İçeriğe atla

Asya-Pasifik Şarkı Yarışması

Bu madde Asiavision Şarkı Yarışması'yla ilgilidir, Eurovision Şarkı Yarışması'yla karıştırmayınız.
Asiavision Şarkı Yarışması'nın logosu. Ev sahibi ülkenin bayrağı kalpte belirir.

Asya-Pasifik Şarkı Yarışması (Asiavision Song Contest) her yıl yapılan, Eurovision Şarkı Yarışması benzeri bir şarkı yarışmasıdır. Yarışmanın düşüncesi ilk kez 2007'de, Eurovision'un yapımcısı olan Avrupa Yayın Birliği'nin yarışma formatını benzer bir yarışmayı Asya'da da düzenlemek isteyen Asyalı bir şirkete sattığını açıklamasıyla ortaya çıktı. Eurovision'dakinden farklı olarak Asiavision ticari bir girişimdir ve Asiavision Pte Ltd. tarafından düzenlenmektedir. Pasifik ülkesi olan Avustralya da yarışmaya katılınca, yarışmanın adı "Asya-Pasifik Şarkı Yarışması' olmuştur.[1]

Katılan her ülke canlı yayında söylemek üzere bir şarkı seçer ve sonra kazanan şarkıyı belirlemek için diğer ülkelerin şarkılarına oy verir.

Yarışmanın biçimi ve genel bilgiler

Asia-Pasific Pte. Ltd'nin icra kurulu başkanı Andreas Gerlach'ın yarışma hakkında söyledikleri: "Bu format, popüler müziği seven ve kuvvetli bir ulusal gurura sahip olan Asya bölgesi ve onun insalarına yüksek ölçüde uyumludur. Asya bugün ekonomik ve politik olarak yarışın merkezidir. Şarkı Yarışması kültürler arası arkadaşça bir yarışmadır. Avrupa'da olduğu gibi, müziğin evrensel dili bölgedeki insanları yakınlaştırmaya ve ortak anlayışı geliştirmeye yardımcı olacak."[2]

Asya-Pasifik, ulusal ve bölgesel turnuvalardan ve bir büyük finalden oluşan altı aylık bir müzik yarışması şeklinde planlandı. Yarışmanın ilk yılında 16 ülkenin/bölgenin katılımı söz konusudur. Bunlar: Avustralya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Hong Kong, Japonya, Kamboçya, Laos, Makao, Pakistan, Singapur, Tayland, Tayvan ve Vietnam. Bu bölgede 3 milyar insan bulunmaktadır (Dünya nüfusunun yarısı) ve 500 milyondan fazla kişinin yarışmayı izlemesi beklenmektedir.[3]

Katılım

İlk Asiavision Şarkı Yarışması'nda 16 ülke yarışacak.[4]

İlk katıldıkları yıllara göre ülkeler

Yıl İlk kez katılan ülkeler
2012 Avustralya Avustralya, Çin Çin, Endonezya Endonezya, Filipinler Filipinler, Güney Kore Güney Kore, Hindistan Hindistan, Hong Kong Hong Kong, Japonya Japonya, Kamboçya Kamboçya, Laos Laos, Makao Makao, Tayland Tayland, Tayvan Tayvan, Vietnam Vietnam

Yarışmalar

2012

Kaynakça

  1. ^ "Asiavision Şarkı Yarışması hakkında (İngilizce)". 22 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2008. 
  2. ^ "Asiavision Şarkı Yarışması 2009'da yapılacak (İngilizce)". 25 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2008. 
  3. ^ "Asiavision Song Contest to be held by mid-2009 (İngilizce)". 20 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2008. 
  4. ^ "India to feature in Eurovision Song Contests Asian avatar (İngilizce)". 22 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması, 2003 yılından beri her yıl Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen ve sadece Avrupa Yayın Birliği üyesi yayıncılara açık olan uluslararası şarkı yarışması. Yarışma, her yıl Avrupa'nın farklı bir şehrinde düzenlenmektedir. Yarışmanın adını aldığı Eurovision Şarkı Yarışması'nın çocuk versiyonudur.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

<i>2009 Eurovision Şarkı Yarışması</i> Rusyada düzenlenen 54. Eurovision Şarkı Yarışması

