
2000 UEFA Kupası finali, 17 Mayıs 2000 tarihinde Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Parken Stadyumu'nda oynanan, UEFA Kupası 1999-2000 sezonunun şampiyonunun belirlendiği maçtır. Türk kulübü Galatasaray ile İngiliz kulübü Arsenal arasında oynanan maç, 1999-2000 sezonunun son maçı ve Avrupa'nın en büyük ikinci kuüp futbolu müsabakası olan UEFA Kupası'nın 29. finalidir. Bu maç, Galatasaray'ın bir Avrupa turnuvasındaki ilk finali olurken Arsenal'ın ise ilk UEFA Kupası finalidir.
Astragalus nigrocalycinus, Türkiye'de yalnızca Oltu'da yetişen, kritik tehlike altında olan, endemik bir bitki türüdür.
Alopecurus ponticus, Alopecurus cinsine bağlı bir bitki türüdür. İlk kez Karl Heinrich Koch tarafından Lazistan bölgesinde tanımlanmıştır.

Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Çayır fiği veya bilimsel adıyla Vicia dadianorum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carlo Pietro Stefano Stephen Sommier ve Emile Emilio Levier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'daki subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 1350 ila 2200 rakımlı yerlerde görülmüştür. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.
Gürcü geveni veya Astragalus bachmarensis, Aleksandr Alfonsovitj Grossgejm tarafından tanımlanmış, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Artvin'e endemiktir.
Artvin geveni veya bilimsel adıyla Astragalus frickii, Aleksandr Andrejevitj Bunge tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Rize, Artvin, Erzurum ve Batı Gürcistan'daki kayalık kıyılar ve Piceae ağaçlarının altında yetişmektedir. 2000 ila 2700 metre yükseklikte görülen tür, Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.
Çoruh geveni veya bilimsel adıyla Astragalus czorochensis, Anna Lukianovna Kharadze tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh geveni, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir.

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Aconitum orientale, Philip Miller tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok zehirli bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan kurtboğan, 1650 ila 2200 metre yükseklikteki orman, çalılık ve çayırlıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. Türün uzunluğu 0.9 ila 1.5 metre arasında değişim göstermektedir.

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

Darbeotu veya bilimsel adıyla Scrophularia kotschyana, George Bentham tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok veya iki yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan darbeotu, 600 ila 2400 metre yükseklikteki gölgeli saklı çağıllıklar, yarıklar, sekiler örenler ve çorak yerlerde yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Heracleum platytaenium, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Apiaceae familyasından monokarpik bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeyi ve batısına endemik olan tür, deniz seviyesinden 1500 metre yüksekliğe kadar olan karışık ormanlar, kayalık yamaçlar, dere kenarları ve kıyılarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Murbeckiella huetii, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve Werner Hugo Paul Rothmaler tarafından isimlendirilmiş, Brassicaceae (turpgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Murbeckiella huetii, 2100 ila 3000 metre yükseklikteki moloz ve kayalık yamaçlarda yaşamaktadır. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.
Veronica allahuekberensis, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Erzurum'a endemik olup Allahuekber Dağları'nda yetişmektedir.

Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Pastinaca armena, Carl Anton von Meyer ve Friedrich Ernst Ludwig von Fischer tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından iki veya çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Pastinaca armena, 1620 ila 2000 metre yükseklikteki alpin çayırlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir. 20 ila 60 cm uzunluğa erişebilen Pastinaca armenanın meyveleri %0.16 ve %0.25 arası uçucu yağ içerir ve oktil alkol kokuludur. Oval şekilli meyveler 5–6 mm uzunluğunda ve 4–5 mm genişliğindedir.

Galanthus alpinus, Dmitrii İvanoviç Sosnowsky tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Kafkas kardeleni, yaprak döken ormanlarda, orman kenarlarında, orman açıklıklarında ve nehir vadilerinde yetişmektedir. Mart ayında çiçeklenir ve Nisan ayında meyve verir. Toplam uzunluğu 15 ila 25 cm uzunluğunda olan Kafkas kardeleninin yaprakları 2.5 – 20 cm uzunluğunda ve 0.6 - 2.2 cm genişliğindedir. Türün nesli süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.