İçeriğe atla

Atırau

Atırau
Атырау
Şehir
Atırau kilisesi
Atırau bayrağı
Bayrak
Atırau arması
Arma
Kazakistan üzerinde Atırau
Atırau
Atırau
ÜlkeKazakistan Kazakistan
EyaletAtırau Eyaleti
Kuruluş1640
İdare
 • Belediye başkanıMeyirim Kalaui
Rakım−20 m
Nüfus
 (2020)
 • Şehir290.700
 • Metropol
355,117
Zaman dilimiUTC+05.00 (UTC)
Posta kodu
060001 - 060011
Alan kodu(+7) 7122

Atırau (Kazakça: Атырау / Atırau, telaffuz: [ɑtɾˈaw]; eski adı Guryev), Kazakistan'da bir şehirdir ve Atırau Eyaleti'nin başkentidir. Almatı'nın batısında 2700 kilometre mesafede ve Astrahan adlı Rus kentin doğusunda 350 kilometre mesafededir.

Etimoloji

Atırau sözü Kazak Türkçesinde suyun döküldüğü yer, kaynaktan uzak alandır.

Tarihçe

Ural Nehri'nin boğazındaki tahta hisar 1645 yılında Mikhaylo Guryev adlı Rus tüccar tarafından Nijniy Yaitskiy gorodok (yani Alçak Ural Hisarı) adıyla kuruldu. Ural Kazaklar hisarı yağmaladılar ve bunun yüzünden Guryev ailesi 1647'den 1662'ye kadar taş kullanarak hisarı yeniden kurdular. Çar Alexis, hisarı Kazak akınlardan korumak için garnizon gönderdi, ama yine de 1667'den 1668'e kadar Stenka Razin adlı Kazak isyancının kontrolü altındaydı. Bu hisar azar azar stratejik önemini kaybediyordu ve 1810 yılında yıkıldı. 1708'den 1992'ye kadar şehir Guriev olarak biliniyordu.

Coğrafya

Atırau, Hazar Denizi kıyısında ve Ural Nehrin deltasında olarak Kazakistan'ın ana liman şehridir. Atırau şehri neredeyse 20 metre mesafede deniz seviyesinin altındadır. Ural Nehri şehri böldüğü için (genellikle Ural Nehri Avrupa ve Asya arasındaki sınır olarak kabul edilir) birçok insan tarafından hem Asya hem de Avrupa'da yer alan bir kenttir.

Çağdaş zaman

Çağdaş Atırau yağ ve balık endüstrileri için ünlüdür. 1999 sayımına göre, Atırau'da 142.500 insan yaşıyor; neredeyse %80'i Kazaklardır, geri kalanları çoğunlukla Ruslar, Koreliler ve Bulgarlar gibi diğer etnik azınlıklardır. Ekim 2006'dan itibaren Atırau'nun belediye başkanı Selimjan Nakpayev'dir.

Resimler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa</span> kıta

Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan</span> Orta Asyada tarihî ve coğrafi bölge

Türkistan, Orta Asya'da batıda Hazar Denizi ve Aşağı İdil'den başlamak üzere doğuda Moğolistan'daki Altay Dağları'na, güneyde Kopet-Hindukuş-Kunlun dağlarına, kuzeyde Aral ve Balkaş göllerinin ötesinde Kırgız bozkırına kadar uzanan yüzölçümü 6.000.000 km²'den geniş coğrafî ve tarihî bölge. Nüfusu 2001 yılı itibarıyla 43.210.802'dur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Ural Nehri</span>

Ural Nehri veya Yayık Nehri, Rusya ve Kazakistan topraklarından geçen nehir.

Oral, eskiden Uralsk, Kazakistan'ın Batı Kazakistan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Alaş Orda</span>

Alaş Orda, 1910'lu ila 1920'li yıllar arasında Kazakların ve Kırgızların ilan ettikleri bir devletin ve buna yol açan harekâtın adı. Resmen 1928 yılına kadar var olmuştur.

