İçeriğe atla

Atabarı Kayak Merkezi

Atabarı Kayak Merkezi veya Mersivan Kayak Merkezi, Artvin şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta konumlanmış, rakımı 1750 metre olan bir kayak merkezidir.[1]

Yapımına Haziran 2008'de başlanan kayak merkezi, 14 Şubat 2009 tarihinde hizmete açıldı.[2] Tesiste kafeterya, otopark, telesiyej, gondol lift ve sporcu soyunma odaları bulunmaktadır.[3] Tesis, ladin, köknar ve çam ağaçlarıyla çevrilidir.[4] Tesiste Geleneksel Kızak Yarışları düzenlenmektedir.[5]

3 zorluk derecesine bölünmüş kayak pistlerinin toplam uzunluğu 1.300 metredir. Telesiyej 595 metre uzunluğunda ve teleski ise 159 metre uzunluğundadır. 2022 yılında tesiste hamsi şenliği düzenlenmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Mersivan Kayak Merkezi - Artvin". kulturportali.gov.tr. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  2. ^ "Atabarı Kayak Merkezi gözde mekan olacak". yenisafak.com. 3 Şubat 2009. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  3. ^ "Atabarı Kayak Merkezi Ve Mersivan Yaylası - Artvin". kulturportali.gov.tr. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  4. ^ "Sezon hazırlıkları tamamlanan Atabarı Kayak Merkezi'nde kar yağması bekleniyor". aa.com.tr. 4 Aralık 2023. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  5. ^ "Geleneksel Kızak müsabakaları tamamlandı". sporx.com. 24 Şubat 2024. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 
  6. ^ "Artvin'in Atabarı Kayak Merkezinde hamsi şenliği düzenlendi". iha.com.tr. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uludağ Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Uludağ Millî Parkı, Bursa ilinin güney ve güneydoğusunda 13.024 hektarlık bir alanda 1961 yılında Millî Park olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Millî parka ulaşım karayolu ve teleferik ile yapılabilmektedir. Dağın Kuzey ve Güney yamaçlarında çok sayıda patikalar sayesinde park içindeki vadiler ve tepeler arasında ulaşım mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Palandöken Dağı</span>

Palandöken Dağı, Erzurum'da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

Saklıkent, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ilinin batısındaki Beydağları üzerinde, 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan kayak merkezidir. Tesis Beydağlarında yer alan Bakırlıdağının kuzey yamacına kurulmuştur. Antalya kent merkezine 50 km uzaklıktadır. Bu konumu nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerdendir. Aralık ve Nisan ayları arasında karlıdır ve bu sebepten de kayak yapmaya elverişlidir. Ilıman bir iklime sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağları</span>

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara'nın 17 km güneydoğusunda, Elmadağ'ın kuzey yamacında yer alan bir kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">La Massana</span> Andorranın yedi komününden birisi

La Massana Andorra'nın yedi komününden birisi. Ülkenin kuzeybatısında bulunan La Massana, yüzölçümü bakımından 4. büyük komündür. Ana belediyesi de La Massana olarak adlandırılır.

Ergan Kayak Merkezi Erzincan şehir merkezine 12 km güneyinde Ergan Dağı yamaçlarındaki kayak merkezidir.

Akdağ, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan dağ. 2062 metrelik yüksekliği ile Samsun'un en yüksek noktasını bulunduran Akdağ ilin kış turizm merkezi durumundadır. 1675 metrelik kayak pisti ve 1300 metrelik telesiyeje sahip Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezinin bulunduğu dağ yapısından yamaç paraşütü, dağcılık ve yayla turizmi alanlarında yararlanılmaktadır. Ayrıca burada doğan bir su kaynağı bulunmakta olup şişelenmekte ve Ladik Akdağ Doğal Kaynak Suyu markasıyla satılmaktadır.

