İçeriğe atla

Astrid Fleischer Rex

Astrid Fleischer Rex
Grönland Parlamentosu Üyesi
(2002-2013)
Nuuk Belediye Meclisi Üyesi
(2005-2008)
Sermersooq Kent Konseyi Üyesi
(2008-2011)
Kişisel bilgiler
Doğum 1954
Uummannaq, Grönland
Ölüm 22 Ağustos 2023 (69 yaşında)
Sæby, Danimarka
Milliyeti Grönlandlı
Partisi Demokrat Parti
Diğer siyasi
bağlantıları
Halk Topluluğu
Evlilik(ler) Arne Petersen (e.?;ö.2023)
Akraba(lar) Ulf Fleischer (erkek kardeşi)
Çocuk(lar) 3
Mesleği Siyasetçi ve eğitimci

Astrid Emilie Juliane Fleischer Rex (kızlık soyadı: Fleischer; 1954 Uummannaq, Grönland - 22 Ağustos 2023, Sæby, Danimarka), Grönlandlı siyasetçi (Demokrat Parti) ve eğitimci.[1]

Hayatı

Fleischer Rex, 1954'te Uummannaq, Grönland'da marangoz Hans Fleischer ve ev hanımı Sofie Henriksen'in kızı olarak doğdu. Küçük erkek kardeşi Ulf Fleischer (d. 1959) müzisyendir. 1970'lerdeki gençlik dönemine kadar Qullissat'ta yaşadı. Öğretmenlik eğitimi aldıktan sonra 1978'de Vordingborg'da girdiği memurluk sınavını kazandı. Ardından Grönland'ın farklı bölgelerinde eğitimci, müdür yardımcısı ve müfettiş olarak çalıştı.[1]

Eğitim kariyeri dışında Demokrat Parti ve Halk Topluluğu bünyesinde siyasete girerek 2002-2013 yılları arasında Grönland Parlamentosu'nda ve 2005-2011 yılları arasında Nuuk Belediye Meclisi ile Sermersooq Kent Konseyi'nde delege olarak görev almıştır.[2][2][3][4][5] Siyaseti bıraktıktan sonra Sæby, Danimarka'ta taşınan Arne Petersen ile evli üç çocuk annesi olan Fleischer Rex, 22 Ağustos 2023'te burada 69 yaşında öldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b Mitglieder im Inatsisartut. 26 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Konstitueringsdato 12-03-2013, Inatsisartut.
  2. ^ a b Wahlergebnisse in Grönland. 25 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. valg.gl.
  3. ^ Nekrolog: Astrid Fleischer Rex. 24 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kommuneqarfik Sermersooq (23. August 2023).
  4. ^ Noah Mølgaard: Astrid Fleischer Rex flytter til IA. 16 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kalaallit Nunaata Radioa (17. Februar 2013).
  5. ^ Thomas Munk Veirum: Antallet af ældre grønlændere i Danmark er fordoblet på ti år. 16 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kalaallit Nunaata Radioa (12. März 2018).
  6. ^ Jens Thorin: Astrid Fleischer Rex er død. 24 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kalaallit Nunaata Radioa (23. August 2023).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grönland</span> Danimarka Krallığına bağlı federe özerk bölge

Grönland, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölgedir. Kanada Arktik Adaları'nın doğusunda, Arktik ve Atlantik okyanusları arasında yer alan dünyanın en büyük adasıdır. Grönland, jeopolitik olarak Avrupa'nın bir parçasıdır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuuk'tur. Fizyografik olarak Kuzey Amerika kıtasının bir parçası olmasına rağmen Grönland, 986'dan başlayarak bin yıldan fazla bir süredir siyâsî ve kültürel olarak Avrupa ile ilişkilendirilmiştir. Sakinlerinin çoğunun ataları Alaska'dan Kuzey Kanada'ya göç eden ve 13. yüzyılda yavaş yavaş adaya yerleşmeye başlayan İnuitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">1957 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 11. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1957 Türkiye genel seçimleri, 27 Ekim 1957 tarihinde TBMM 11. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">20. Türkiye Hükûmeti</span> II. Menderes Hükûmeti (1951–1954)

20. Türkiye Hükûmeti veya II. Menderes Hükûmeti, 9 Mart 1951 - 17 Mayıs 1954 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">21. Türkiye Hükûmeti</span> III. Menderes Hükûmeti (1954–1955)

21. Türkiye Hükûmeti veya III. Menderes Hükûmeti, 17 Mayıs 1954 - 9 Aralık 1955 tarihleri arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Grönland millî futbol takımı</span>

Grönland millî futbol takımı, Grönland'ı temsil eden ve Grönland Futbol Federasyonu tarafından yönetilen bir ulusal futbol takımı. Grönland'ın Danimarka Krallığı içindeki durumu Faroe Adaları ile aynı olmasına rağmen Grönland millî futbol takımı FIFA'ya ya da herhangi bir kıta konfederasyonuna üye değildir ve dolayısıyla uluslararası turnuvalarda oynayamaz. Maçlarının çoğunu Faroe Adaları ve İzlanda ile yapmışlardır. Ayrıca takım kendisi gibi FIFA üyesi olmayan Tibet millî futbol takımı ile de karşılaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grönland İnuitleri</span>

