İçeriğe atla

Asya Fizik Olimpiyatı

APhO 2016'nın resmî etkinlik logosu

Asya Fizik Olimpiyatı (APhO), Asya ve Okyanusya bölgelerinden gelen lise öğrencilerine yönelik bir fizik yarışmasıdır. 13 uluslararası bilim olimpiyatından biridir. 2000 yılında Endonezya tarafından başlatılmıştır ve ilk APhO'da yine 2000 yılında Endonezya'nın ev sahipliğiyle gerçekleşmiştir.[1]

APhO, Uluslararası Fizik Olimpiyatının kurallarına ve işleyişine dayanmaktadır (Bir beş saatlik teorik sınav ve bir veya iki laboratuvar sınavı). Bu, genellikle IPhO'dan yaklaşık iki ay önce yapılır ve takımlar için ek eğitim olarak da görülebilir.[2]

Her ulusal takım sekiz yarışmacıdan ve iki liderden oluşur. Gözlemciler ayrıca bir ulusal takıma eşlik edebilir. Liderler, sınav görevlerinin seçimi, hazırlanması ve tercümesi ile sınav kağıtlarının tercümesi ve notlandırılmasında yer alırlar. Öğrenciler bireysel olarak yarışırlar ve yoğun teorik ve laboratuvar sınavlarına girmeleri gerekir. Çabaları için öğrencilere bir madalya (altın, gümüş veya bronz) veya mansiyon ödülü verilir.

Tarihi

1999 yılında Endonezya takım lideri Prof. Yohanes Surya, IPhO başkanı Prof. Waldemar Gorzkowski, 24 Nisan - 2 Mayıs 2000 tarihleri arasında Endonezya'da düzenlenen ilk APhO'yu oluşturma ve düzenleme görevini üstlendi. Bu sırada Prof. Gorzkowski, IPhO ekibine yardımcı olmak için Endonezya'da da çalışıyordu. Etkinliğe 12 Asya ülkesinden katılımcılar katıldı. Şu anda 27 ülkeye kadar yarışmaya katılım sağlanmaktadır.[3]

Aktif olarak katılan ülkeler arasında Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Kamboçya, Çin, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Makao, Malezya, Moğolistan, Nepal, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, Tayvan, Tacikistan, Tayland ve Vietnam örnek verilebilir. Geçtiğimiz yıllarda Rusya ve Romanya konuk takım olarak katılmıştı.[3]

Ayrıca bakınız

  • Uluslararası Fizik Olimpiyatı

Kaynakça

  1. ^ "APhO -Home". asianphysicsolympiad.org. 15 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2023. 
  2. ^ "APhO history". 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2023. 
  3. ^ a b "Statistics of Participant Countries of APhO" (PDF). 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Atatürk Fen Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir fen lisesi

İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL), İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci Fen Lisesi'dir. İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtindedir. Pansiyonlu bir okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

Ulusal Bilim Olimpiyatları, TÜBİTAK'ın Türkiye'de düzenlediği 2 aşamadan oluşan sınavlardır. Her yıl astronomi-astrofizik, matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, ortaokul matematik ve ortaokul bilgisayar dallarında Bilim Olimpiyatları'nı düzenlemektedir. 1. aşamayı geçenler yapılan 2. aşama sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olan öğrencilere 4 altın, 8 gümüş ve 12 bronz olarak madalya verilir. Aynı zamanda sınavda başarılı görülen öğrenciler, takım seçme sınavına çağrılır ve bu aşamanın sonunda 6 branşta ulusal takım seçilir. Bu öğrenciler Türkiye'yi dünyada Uluslararası Bilim Olimpiyatları ve Bölgesel Bilim Olimpiyatları'nda temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Fen Lisesi</span> Ankarada kurulu bir lise

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Üniversitesi</span> Orduda kurulu devlet üniversitesi

Ordu Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu OMÜ ve KTÜ'den ayrılarak Ordu ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</span> Tekirdağda kurulu devlet üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi</span>

Samsun Fen Lisesi 2000 yılında 48. fen lisesi olarak kurulmuştur. İlk mezunlarını 2002-2003 yılı sonunda vermiştir. İlk yıl 48 öğrenciyi ön kayıt yolu ile kaydetmiş daha sonraki yıldan itibaren ise her yıl 96 öğrenci almaya devam etmiştir. 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren her bir dönemde 26 kişilik sınıflardan oluşmak üzere toplam 4 sınıf vardır. Samsun 50.Yıl Lisesi'nin Bakanlık tarafından aşamalı olarak kapatılması sonucunda okul binası Samsun Fen Lisesi'ne tahsis edilmiştir. Okulun adı 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zirve Üniversitesi</span> Gaziantep ilindeki eski bir vakıf üniversitesi

Zirve Üniversitesi Gaziantep ilinde bulunan vakıf üniversiteydi. 2009 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamıştı. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Arapça ve Osmanlıca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

Mehmet Özgür Oktel, Türk fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Gerard 't Hooft</span>

Gerardus 't Hooft, hâlen Utrecht Üniversitesine bağlı Spinoza Enstitüsü ve Teorik Fizik Enstitüsünde profesörlük yapan Hollandalı teorik fizikçidir. 1999 yılında, tez danışmanı Martinus J.G. Veltman ile elektrozayıf etkileşimlerin kuantum yapısını keşifleri dolayısıyla Nobel Fizik Ödülünü kazanmışlardır.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Akdeniz</span>

Kamil Gediz Akdeniz, Türk fizikçi ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Denizli Erbakır Fen Lisesi</span>

Denizli Erbakır Fen Lisesi, 1996 yılında Denizli'de açılan fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Gençler Bilim Olimpiyatı</span>

Uluslararası Gençler Bilim Olimpiyatı (IJSO), 15 yaşın altındaki öğrenciler için bir bilim yarışmasıdır. Uluslararası bilim olimpiyatlarından biridir ve fizik, kimya ve biyolojiyi aynı anda kapsayan tek uluslararası akademik yarışmadır. İlk IJSO, 2004 yılında Endonezya'nın Jakarta kentinde düzenlendi. Yaklaşık 70 ülke, üç ila altı öğrenciden oluşan takım ve bir ila üç takım lideri ve gözlemci gönderiyor.