Çiğdem Yaylası, Sakarya ili, Hendek-Akyazı İlçeleri sınırında bulunan, 19,37 hektar büyüklüğündeki yayladır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Atatürk Heykeli</span> Artvin, Atatepede yer alan heykel

Artvin Atatürk Heykeli, Artvin kent yerleşiminin güneyindeki Atatepe'de yer alan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Dumlupınar'da kayaların üzerinde yürüdüğü anı canlandıran heykeldir.

<span class="mw-page-title-main">Berta Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Berta Köprüsü, Artvin'in Merkez ilçesinde yer alan üç gözlü sade bir köprüdür. 64.20 metre uzunluğundaki köprünün yüksekliği 7.3 metre, ortalama genişliği 5 metredir. Kesme taştan inşa edilmiş olan köprü, Çoruh'a akan Berta Deresi'nin üzerine, Artvin-Şavşat yolunun 21. kilometresine inşa edilmiştir. Köprünün 93 Harbi'ndan önce, 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Bölgede hem üç gözlü hem de düz olan tek köprü olan Berta Köprüsü'nün gözlerinin genişliği 9.15 metre, yüksekliği 3.3 metredir. Köprünün her iki tarafında da 5 tane balbakan boşluğu ve 0.5 metre yüksekliğinde taştan korkuluk bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beğlevan Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Beğlevan Köprüsü veya Türkçe adıyla Güreşen Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. 20.9 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2.95 metre, kemer yüksekliği ise 8.70 metredir. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, muhtemelen 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında kesme taş, tempan duvarlarının yapımında ise moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kuzeybatı ayağı dere yatağında, güneydoğu ayağı kayada konumlanmıştır. Tempan duvarı betonla sağlamlaştırılan köprü, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanmaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayak merkezidir. Merkez, 2011 yılında 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tamamlanmış olup Erzurum il merkezinden 7 km güneybatısında Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır.

Çuruspil Yaylası veya Çurusbil Yaylası, Artvin'in Ardanuç ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta, Konaklı köyü sınırlarında kalan bir yayladır.

Yedikuyular Kayak Merkezi (Türkçe) Türkiye'de Kahramanmaraş ili yakınındaki kayak merkezidir. 2.300 m (7.500 ft) Dulkadiroğlu ilçesindedir. Kayak tesislerinin yüksekliği 1833-2044 m'dir. Pistlerin eğimleri %10 ile %40 arasında değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Borçka Köprüsü</span> Türkiyede bir köprü

Borçka Köprüsü, Borçka Kırmızı Demir Köprü, Borçka Çelik Köprüsü, Borçka Demir Köprü, Perçinli Kemer Köprü, Borçka Merkez Asma Demir Köprü veya Borçka Merkez Asma Çelik Köprü, Artvin'in Borçka ilçesinde konumlanmış bir demir asma köprüdür.

Aros Yaylası veya Kılıçkaya Aros Yaylası, Artvin'in Yusufeli ilçesine 28 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. Bakırtepe köyü sınırları içindeki 2370 metre rakımlı yaylada her yıl Temmuz aynının ikinci haftasonunda festival düzenlenmektedir. Festivalde Karakuçak (Karakucak) güreşleri düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çimbulak</span> Almatıda bir kayak merkezi

Çimbulak veya diğer bilinen adıyla Şımbulak, Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir kayak merkezidir. Orta Asya bölgesinin en büyüğü olan kayak merkezi, Trans-İli Ala Dağları'ndaki Medeu Vadisi'nin üst kısmında, deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte yer alır. Medeo yolu ile Almatı'nın yaklaşık 25 kilometre güneyindedir. Ilıman iklimi, bol güneşli günleri ve kış boyunca bol miktarda kar yağması nedeniyle popülerdir.

Cancır Yaylası veya Cancir Yaylası, Artvin'in Şavşat ilçesinde konumlanmış, Maden (Bazgiret) köyünde yaşayanların kullandığı bir yayladır. Rakımı 2170 metre olan yayladaki tüm evler ahşaptan yapılmıştır. Yaylada Marioba şenlikleri düzenlenmektedir.