İçeriğe atla

Asya-Afrika Büyüme Koridoru

Asya-Afrika Büyüme Koridoru, Hindistan, Japonya ve birçok Afrika ülkesinin hükûmetleri arasında bir ekonomik işbirliği anlaşmasıdır.[1]

25 Mayıs 2017'de Hindistan, Gucerat'taki Afrika Kalkınma Bankası toplantısında Asya-Afrika Büyüme Koridoru fikrini ortaya koydu. Proje; Gelişmekte Olan Ülkeler için Araştırma ve Bilgi Sistemi, Yeni Delhi, ASEAN ve Doğu Asya için Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Jakarta ve Gelişmekte Olan Ekonomiler Enstitüsü, Tokyo, Asya ve Afrika düşünce kuruluşlarıyla istişarelere dayanarak geliştirdi. Afrika'da ücretsiz ve açık Hint-Pasifik Bölgesi oluşturma fikrinin gerçekleştirilmesini üstlenecek olan dijital bağlantı ile tamamlanan kaliteli altyapı geliştirmek için Hint-Japon işbirliğini hedefliyor. Asya-Afrika Büyüme Koridoru, sağlık ve ilaç, tarım ve tarımsal işleme, afet yönetimi ve beceri geliştirme alanlarındaki geliştirme projelerine öncelik verecektir. Asya-Afrika Büyüme Koridoru'nun bağlantı yönleri, kaliteli altyapı ile desteklenecektir.[2]

Hem kara koridorunun hem de deniz koridorunun geliştirilmesini öngören Bir Kuşak, Bir Yol'dan farklı olarak Asya-Afrika Büyüme Koridoru, esas olarak Afrika'yı Hindistan ve diğer Güneydoğu ülkelerini birleştiren deniz koridoru öngörmektedir. Koridor; Jamnagar limanını Aden Körfezi'nde bulunan Cibuti'ye ve benzer şekilde Mombasa ve Zanzibar limanlarını Madurai yakınlarındaki limanlara ve oradan Kalküta ve Myanmar'daki Sittwe limanına bağlayacak.[3]

Vizyon Belgesi'nde şu ifadeler yer almaktadır: "Asya-Afrika Büyüme Koridoru 4 ana bileşenden oluşacaktır: geliştirme ve işbirliği projeleri, kaliteli altyapı ve kurumsal bağlantı, kapasite ve beceri geliştirme ve insandan insana ortaklıklar. Bu dört bileşen ve dört unsur veya dört sütun, her iki kıtada da büyümeyi ve her yönden gelişmeyi teşvik etmek için tamamlayıcı niteliktedir."

Vizyon Belgesine göre birçok işbirliği alanı ortaya konmuştur. Dijital bağlantı, Asya ve Afrika arasındaki yenilikçi teknoloji ve hizmetlerin büyümesini de destekleyecektir. Asya'nın büyüme ve gelişme deneyimlerini Afrika ile paylaşması için 5 ana yön belirlenmiştir. Bunlar: (a) mali kaynakların etkin bir şekilde seferber edilmesi; (b) ortak ülke ve bölgelerin sosyo-ekonomik kalkınma ve kalkınma stratejileriyle uyumlu hale getirilmesi; (c) çevresel ve sosyal etkiyi azaltmak için oluşturulmuş uluslararası standartlara uygunluk açısından yüksek kalite standartlarının uygulanması; (d) ekonomik verimlilik ve dayanıklılık, kapsayıcılık, güvenlik ve afete dayanıklılık, sürdürülebilirlik, kolaylık ve kolaylıklar gibi hususları dikkate alan altyapı kalitesinin sağlanması; ve (e) yerel topluma ve ekonomiye katkı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  3. ^ url=http://indianexpress.com/article/explained/to-counter-obor-india-and-japan-propose-asia-africa-sea-corridor-4681749/ 15 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ =http://economictimes.indiatimes.com/news/economy/policy/india-japan-come-up-with-aagc-to-counter-chinas-obor/articleshow/58846673.cms 15 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan</span> Güney Asyada bir ülke

Bhutan veya Butan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu Himalayalarda bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin'in Tibet bölgesi yer alır. Çok yakın olmalarına rağmen Bangladeş ve Nepal'le sınırdaş değildir. 754.000'in üzerinde nüfusa sahiptir, 38.394 km²'lik alanıyla 133. büyük ülkedir. Tarihî İpek Yolu üzerinde, Hint altkıtası, Güneydoğu Asya ve Tibet'in kesişim noktasında yer alan Bhutan meşrutiyetle yönetilir ve Mahayana Budizmini baz alan bir ulusal kimliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Bankası</span> Uluslararası finans kuruluşu

Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945 yılında Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası adıyla kurulmuş, 1947 yılında Birleşmiş Milletler'in özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik İşbirliği Teşkilatı</span> Uluslararası Ekonomik Organizasyon

