İçeriğe atla

Astripomoea

Astripomoea
Astripomoea hyoscyamoides
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Solanales
Familya:Convolvulaceae
Cins:Astripomoea

Astripomoea, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Yayılışı Afrika ile sınırlıdır.[2]

Dik veya sürünücü, tek veya çok yıllık, ot veya küçük çalı şeklindeki bitkilerdir.[2] Bütün bitki organları, çiçek sapları, brakteler, yaprak sapları ve çanak yapraklar; yumuşak, yıldız şeklinde tüylerle kaplıdır.[2] Cinsin sinonim ismi Astrochlaena (Hallierf., 1893) 'dır.[2]

Özellikler

Yaprak

Yapraklar saplı, genellikle oval, elips biçiminde veya hafifçe kalp şeklinde, kenarı düz veya kabaca diş şeklinde çıkıntılarla kaplıdır.[2]

Çiçek durumu

Çiçek durumu talkım şeklindedir, birkaç çiçekli veya çok sayıda çiçeklidir veya ara sıra tek bir çiçeğe indirgenmiştir.[2] Talkım, yaprak sapı ile dal arasında büyür ancak sıklıkla gövdenin ucunda yapraklı, gevşek bir salkım bulunur.[2] Brakteler çoğu zaman küçüktür, çiçek sapı genellikle küçüktür.[2]

Çiçek

Çanak yapraklar 5 adettir ve genellikle boyları eşit değildir.[2] Sıklıkla oval, dikdörtgenimsi veya mızrak şeklindedir.[2] Dış tarafta olan çanak yaprağın arka yüzü, çoğunlukla bir omurga şeklindedir.[2] Taç yapraklar topluluğu huni biçiminde, mor, menekşe rengi veya ortası mor olan beyaz renktedir.[2] Üst dış kenarları genişlemiştir ve düzdür.[2] Taç yaprakların arası belirgin bir şekilde açığa çıkmıştır.[2] Erkek organlar gizlenmiş ve boyları eşit değildir.[2] Sapçıklar ipliksi veya şeritsi şekildedir; başçıklar dikdörtgenimsidir, bazıları tabanda loblara ayrılmış şekilde veya mızrak şeklinde olabilir.[2] Bazen şişkin tüylerle kaplıdır.[2] Polen küremsidir ve dikensi çıkıntılarla kaplıdır.[2] Orta disk yüzük şeklindedir.[2] Yumurtalık iki gözlü, 4 ovüllüdür.[2] Boyuncuk basit ve gizlenmiş; tepecik kalın, iki başlı veya dikdörtgen şeklindedir.[2]

Meyve ve tohum

Meyve yarılan bir kapsüldür, 4 kapaklıdır, genelde tüysüzdür.[2] Meyve 4 tohum içerir, genellikle kadifemsi, örümcek ağına benzer veya kıl benzeri ince tüylerle kaplıdır.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w "Astripomoea". Convolvulaceae Unlimited. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brakte</span>

Brakte veya Brahte, özellikle kozalak, çiçek ve çiçek durumu gibi üreme yapıları ile birleşik, değişken ve özelleşmiş bir yapraktır.

<span class="mw-page-title-main">Papatyagiller</span> iki çenekliler sınıfından bir bitki familyası

Papatyagiller, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çınargiller</span>

Çınargiller (Platanaceae), hamamelidales'e ait 5 familyadan biridir. Platanaceae (Çınargiller) soğuğa ve kirli havaya dayanıklı uzun ömürlü bitkilerdir. Işık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebilirler (fotosentez). Kök çok güçlüdür. Budamaya oldukça dayanıklıdır. Yaprakları tozdan ve gazlardan fazla etkilenmediklerinden büyük endüstri şehirlerinin caddelerinde, park ve bahçelerde fazla görünmektedir. Platanaceae (Çınargiller) ailesinin sadece bir cinsi (Platanus) vardır. Bu cins 6-10 m uzunluğuna sahiptir. Çınarlar (Platanus), kuzey Yarım kürenin ılıman ve subtropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen ve 25-30 m boylarında kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Tüm türlerde, çiçekler yoğun küçük çiçek grupları olarak büyür. Platanus occidentalis (Amerikan çınar) ve P. orientalis ; iki tür melezleştirildi ve ekili çınarların çoğu melez kökenli olabilir. Bütün üyeleri Platanus cinsinde toplanmıştır. Platanus'un taksonomik pozisyonunun, genellikle çiçek ve çiçeklenme yapısına dayanarak, Rosaceae'nin daha ilkel üyelerine yakın bir yerde olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<i>Primula auriculata</i>

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<i>Aniseia</i> bitki cinsi

Aniseia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Panama veya Herrera orijinlidir.

<i>Argyreia</i> bitki cinsi

Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Ipomoeeae</span>

Ipomoeeae, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir oymağıdır. Tip cinsi Ipomoea'dır.

<span class="mw-page-title-main">Humbertia madagascariensis</span>

Humbertia madagascariensis, Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir ağaç türüdür; Güneydoğu Madagaskar için endemiktir ve yaklaşık 600 metre rakıma kadar nemli, yaprak dökmeyen ormanlarda görülür.

<span class="mw-page-title-main">Cardiochlamyeae</span>

Cardiochlamyeae, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir alt familyasıdır, 6 cins ile temsil edilir, tip cinsi Cardiochlamys'dir.

Evolvulus nummularius, Kahkahaçiçeğigiller familyası Evolvulus cinsine ait çiçekli, otsu bir bitki türüdür. Arılar aracılığı ile tozlaşmaktadır. Yıl boyunca çiçeklidir ve meyve verebilir. Ovalar da dahil olmak üzere orman tarlaları ve bozulmuş nemli yaprak döken ormanlarda bulunabilir. Genellikle nemli yerleri tercih eder. Hindistan: Assam, Odisha; Tropikal Amerika, Madagaskar, Nepal'de yayılış gösterir. Tropikal Amerika yerlisi bir türdür ancak; Afrika ve Hint-Malezya'da da yayılmıştır.

Primula longipes, Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis tarafından tanımlanmış, Primulaceae (çuhaçiçeğigiller) familyasından bir bitki türüdür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<i>Tilia dasystyla</i> bitki türü

Tilia dasystyla, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından bir ıhlamur türü.

Botanik sözlüğü