaçay-Balkar Türkleridir. Kuzey Kafkasya Türkleri, Kafkas Dağları'nın kuzey tarafında yaşayan Türklerin geneline verilen addır. Çoğunlukla Dağıstan, Karaçay-Çerkesya,Kabardino-Balkarya ve Stavropol Krayında olmak üzere toplamda 1 milyona yakın Kıpçak Türk'ü yașadığı 2021 yılındaki Rusya nüfus sayımında ortaya konulmuştur.

Andiler, Rusya'nın Dağıstan bölgesinde yaşayan yerli bir halktır. Andi halkının nüfusu yaklaşık 40.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Andi dili konuşurlar ve Sünni Müslümandırlar.