Grönland İnuitleri, Danimarka'ya bağlı özerk Grönland'da yaşayan İnuit kolundan Eskimo halkı. 2012 yılı itibarıyla nüfusları 51.349 kişidir. Dillerinin batı şivesi Grönland'ın resmi dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Grönland İnuitleri</span>

Doğu Grönland İnuitleri, Danimarka'ya bağlı özerk Grönland'ın doğusunda Tunu bölgesindeki Ittoqqortoormiit ve Tasiilaq yörelerinde yaşayan İnuit kolundan Grönland İnuitlerine bağlı Eskimo halkı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Grönland İnuitleri</span>

Batı Grönland İnuitleri, Danimarka'ya bağlı özerk Grönland'ın batısında Kitaa bölgesinde yaşayan İnuit kolundan Grönland İnuitlerine bağlı Eskimo halkı. Nüfusları 44.000-50.000 arasındadır ve Grönland nüfusunun yaklaşık % 80-88 kadarına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Grönland'daki yerleşim birimleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Grönland'daki yerleşim birimleri aşağıdaki listede verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Grönland Ulusal Parkı</span>

Kuzeydoğu Grönland Ulusal Parkı dünyanın en büyük ve en kuzeyde yer alan ulusal parkıdır. 1974'te açılmış ve şimdiki alanına 1988'de erişmiştir. 972001 km² alan koruma altındadır. Grönland'ın kuzeydoğusunu kaplayan park, dünya ülkelerinin otuz tanesi hariç diğerlerinden büyüktür. Danimarka Krallığı tarafından kurulan ulusal park Grönland'ın tek ulusal parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nunarput utoqqarsuanngoravit</span> Ulusal marş

Nunarput utoqqarsuanngoravit, Grönland'ın millî marşıdır. Sözleri Henrik Lund yazılan ve müziği Jonathan Petersen tarafından bestelenen marş, 1916 yılında kabul edilmiştir. 1979 yılından bu yana, "Nuna asiilasooq" marşı kendi kendini yöneten Batı Grönland İnuitleri tarafından kullanılmakta ve aynı zamanda devlet tarafından da resmi olarak onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sisimiut</span>

Sisimiut, eski adıyla Holsteinborg, Qeqqata Belediyesi'nin başkenti ve en büyük şehri olmasının yanı sıra Grönland'ın en kalabalık ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mette Frederiksen</span> Danimarka başbakanı

Mette Frederiksen, Haziran 2019'dan bu yana Danimarka'nın başbakanı ve Haziran 2015'ten bu yana Sosyal Demokratların Lideri olan Danimarkalı bir siyasetçi. Her iki görevi de üstlenen ikinci kadın, aynı zamanda Danimarka tarihinin en genç Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Thorvald Stauning</span> Danimarkanın Başbakanı

Thorvald August Marinus Stauning, Danimarka'nın ilk sosyal demokrat başbakanıydı. 1924-26 yılları arasında ilk başbakanlığını, 1933-35 yılları arasında savunma bakanlığı ve 1929'dan 1942'deki ölümüne kadar ikinci başbakanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Siumut</span>

Siumut (İleri), Grönland'da faaliyet gösteren bir sosyal demokrat partidir. Grönland'a 1979'da özerklik verilmesinden beri Siumut, ülkedeki baskın parti olmuştur. Siumut, 2020 sonlarında çekişmeli bir liderlik rekabetinin ardından görevdeki Başbakan Kim Kielsen'i yenen Erik Jensen tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Múte Bourup Egede</span> Grönland başbakanı

Múte Inequnaaluk Bourup Egede, Grönlandlı siyasetçi. Egede, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da Nisan 2021'den bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır. O zamandan beri Grönland parlamentosu Inatsisartut'un bir üyesi olarak ve ayrıca 2018'den beri Inuit Ataqatigiit partisinin başkanı olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Thue Christiansen</span> Grönlandlı siyasetçi ve Grönland bayrağının tasarımcısı (1940-2022)

Thue Christiansen, Grönlandlı eğitimci, tasarımcı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Motzfeldt</span>

Jonathan Jakob Jørgen Otto Motzfeldt, Grönlandlı rahip ve siyasetçi. Motzfeldt, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da ilki ülkenin ilk başbakanı olmak üzere 1979-1991 ve 1997-2002 yılları arasında iki farklı dönem başbakanlık makamında bulunmuştur. Motzfeldt, ülkenin kendi kendine yönetme hakkı elde etmesinin önde gelen isimlerden biri olarak kabul edilir. Motzfeldt, Grönland'ın ilk başbakanı olmasının yanı sıra en uzun süre görev yapan başbakanıydı ve Grönland'ın herhangi bir başbakanı arasında en çok seçimi kazanan kişisi konumundadır. Merkez sol bir politikacı olarak kabul edilir ve Grönland, görev süresi boyunca tanınan bir ülke haline geldi.

Lars-Emil Johansen, Grönlandlı siyasetçi. Johansen, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da 1991'den 1997'ye kadar Grönland'ın ikinci başbakanı ve 2013'ten 2018'e kadar Inatsisartut'un sözcüsü olarak görev yapmıştır.