İçeriğe atla

Astragalus viridissimus

Astragalus viridissimus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Oymak:Galegeae
Cins:Astragalus
Tür: A. viridissimus
İkili adlandırma
Astragalus viridissimus
Freyn & Sint., Oesterr. Bot. Z. 42: 48 (1892).

Hamsi geven[1] veya bilimsel adıyla Astragalus viridissimus, Josef Franz Freyn ve Sint tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan hamsi geven, Trabzon, Artvin ve Tokat'ta görülmüştür.[2] 1000-2300 metre yükseklikteki çayırlık, kayalık ve volkanik yamaçlarda yetişmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Magnoliophyta → Magnoliidae → Fabaceae → Astragalus". bizimbitkiler.org.tr. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 
  2. ^ "194.27.225.161.com". Astragalus viridissimus FREYN ET SINT. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamsi</span> balık türü

Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Geven, Alaca</span>

Geven, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kitre</span>

Kitre, Anadolu'da yetişen muhtelif geven (Astragalus) çeşitlerinin gövdelerinden sızıp havada katılaşan, beyaz yahut krem renkli plaka veya şeritler halinde bulunan yapışma kabiliyeti az bir zamk cinsidir.

Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı, Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkı.

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astragalus beypazaricus</span> Baklagiller familyasının Geven cinsine ait bir tür bitki

Beypazarı geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya endemik olan 22 bitki türünden bir tanesidir. Fabaceae (Baklagiller) familyasının Astragalus (Geven) cinsine ait bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Gevenlik, Tercan</span>

Gevenlik, Erzincan ilinin Tercan ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hamsili pilav</span> Karadeniz Bölgesine özgü balıklı pilav yemeği

Hamsili pilav (Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

Ahır geveni, Kürt geveni veya bilimsel adıyla Astragalus kurdicus, Astragalus cinsinin bir türüdür. Çok yıllık ve çalımsı, Türkiye ve Suriye'de görülen endemik bir bitkidir. Türkiye'de, 1400–2900 m rakımdaki kayalık yamaçlar doğal yaşam alanıdır. Yaklaşık 10–20 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Pembe veya menekşe renkte çiçekleri vardır, yaz aylarında çiçek açar. Hermafrodit bir bitkidir, arılar, güveler ve kelebekler aracılığıyla tozlaşabilir.

<i>Kolsuz Kahramanın Kolu</i>

Kolsuz Kahramanın Kolu Ahmet Üstel'in senaryosunu yazdığı, Temel Gürsu'nun yönetmenliğini yaptığı 1973 yapımı Türk filmidir.

Trabzon üçgülü veya bilimsel adıyla Trifolium sintenisii, Josef Franz Freyn tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından tek veya iki yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan'da yaygın olan Trabzon üçgülü, Türkiye'nin Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerinde görülmüştür. 2000-2800 metre yükseklikteki yaş subalpin çayırlıklarda yetişmektedir.

Gürcü geveni veya Astragalus bachmarensis, Aleksandr Alfonsovitj Grossgejm tarafından tanımlanmış, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Artvin'e endemiktir.

Artvin geveni veya bilimsel adıyla Astragalus frickii, Aleksandr Andrejevitj Bunge tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Rize, Artvin, Erzurum ve Batı Gürcistan'daki kayalık kıyılar ve Piceae ağaçlarının altında yetişmektedir. 2000 ila 2700 metre yükseklikte görülen tür, Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.

Çoruh geveni veya bilimsel adıyla Astragalus czorochensis, Anna Lukianovna Kharadze tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh geveni, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir.

Koçtaşağı veya bilimsel adıyla Astragalus incertus, Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, 2300 ila 3100 metre yükseklikteki çağıllıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Hamsi balığı tavası</span> hamsilerin şişe geçirilerek kızartılması ile hazırlanan bir tava türüdür

Hamsi balığı tavası, hamsilerin şişe geçirilerek kızartılması ile hazırlanan bir tava türüdür.Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Üçtepeler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0174)

Üçtepeler Tabiat Parkı, Yozgat'ın Sorgun ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<i>Astragalus ponticus</i>

Astragalus ponticus(diğer adıyla Zümra geveni), Astragalus cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Astragalus acmophylloides veya Türkçe adıyla bayır geveni, Türkiye'nin Artvin ve Erzurum illerine endemik bir Astragalus türüdür. Çam ormanı kenarlarında yaklaşık 1.700 m yükseklikte bulunur. Baraj inşaatı ve aşırı otlatma nedeniyle kritik tehdit altındadır.