
Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

Astropecten aranciacus, Astropectinidae familyasından bir denizyıldızı türü.
Beşgen denizyıldızı, Goniasteridae familyasından bir denizyıldızı türü.

Paxillosida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.

Valvatida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.takımıdır.

Pisaster ochraceus, Asteriidae familyasından, Pasifik Okyanusu'nda yaygın olarak görülen bir denizyıldızı türüdür. Kilittaşı türlerden biri olarak görülen Pisaster gelgit bölgesinin sağlığı konusunda önemli göstergelerden biridir.

Pisaster Asteriidae familyasından denizyıldızlarının bulunduğu bir cinstir. Pasifik Okyanusu'nda Alaska kıyılarından Kaliforniya'nın güney kıyılarına kadar gelgit bölgesinde yaşarlar. Büyüklükleri 70 cm'ye ulaşabilen Pisaster cinsi denizyıldızları tipik olarak beş kolludur. Toprak rengi, kahverengi, turuncu ve mor renkli olabilirler. Önemli kilittaşı türlerden sayılırlar.

Dermasterias imbricata, Asteropseida familyasında monotipik Dermasterias cinsinde sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Alaska'dan Meksika'nın kuzeyine kadar olan bölgede 100 m. derinliğe kadar olan sularda yaşar.

Luidia foliolata, Luidia cinsine bağlı bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda 600 m. kadar derinliğe kadar olan sularda kumluk deniz tabanında bulunur.

Oreaster reticulatus, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nun batısında ve Karayipler'de sığ sularda yaşar. Bulunduğu yerlerde en büyük denizyıldızlarından biridir ve boyu bazen 50 cm. çapa kadar ulaşabilir. Genellikle geniş merkezî bir diskten çıkan kalın beş kolu vardır ama bazen dört, altı ya da yedi kolu bireyler de görülür. Üst yüzü serttir ve küt dikenlerle kaplıdır. Erişkin bireyler kırmızı, turuncu, sarı ya da kahverengi renklidirler. Gençler lekeli yeşilimsi-kahverengi rengindedir.

Astropectinidae, Paxillosida takımından denizyıldızlarının oluşturduğu bir familyadır. Kumluk deniz tabanlarında yaşayan bu denizyıldızları kumun içine girmelerini sağlayan dikenlerle kenarları kaplı beş kola sahiptir. Marjinal plakları iki sıradır ve ince dikenlerle kaplıdır. Üst yüzleri paksillerle kaplıdır. Tüp ayaklarının uçları sivridir, emeçleri yoktur.

Astropecten, Astropectinidae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı cinsidir.

Astropecten polyacanthus, Astropectinidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Hint ve Pasifik Okyanusu'nda yaşar. Kol uzunluğu 20 cm. civarındadır. Epiteti olan polyacanthus Latince "çok dikenli" demektir. Üst kısmı koyu mor, alt kısmı da turuncu renklidir.

Pteraster tesselatus, Pterasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde yaşar 950 m. derinlikte yaşar. Büyük bir merkezî diski, uçları dönük beş kısa ve şişkin kolları bulunur. Yaklaşık 15 cm çapa kadar büyür ve kalın bir membranla örtülü olan üst yüzeyi şişkindir. Düzgün ve yumuşak bir görünüşe sahip olan denizyıldızı soluk kahverengi, gri, kızıl ya da turuncu renklidir ve üzerinde simetrik olarak daha koyu renkli bir desen bulunur.

Pteraster militaris, Pterasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Büyük Okyanus'un kuzeyinde, Arktik Okyanusu, Barents Denizi ve Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaşar. Geniş merkezî diski ve beş kısa kıvrık kolu olan sağlam yapılı bir denizyıldızıdır. Üst yüzü her birinde dört kısa diken bulunan papulalarla kaplıdır. Yaklaşık 85 mm çapa kadar büyür ve genellikle turuncu, soluk sarı ya da beyaz renklidir ve bazen kollarının ucu kırmızıdır.
Parvulastra parvivipara, Asterinidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Güney Avustralya'da gelgit bölgesinde yaşar. Vivipar bir tür olan bu denizyıldızı yavrularını canlı olarak doğurur. Erişkinleri yaklaşık 1 cm çapa erişen küçük bir denizyıldızıdır ve turuncu ila sarı renklidir.

Asterias rubens, Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda yaygın olarak bulunur. Beş kolludur ve ortalama 10 ila 30 cm arasında çapa sahiptir. Genellikle turuncu ve kahverengidir ancak mor renklileride görülür. Derinsularda yaşayanlar daha soluk renklidir.
Paksil özellikle Luidia, Astropecten ve Goniaster cinsi denizyıldızları gibi derisidikenlilerde bulunan, şemsiye şeklinde organik yapılardır. Yapı olarak bu hayvanların üst yüzlerinde kalsit mikrokristallerinden oluşmuş kemikçiklerdir. Sapları gövde duvarından çıkar ve çevresi küçük dikenciklerle kaplı şemsiye şeklinde kafaları uç uca gelerek koruyucu bir tabaka oluşturur. Altlarında su ile kaplı boşluklarda madreporit ile papula olarak bilinen organik yapılar bulunur.

Brachiolaria denizyıldızlarının çoğunun larva gelişiminin ikinci evresidir ve bipinnaria evresinden sonra gelir. Brachiolaria bilateral simetriye sahipken erişikn denizyıldızları beşgen ışınsal simetriye sahiptir. Paxillosida takımından denizyıldızlarının brachiolaria evresi yoktur ve bipinnaria evresinden sonra doğrudan erişkin hâle gelirler.

Thromidia catalai ya da Catala(nın) denizyıldızı, Mithrodiidae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. İlk olarak 1977'de, bu türe Yeni Kaledonya'da rastlayan Avustralyalı biyologlar E. C. Pope ve F. W. E. Rowe tarafından tanımlanmıştır.