İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.
Deniz Harp Okulu (DHO) ya da geleneksel adıyla Bahriye; 1773 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa, İstanbul'da Tersane Hendesehanesi adıyla kurulmuş olan ve 1985'ten itibaren Tuzla, İstanbul'da bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne muharip subay yetiştiren askeri eğitim kurumu. Mezuniyet törenleri her yıl 31 Ağustos'ta yapılan Deniz Harp Okulu'nda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birliklerde görev yapmak üzere subay yetiştirilmektedir. Okulda endüstri, elektrik-elektronik, bilgisayar, makine ve gemi inşa mühendisliği bölümleri vardır. Ayrıca okulun Pusula adında bir de öğrenci dergisi mevcuttur. Okulun komutanlığını Tuğamiral Ramazan Özoğul yapmaktadır. Öğrencilere bahriyeli denmektedir.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.
İstanbul Deniz Müzesi, Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesidir, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Koleksiyonunda yaklaşık 20.000 adet eser bulunmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan İstanbul Deniz Müzesi Türkiye'de kurulan ilk askeri müzedir.
Ankara 19 Mayıs Stadyumu, 19.209 kapasiteli stadyumdu. Kapasiteye göre Ankara'nın en büyük 4. stadyumuydu. Gençlerbirliği ve MKE Ankaragücü'nün iç saha maçlarına ve resmî kurumlar tarafından düzenlenen tören ve gösterilerde kullanıldı.
İTÜ ARI Teknokent, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maslak Yerleşkesi'nde bulunan bir Ar-Ge merkezidir. ARI'nın açılımı Advanced Research and Innovation 'dır. Arı Teknokent çalışmalarına 2002 yılında başlamıştır. ARI 1, ARI 2, ARI 3, ARI 4 ve ARI 6, ARI 9 binaları vardır. Devlet Denetleme Kurulunun 2010 yılı araştırmasına göre, ARI Teknokent Türkiye'deki tüm teknokentler içinde patentin yüzde 47'sine, tescillerin %37'sine, ihracatın %57'sine, toplam ar-ge bütçesinin %45'ine, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı bütçesinin de yüzde 85'ine sahiptir. 2016 yılı itibarıyla Türkiye'deki tüm teknokentler arasında en çok ihracatı gerçekleştiren teknokent olmuştur. Toplam ihracatın yaklaşık %40'ını gerçekleştirmiştir.
İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan kütüphanedir. Tüm İTÜ Kütüphaneleri ve Kütüphane Hizmetleri'nin yönetim ve koordinasyon merkezidir. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun'da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuştur. Kütüphane adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan'dan alır. Kütüphane, 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye'nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerindendir. 2013 yılı itibarıyla 161 veritabanıyla Türkiye'de en fazla veritabanına sahip akademik kütüphanedir. 7 gün 24 saat açıktır Türkiye'nin ilk 7 gün 24 saat açık olan Akademik Kütüphanesidir.
- Nadir eser sayısı: 6.235
- Abone olunan e-dergi sayısı: 62.221
- Abone olunan veritabanı sayısı: 216
- Yabancı Elektronik tez sayısı: 1.500.000
- Elektronik kitap sayısı: 347.308
- Merkez ve şube kütüphanesi sayısı: 8
- Kütüphanelerdeki toplam çalışan sayısı: 95
Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn, İstanbul'da 1795 yılında kurulan; Osmanlı ordusu için topçu ve istihkâm subayı yetiştiren askerî okul. III. Selim devrinde yeniden yapılanmanın en önemli kurumlarından biri olarak 1795‘te Hasköy’de açılmıştır. 1773’te kurulan Mühendishâne-i Bahrî-i Hümâyun’dan sonra imparatorluğun ikinci mühendishanesidir. Örneklerini, Fransa’da Mouradgea D’Ohsson’un ve özellikle Viyana’da Ebûbekir Râtib Efendi’nin gözlemlediği askerlik ve mühendislik akademilerinden almıştır. Kuruluş sebebi Nizâm-ı Cedîd ordusunun teşkil edilmesiyle bağlantılıdır. İlk dönemiyle ilgili belgelerde Fünûn-i Harbiyye Tâlimhânesi, Mekteb-i Fünûn-i Harbiyye veya Mühendishâne-i Sultânî gibi isimlerle, ardından da Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn olarak anılmıştır.
İTÜ Denizcilik Fakültesi, 3 Temmuz 1992'de kurulmuştur. İçerisinde deniz ulaştırma işletme mühendisliği ve gemi makineleri işletme mühendisliği bölümleri vardır. Sembolik kurulma tarihi 1884'tür.
İTÜ İnşaat Fakültesi bünyesinde inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği ve harita mühendisliği bölümleri vardır. Teknik Üniversite'nin 4 kurucu fakültesinden birisidir.
İTÜ Maden Fakültesi içerisinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği ve cevher hazırlama mühendisliği bulunur. Türkiye'de kesintisiz maden mühendisliği eğitimi bu fakülte ile başlamıştır. Maden Mühendisliği bölümü, 2017 yılının QS Dünya Üniversite Sıralamalarında, Mineral-Maden Mühendisliği alanında, Dünya 31.si olarak Türkiye'den ilk 50'ye girebilen ilk bölüm olmuştur.
İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, bünyesinde iki bölüm barındırmaktadır. Bunlar gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği ile gemi ve deniz teknolojisi mühendisliğidir. Fakülte Maslak yerleşkesindedir.
Veysel Eroğlu, Türk siyasetçidir.
Kuznetsov sınıfı uçak gemisi , Sovyet adlandırma Projesi 11435, Rus ve Çin donanmaları tarafından işletilen bir sabit kanatlı uçak gemisi sınıfıdır. Başlangıçta Sovyet Donanması için tasarlanan Kuznetsov sınıfı gemiler, STOBAR konfigürasyonunda yüksek performanslı geleneksel uçakları fırlatmak için bir kayakla atlama kullanır. Tasarım, Sovyet filo havacılığında, yalnızca VSTOL uçaklarını fırlatabilen Kiev sınıfı taşıyıcılar üzerinde büyük bir ilerlemeyi temsil ediyordu.
Reşat Baykal, İTÜ eski rektörü ve bilim insanıdır.
İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri ya da kısaca İTÜ-KKTC (İngilizce: ITU-TRNC Education Research Campuses, or ITU-TRNC), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa bölgesinde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesinin eğitim ve araştırma faaliyetlerine yönelik kampüsleridir. İTÜ-KKTC 2011-2012 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Hazırlık Okulu eğitimleri ve lisans eğitimleri İTÜ-KKTC Gazimağusa Yerleşkesi’nde devam etmektedir. Eğitim dili İngilizcedir.
TOBB kuleleri(İngilizce: TOBB towers), Ankara'da Eskişehir yolu üzerinde bulunan 34 kat, 140 metre yükseklikteki iki bloktan oluşan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne ait ikiz kulelerdir. TOBB kuleleri, hâlen Ankara'nın en yüksek yapıları arasında yer almaktadır.
Maslak, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, içerisinde gökdelenler ve iş merkezlerinin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ana yerleşkesini ve Harp Akademileri'ni barındırmaktadır. Maslak, başlangıçta küçük bir köy iken 1990'lardan itibaren hızlı bir ekonomik gelişme göstermiştir.
Yavuz Nutku, İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi kurucularından Ord. Prof. Dr. Ata Nutku ile Öğretmen Naciye Nutku'nun oğlu, Türk bilim insanı.
İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.