İçeriğe atla

At-Başı

At-Başı
Aт-Бaшы
Aт-Бaши
At-Başı Vadisinde Bişkek-Narin-Torugart yolu
ÜlkeKırgızistan Kırgızistan
Oblast (Vilayet)Narin
İlçeAt-Başı İlçesi
İdare
 • Türrayon
Rakım2046 m
Nüfus
 (2008)
 • Toplam14.806
Zaman dilimi+5
 • Yaz (YSU)UTC
Alan kodu+996 3561
Koshoy Korgon harabeleri dışından görünüşü
Koshoy Korgon iç kuzey bölümü, güney-doğusuna bakış
Taş Rabat Kervansarayı

At-Başı, (Kırgızca: Aт-Бaсһй) Kırgızistan'nın Narin İlinde, yaklaşık Narin şehrinin 35 km güneybatısında, Torugart Geçitine giden karayolu üzerinde At-Başı İlçesi'nin merkezi bir kasabadır.

İsim kökeni

Orta Çağ döneminde, yer adları sonunda, "sulama ağının başlangıcı (kaynağı)" anlamına gelen -başı eki, Semerkand'da ki Sıkaya-başı pazarı adında olduğu gibi kullanılırdı.[2] Gerçi, Türk dilindeki -başı kelimesi çok daha eskidir ve Türk Kağanlığı döneminde de var olmuştur.

Tarih

At-Başı, 8. - 14. yüzyıldan kalan yerleşim yerlerinin üzerinde kuruludur. Çuy Vadisinde Bolşevikler'den kaçıp gelen mülteciler tarafından 1919 yılında At-Başı yakınında kurulan Kara-Suu köyünde, 10. veya 12. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen küçük bir kale'ye ait 5 metre yükseklikte sur Koshoy Korgon harabeleri vardır. Kırgız, Destan kahramanı Manas, arkadaşı Koshoy (Manas'ın komutanlarından biri, sonraları Koskoy Batur adı verilmiş)'u buraya gömdüğü varsayılır.

Coğrafya

At-Başı sıradağları Çatır Gölünün güneyine doğru uzanır. Doğudan gelen At-Başı Nehri kuzeybatıya doğru akıp, Dostuk köyü yakınında Narin Nehri ile birleşir. Ayrıca, Çatır Gölü ile Torugart Geçiti'nin güneyinde ve Koshoy Korgon harabelerinin kuzeyinde, At-Başı İlçesi sınırları içinde Narin şehrine 125 km. ve Hudut kapısı Torugart Geçitine 80 km. uzaklıkta, 3530 metre yükseklikte Orta Çağ mimari anıtlarından Taş Rabat adında bir kervansaray bulunur. Narin ile Torugart Geçiti arasında Narin şehrinin 24 km. güneyinde At-Başı sıradağları doruğunda, Kızıl-Bel Geçiti konumlanır. Ak-Beyit Geçiti, güneyde At-Başı sıradağları sonunda - dış konrol karakolundan 4 km Torugart Geçiti karayolunda- sınır bölgesini giriştedir.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ At-Bashy, Kyrgyzstan Page 22 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ Mohammad Khadr, Deux actes de waqf d'un Qarahanide a'Asie Central with an introduction by Claude Cahen, in: IA, 1967, tome CCLV, p. 305-334.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Manas Destanı</span> Kırgız destanı

Manas Destanı, Kırgızların millî destanıdır. Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişinin başından geçenleri anlatan destandır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan coğrafyası</span>

Kırgızistan, Orta Asya'da, Çin'in batısında karayla çevrili bir ülkedir. Orta Asya'nın yeni bağımsız ülkelerinin en küçüğü olan Kırgızistan, yaklaşık 198,500 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Anadolu Bölgesi ile hemen hemen aynı büyüklüktedir. Millî toprakları yaklaşık olarak doğudan batıya 900 kilometre, kuzeyden güneye 410 kilometre halinde erişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karakul Gölü</span>

Karakul Gölü, yaklaşık olarak 200 km Kaşgar'a uzaklıkta Kızılsu Kırgız Özerk İli sınırları içinde, Karakurum Karayolu üzerinde, daha Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi gelmeden Khunjerab Geçiti Çin - Pakistan sınırı yakınlarında denizden 3600 metre yükseklikte bulunan bir dağ gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Son Göl</span> Kırgızistanda, Issık Gölün güneybatısında, ülkenin ikinci büyük kapalı havza bir dağ gölü

Son Göl, veya Son Kul, Songköl, Song-Köl, Songköl de denilen Kırgızistan'da Narin İli'nin kuzeyinde Issık Göl'ün güneybatısında, ülkenin ikinci büyük kapalı havza bir dağ gölüdür. Divân-ı Lügati't-Türk'te Sidinğ köl veya Sidhinğ köl "Koçnğar başı’na yakın bir göl" şeklinde tanımlanan bu göldür. Son Göl'ün güney kıyısında, Taş Tulga denilen bir antik taş halka vardır ki destan kahramanı Manas ile ilişkili olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çatır Gölü</span> Kırgızistanda Narin İlinde Tanrı Dağlarında ortalama deniz seviyesinden 3,530 metre yüksekte Ak Say Vadisinde konumlanan, ülkenin üçüncü büyük kapalı havza bir dağ gölü