2009 Eurovision Şarkı Yarışması, 12-14-16 Mayıs 2009 tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen, Norveç'in 387 puanla birinci olduğu 54. Eurovision Şarkı Yarışması. Yarışmanın birinci yarı finali 12 Mayıs, ikinci yarı finali ise 14 Mayıs tarihlerinde düzenlenmiştir. Yarışmaya 42 ülke katılmıştır. Slovakya da yarışmaya yeniden katılma kararı alarak yarışmada yerini almıştır. San Marino ise ekonomik sorunlardan dolayı katılamayacağını açıklamıştır. 2009'da tele oylamalarının yanında jüri oylarının da kullanılacağını açıklanmıştır. "Büyük Dörtlü" olarak adlandırılan Fransa, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık yarışmaya direkt katılma haklarını yine kaybetmeyecektir. Yarışmanın yarı finalleri, manken Natalya Vodyanova ve oyuncu Andrey Malahov, finali ise şarkıcı Alsu ve İvan Urgant tarafından sunulmuştur. Yarışmayı Alexander Rybak'ın temsil ettiği Fairytale parçası 387 puan alarak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması birincileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa Yayın Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda günümüze kadar altmış dört şarkı birinciliği elde etti. İlk yayın yılı olan 1956'dan itibaren yayınlanmaya devam eden yarışma, dünyada yayını devam eden en uzun süreli televizyon programlarından biridir. Yarışmada yayın tarihi boyunca farklı oy verme sistemleri kullanıldı. Kazananların, yarışmaya katılan ülkelerin oluşturduğu jüriler ve tele oylama yöntemi ile belirlendiği yöntemler, merkezî oylama yöntemleridir. Ülkelerin verdiği puanlar sonucu en yüksek puanı alan kişi birinci ilan edildi. 1956'da düzenlenen ilk Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama yapılmasına rağmen yarışmacıların aldığı puanlar açıklanmadı, sadece yarışma birincisi açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">2011 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 56. Eurovision Şarkı Yarışması

2011 Eurovision Şarkı Yarışması, yapılan 56. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma, bir önceki yılın kazananı Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlendi. Yarışmayı, Eldar & Nigar ikilisinin seslendirdiği "Running Scared" adlı şarkıyla Azerbaycan kazanmıştır. Yarı-finaller 10 - 12 Mayıs 2011, final ise 14 Mayıs 2011'de düzenlenmiştir. Avusturya üç yıl aradan sonra yeniden katılmıştır. Slovakya ilk önce yarışmadan çekildiğini bildirmiştir. Daha sonra EBU'nun yoğun çabaları sonrasında dönmüş fakat bu sefer de ulusal final gerçekleştirecek bütçeyi bulamadığı için katılamayacağını bildirmiştir. Bunun üzerine EBU, bütçeyi kendisinin karşılayacağını açıklamıştır ve Slovakya yarışmaya dahil edilmiştir. San Marino iki yıllık aradan sonra yeniden katılmıştır. Aynı şekilde Macaristan bir yıllık aradan sonra yarışmaya dönmüştür. Yarışmanın sunuculuğunu Anke Engelke, Judith Rakers ve Stefan Raab yapmıştır. Ayrıca Almanya'nın uzun yıllar sonrasında elde ettiği birincilik, yarışmaya ilgi göstermeyen ülkeleri harekete geçirmiştir. Birleşik Krallık'ın Eurovision için dünyaca ünlü Blue grubunu görevlendirmesi, yarışmaya 14 yıl boyunca katılmayan İtalya'nın geri dönmek için bu seneyi seçmesi gibi gelişmeler ile Eurovision Şarkı Yarışması; Avrupa ülkeleri için yeniden millî bir yarışma hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1956 yılında başladığından beri elli bir ülke en az bir kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bunlardan, yirmi beş ülke yarışmayı kazanmıştır. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen yarışma, birlik üyelerinin katılımıyla her yıl düzenlenmektedir. Farklı ülkelerden yayıncılar yarışma için şarkı gönderirler ve en sevilen şarkı oylarla belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda İspanya</span>

İspanya, Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na 2003 yılında ilki yapılan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki yarışmaya katılmıştır. Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) üyesi olan Radiotelevisión Española (RTVE) yayıncısının bölümü olan Televisión Española (TVE) katılım ile ilgili süreçleri yönetmektedir. İspanya, yarışmalara katılım için Eurojunior adlı bir program yayınlayarak ulusal seçim formatı kullanmıştır. Ülkenin ilk katılımcısı Sergio'nun seslendirdiği "Desde el cielo" şarkısı, on altı katılımcı arasından 125 puanla ikinci olmuştur. İspanya 2007 ile 2018 yılları arasında katılmamış, 2019 yılında geri dönmüştür.