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Türkiye, İran, Pakistan tarafından kurulan ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla diğer Türk Devletleri'nin de dahil olduğu ekonomik örgüttür. EİT'nin on üyesi ve bir gözlemci üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı</span> Türk kamusal dış yardım kuruluşu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ya da kısaca TİKA, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan kurum yurt dışı ofisleri aracılığıyla Türkiye'nin dış yardımlarını organize eder. Restorasyon, sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gelişmekte olan ülke</span> diğer ülkelere göre düşük yaşam standardı olan ülke

Gelişmekte olan ülkeler sınıflandırması, iktisadi ve hukuki parametreden gelişmiş ülkelere kıyasla bir kademe geride yer alan ülkeleri sınıflandırmak adına kullanılan ve dünyanın birçok ülkesini kapsayan bir sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bir Kuşak, Bir Yol</span>

Bir Kuşak, Bir Yol ya da Kuşak-Yol Projesi, Kuşak Yol Girişimi, Kuşak Yol İnisiyatifi veya OBOR, Çin devlet başkanı Şi Cinping'in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu ve İtalya'nın da işbirliği ile 2049 yılında bitirmeyi planladığı, Çin-Roma medeniyeti birliği olarak da yorumlanan modern ipek yolu konseptini ifade etmektedir. Proje kapsamında güvenlik anlaşması Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in sahibi olduğu Frontier Services Group adlı güvenlik şirketi ile imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asya ekonomisi</span> Kıta Ekonomisi

Asya ekonomisi, 49 farklı devlette yaşayan 4.4 milyardan fazla insandan oluşur. Altı devletin kısmen Asya'da olmakla birlikte, ekonomik ve siyasi açıdan başka bir bölgeye ait olduğu düşünülmektedir. Asya dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomik bölge ve SAGP'ye göre GSYİH bakımından en büyük kıtasal ekonomidir. Çin, Japonya ve Hindistan dünyanın en büyük on ekonomisi arasındadır. Dahası, Asya, Japon ekonomik mucizesinden (1950-1990) başlayarak, Güney Kore'deki Han Nehri Mucizesi (1961-1996) ve Çin'deki ekonomik patlama (1978-2013) ile dünyanın en uzun ekonomik patlamasının merkezidir.

Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Bölgesel İşbirliği Forumu dört ülke arasında daha fazla ticaret ve yatırım entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir Asya ülkesi organizasyonu.

Kazakistan'da bilim ve teknoloji, geniş bir tarihe dayanmaktadır. Dünyaca ünlü filozoflar ve bilim insanları Kazakistan coğrafyasından çıkmıştır. Günümüzde Kazakistan Cumhuriyeti, bilimi ve teknolojik ilerleme amacıyla hükûmet politikaları geliştirmektedir.

İhracata yönelik sanayileşme, bazen ihracata dayalı sanayileşme, ihracata dayalı sanayileşme veya ihracata dayalı büyüme olarak adlandırılan, bir ülkenin sanayileşme sürecini, ulusun mallarını karşılaştırmalı üstünlüğe sahip ülkelere ihraç ederek hızlandırmayı amaçlayan bir ticaret ve ekonomi politikasıdır.. İhracata dayalı büyüme, diğer ülkelerdeki pazara erişim karşılığında iç pazarların dış rekabete açılması anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Zengezur Koridoru</span> Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan arasında kara bağlantısı oluşturması planlanan ulaşım koridoru

Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridordur. Koridor Ermenistan topraklarında inşa edilecektir. Koridorun güvenliği Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi Sınır Muhafıza Servisi tarafından sağlanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">BRICS-Türkiye ilişkileri</span>

BRICS-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS ülkeleri ile arasındaki uluslararası ilişkilerdir. BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim içinde olmaları nedeniyle dünyanın yakından takip ettiği ülkelerden oluşmaktadır.

Gürcistan-Özbekistan ilişkileri - Gürcistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Lapis Lazuli Koridoru</span>

Lapis Lazuli Koridoru, 2018 yılında açılan ve Afganistan'ı Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye bağlayan uluslararası bir transit güzergâhtır.

Kazakistan-Hindistan ilişkileri - Hindistan ve Kazakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler 22 Şubat 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kalkınma teorisi</span>

Kalkınma teorisi, toplum içerisinde istenilen ve hayal edilen değişimin nasıl başarılacağına dair fikirler içeren bir teori türüdür. Kalkınma teorisi altında birçok teori bulunmaktadır. Bu makale içerisinde de farklı teorilerin bakış açıları "kalkınma teorisi"ne göre belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 17</span> Amaçlar İçin Ortaklıklar

Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 17 "amaçlar için ortaklıklar" ile ilgilidir. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacından biri olan amaç için resmi ifade şu şekildedir: "Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak". SKA 17, 2030 yılına kadar tüm hedeflerin peşinde, hegemonik olmayan ve adil olan sektörler arası ve ülkeler arası işbirliklerine olan ihtiyacı ifade etmektedir. Bu, ülkelere politikalarını uyumlu hâle getirme çağrısıdır.