İçeriğe atla

At Hırsızı Banuş

At Hırsızı Banuş
YönetmenMithat Konuklar
YapımcıMualla Özbek
SenaristYılmaz Güney
Aydın Öner
OyuncularYılmaz Güney
Semiramis Pekkan
Görüntü yönetmeniCengiz Batuhan
StüdyoEfes Film
CinsiSinema filmi
TürüMacera, Dram, Duygusal
Yapım yılı1967
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

At Hırsızı Banuş, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mithat Konuklar'in yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.[1]

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Zavallılar</i> (film, 1974) 1974 türk filmi

Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.

<i>Belanın Yedi Türlüsü</i>

Belanın Yedi Türlüsü, 1969 yılında çekilen, yönetmenliğini Nuri Ergün, senaristliğini Yılmaz Güney'in yaptığı bir filmdir.

<i>Endişe</i> (film) Yılmaz Güneyin 1974 yapımı filmi

Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.

<i>Canlı Hedef</i> (film, 1970) 1970 filmi

Canlı Hedef, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.

<i>Zeyno</i> 1970 yapımı Türk filmi

Zeyno, başrolünde Yılmaz Güney ve Hülya Koçyiğit'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1970 yapımı Türk filmidir.

<i>Dolandırıcılar Şahı</i>

Dolandırıcılar Şahı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1960 yapımı Türk filmidir.

<i>Koçero</i> (film) film

Koçero, başrollerinde Yılmaz Güney ve Muhterem Nur'un oynadığı yönetmenliğini ise Ümit Utku'ın yaptığı 1964 yapımı Türk filmidir.

<i>Bu Vatanın Çocukları</i>

Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.

<i>İkisi de Cesurdu</i>

İkisi de Cesurdu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Semra Sar'ın oynadığı yönetmenliğini ise Ferit Ceylan'ın yaptığı 1963 yapımı Türk filmidir.

<i>Konyakçı</i> 1965 yapımı Türk filmi

Konyakçı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Neriman Köksal'ın oynadığı yönetmenliğini ise Tunç Başaran'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Kasımpaşalı Recep</i>

Kasımpaşalı Recep, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Nuri Akıncı'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Eşrefpaşalı</i>

Eşrefpaşalı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Erdoğan Tokatlı'nın yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir. Filmin konusu İzmir'in Eşrefpaşa semtinde geçmektedir.

<i>Kovboy Ali</i>

Kovboy Ali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Müjgan Ağralı'nın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Şeytanın Oğlu</i>

Şeytanın Oğlu, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mehmet Aslan'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmi.

<i>Tilki Selim</i>

Tilki Selim, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Nişan Hançer'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Kahreden Kurşun</i>

Kahreden Kurşun, başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>İnce Cumali</i>

İnce Cumali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Duru'nun yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

<i>Kibar Haydut</i>

Kibar Haydut, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.