Eurovision Şarkı Yarışması'na katılamayan ülkeler vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Hakol Over Habibi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından henüz birincisi düzenlenen Kdam Eurovision isimli İsrail ulusal finalinin galibi oldu; böylece "Halayla" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, yarışmayı 56 puan ile yedinci sırada tamamladı.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Liora, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Amen" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Liora, 81 puan toplayarak yarışmayı sekizinci sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avustralya</span>

Avustralya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez Viyana'da yapılan 2015 yarışması'nda yer almış, o yıldan günümüze altı kez katılmıştır. En iyi derecelerini 2016 yılında Dami Im ile ikinci olarak almıştır. Avustralya ayrıca üç kez ilk 10'da yer almayı başarmıştır. Bunlarː 2015 yılında Guy Sebastian ile beşinci, 2017 ve 2019 yıllarında sırasıyla Isaiah Firebrace ve Kate Miller-Heidke ile dokuzuncu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2015 ABU TV Şarkı Festivali</span>

2015 ABU TV Müzik Festivali yarışmanın dördüncüsüdür. Yarışmaya 12 ülke katılmıştır. Yarışma 28 Ekim'de İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenmiştir. Yarışmada herhangi bir puanlama sistemi ya da rekabet yoktur. Format, Eurovision Şarkı Yarışması'na benzer. Ancak katılımcı ülkelerin Asya kıtasındandır. Festivale 2015 yılında Kazakistan ve Hindistan ilk kez katılmıştır. Ev sahibi Türkiye adına Murat Dalkılıç "Katilimiz olursun" şarkısı ile katılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Ece Vahapoğlu ve Engin Hepileri yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Gürcistan</span>

Gürcistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Tako Gaçeçiladze'nin yazdığı "Keep The Faith" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Tako Gaçeçiladze seslendirmiştir. Gürcistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu საქართველოს საზოგადოებრივი მაუწყებელი (GBP) tarafından Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Gürcistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Avustralya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Anthony Egizii, David Musumeci ve Michael Angelo'nun yazdığı "Don't Come Easy" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Isaiah tarafından seslendirilmiştir. Avustralya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Special Broadcasting Service (SBS) kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Avustralya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Avustralya'yı "Don't Come Easy" adlı şarkısıyla Isaiah aynı gün tanıtılmıştır.

Hollanda, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Waylon, Ilya Toshinsky ve Jim Beavers'in yazdığı "Outlaw in 'Em" adlı şarkıyla katılmıştır. 9 Kasım 2018 tarihinde Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda temsil etmesi için Waylon seçilmiştir.

Malta, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Johnny Sanchez, Thomas G:son, Christabelle Borg ve Muxu'nun yazdığı "Taboo" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Christabelle seslendirmiştir. Maltalı yayıncı Public Broadcasting Services (PBS) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Malta'yı temsil eden kişiyi Malta Eurovision Song Contest 2018 yarışması'nda seçmiştir.

Avustralya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Anthony Egizii, David Musumeci ve Jessica Mauboy'un yazdığı Jessica Mauboy adlı şarkıyla katılamıştır. Jessica Mauboy Avustralyalı yayıncı Special Broadcasting Service (SBS) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda temsil edecek kişi olarak seçilmiştir.

Gürcistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Irina Sanikidze ve Davit Malazonia'nın yazdığı "For You" adlı şarkıyla katılmıştır. Gürcü yayıncı Gürcistan Kamu Yayıncılığı (GBP) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Iriao temsil etmiştir.

<i>2018 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması</i> Uluslararası çocuk şarkı yarışması

2018 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması 16. Eurovision Çocuk Şarkı Yarışmasıdır, Belarus Radyo ve Televizyon Şirketi ve Avrupa Yayın Birliği tarafından organize edilecektir. Yarışma Belarus'un başkenti Minsk'te 25 Kasım 2018 tarihinde Minsk-Arena'da yapılmıştır. Yarışma 2010 yarışması'ndan sonra ikinci kez Belarus'ta yapılmıştır.

Eurovision Asya Şarkı Yarışması, Eurovision Şarkı Yarışması'nın Asya-Pasifik ayağı olan şarkı yarışmasıdır.