Kazakistan tarihi günümüzdeki Kazakistan'ın sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıtalararası şehir</span> Vikimedya liste maddesi

Kıtalararası şehir, birden fazla kıtada yer alan bir şehirdir. Böylesi bir şehri kıtalararası yapan özellik, 1) kara üzerindeki alanının kıta sınırının iki tarafında yer alması veya 2) şehrin idarî denetiminde olan bazı adaların, şehrin kurulu olduğu kıtadan başka bir kıtaya ait olmasıdır. Aşağıdaki alfabetik listede kıtalararası şehirlere örnekler verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Kazak Cüzleri</span>

Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Atırau Havalimanı</span>

ATMA Atırau Havalimanı, Kazakistan'ın Atırau şehrinin 8 km kuzeybatısında yer alan havalimanıdır. Deniz seviyesinin 22 m (72 ft) altında bulunan Atırau Havalimanı, dünyanın en düşük rakımına sahip ticari havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan (il)</span> Kazakistanın eyaleti

Türkistan Eyaleti, 2018'den önce Güney Kazakistan Eyaleti, 2.282.500 nüfusuyla Kazakistan'ın en güneyinde yer alan eyalettir. Türkistan şehri eyalet merkezidir. Türkistan'ın diğer şehirleri Çimkent, Sayram, Arıs, Şardara, Yedisay, Saryağaş ve Lenger. Türkistan Eyaleti ve Atırau Eyaleti Kazakistan'ın en küçük iki eyaletidir 117.300 km²'lik yüz ölçümleriyle.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Rusyası</span>

Avrupa Rusyası, Rusya'nın Avrupa'da kalan batı bölümüdür. Genel olarak Ural Dağları, Ural Nehri, Kafkas Dağları ve Kazakistan sınırı doğu sınırı olarak kabul edilir. Yaklaşık 110 milyon nüfusu ile Rusya nüfusunun %77'sini, 4 milyon km² yüzölçümü ile Rusya yüzölçümünün %25'ini oluşturmaktadır. Rusya'nın iki büyük şehri olan Moskova ve Sankt-Peterburg Avrupa'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Depresyonu</span> Hazar Denizinin kuzey kesimini kapsayan alçak düzlük bölgesi

Hazar Depresyonu veya Pricaspian/Peri-Hazar Depresyonu/Ovası, yeryüzündeki en büyük kapalı su kütlesi olan Hazar Denizi'nin kuzey kısmını kaplayan alçak bir düzlük bölgedir. Aral ve Hazar denizlerini kapsayan daha geniş Aral-Hazar Depresyonu'nun daha büyük kuzey kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Orta Asyası</span> orta Asyadaki Sovyet Cumhuriyetleri

Sovyet Orta Asyası, Orta Asya'nın bir dönem Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen bölümünü ve Sovyet yönetiminin kontrol sağladığı zaman aralığını ifade eder (1918-1991). Orta Asya Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri (SSC) 1991'de bağımsızlıklarını ilan etti. Bölgesel kullanım açısından, bölgenin adı Rus İmparatorluğu sırasında kullanılan Rus Türkistanı ile neredeyse eş anlamlıdır. Sovyet Orta Asyası, mevcut sınırlar 1920'lerde ve 1930'larda oluşturulmadan önce birçok bölgesel bölünmeden geçti.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan coğrafyası</span>

Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa'da 48°K 68°D koordinatlarında yer almaktadır. Yaklaşık 2.724.900 km2 bir alana sahip olan Kazakistan, diğer dört Orta Asya ülkesinin toplam büyüklüğünün iki katından ve Alaska'dan %60 daha büyüktür. Ülke güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile; Kuzeyde Rusya; Batıda Hazar Denizi; Doğuda ise Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan-Rusya ilişkileri</span>

Kazakistan-Rusya ilişkileri- Kazakistan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki mevcut ikili ilişkileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Saraycık, Kazakistan</span> Tarihi şehir

Saraycık, Kazakça:Saray-Juk (Сарай-Жүк) ya da Küçük Saray, Tatarca:Saraychyk (Сарайчык)), Rusça:Saray Maly.

<span class="mw-page-title-main">Turgai Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Turgai, , Kazakistan’ın kuzeybatısında bir nehirdir. Kostanay ve Aktöbe eyaletlerinden geçmektedir. 825 km uzunluğunda ve 157.000 km² drenaj havzasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İlek Nehri</span> Ural Nehrinin bir kolu

İlek, Kazakistan ve Rusya'da Ural Nehri'nin 623 km uzunluğundaki sol koludur. Kazakistan'da Aktöbe ve Batı Kazakistan Eyaletlerinden, Rusya'da ise Orenburg Oblastı'ndan akmaktadır.