Çatır Gölü veya Catır Gölü 'de denilen güney Kırgızistan'da Narin İlinde Tanrı Dağlarında ortalama deniz seviyesinden 3,530 metre yüksekte Ak Say Vadisinde konumlanan, ülkenin üçüncü büyük kapalı havza bir dağ gölüdür. Çatır Gölü, Kırgızistan ile Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi Kızılsu Kırgız Özerk İli Uluğçat İlçesi sınırına yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Torugart Geçiti</span>

Torugart Geçiti, ortalama deniz seviyesinden 3.752 metre yükseklikte konumlanan Orta Asya'nın Tanrı Dağlarında bir dağ geçitidir. Kırgızistan Narin İli'ni, Çin Sincan eyaletine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">İrkeştam Geçiti</span> Kırgızistan ile Sincan (Çin) arasındaki, bir ana sınır geçitidir.

İrkeştam Geçiti ismini Kırgızistan'da, güney Osh İli içinde, Alay Vadisi'nin doğusunda ortalama deniz seviyesinden 3004 metre yükseklikte konumlanan İrkeştam isminde bir sınır köyünden almış, Kırgızistan ile Sincan (Çin) arasındaki, bir ana sınır geçitidir. İrkeştam Geçiti ortalama deniz seviyesinden 3536 metre yüksektedir.

<span class="mw-page-title-main">Talas Ala Dağları</span>

Talas Ala dağları, Orta Asya'da bulunan Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'da bir dağ sırasıdır. Talas Ala dağları'nın en yüksek doruğu 4484 metre olan Özbekistan sınırına yakın Manas Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Koçkor</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Koçkor, Kırgızistan’nın Narın vilayetine bağlı, Issık Gölü’ne yakın, kendisi ile aynı adı taşıyan Koçkor İlçesi idari merkezi, Koçkor vadisinde yerleşik bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Koçkor Vadisi</span>

Koçkor Vadisi, Kırgızistan'da Narın vilayetine bağlı, Issık Gölü'ne yakın, kendisi ile aynı adı taşıyan Koçkor İlçesi sınırları içinde bulunmaktadır. Burası deniz seviyesinden 1900 - 2200 metre arasında değişen yükseklikte ve uzunluğu yaklaşık 80 km, genişliği ise 20 km civarında olan, kuzey ve kuzey-batıdan Kırgız Ala dağları, güneyden Cumgal ve doğudan Teskey Ala dağları ile çevrelenmiş bir ovadır. Batısında Celal-Abad İli ve Fergana vadisi ile sınırdır.

<span class="mw-page-title-main">Dolon Geçiti</span>

Dolon Geçiti Orta-Kırgızistan'da Bişkek ile Narin şehri arasında ana yol üzerinde ortalama deniz seviyesinden 3,038 metre yüksekte konumlanan bir dağ geçitidir.

<span class="mw-page-title-main">Keng-Suu</span>

Keng-Suu Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.356 metre yükseklikte Tanrı Dağlarında Koçkor ile Narin şehri arasında bir dağ köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Koşoy Korgon</span>

Koşoy Korgon veya Koşoy-Korgon, Kırgızistan'da At-Başı İlçesi sınırları içinde, tarihi belirsiz olan, tek duvarlı bir kale (hisar) harabeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Taş Rabat Kervansarayı</span>

Taş Rabat, Kırgızistan'nın Narin İlinde Çatır Gölü ile Torugart Geçiti'nin kuzeyinde ve Koşoy Korgon harabelerinin güneyinde, At-Başı İlçesi sınırları içinde Narin şehrine 125 km. ve Hudut kapısı Torugart Geçitine 80 km. uzaklıkta, ortalama deniz seviyesinden 3530 metre yükseklikte Orta Çağ mimari anıtlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı-Bulak</span>

Sarı-Bulak Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.377 metre yükseklikte Tanrı Dağlarında Koçkor ile Narin şehri arasında Sarı-Bulak Nehri'nin güney kıyısında yerleşik, A365 karayolu üzerinde bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kara-Su, Narın</span>

Kara-Suu Kırgızca: Кaрa-Суу) Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.117 metre yüksekte konumlanan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl-Tuu</span>

Kızıl-Tuu Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.325 metre yükseklikte yerleşik bir köydür. A365 karayolu ile Narin Nehri arasında ve nehrin kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Dostuk</span> Kırgızistan köyü

Dostuk Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.054 metre yükseklikte yerleşik bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">At-Başı ilçesi</span> Güney Kırgızistanda Narin İline bağlı bir rayon

At-Başı ilçesi, Güney Kırgızistan'da Narin İline bağlı merkezi At-Başı olan bir rayondur.

<span class="mw-page-title-main">El Nusayriye Dağları</span>

El Nusayriye Dağları ya da Al-Nusayriye Dağları, Al-Alavi veya El Alevi Dağları adıyla da bilinir ve her iki isimde bölgede geleneksel olarak yaşayan Alevilere ithafen verilmiştir. Suriye'deki resmi adıylaysa Sahil Sıradağları,, Suriye'nin batı kesiminde, kuzeyden, güneye doğru uzanan, Akdeniz'in Suriye kıyısına paralel olan sıradağlardır. Eskiden Barglyus, Haşhaşinlerin kontrolündeyken Jabal Bahra ismiyle de bilinirdi.