İçeriğe atla

Astragalus czorochensis

Astragalus czorochensis
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fabales
Familya: Fabaceae
Cins: Astragalus
Tür: A. czorochensis
Astragalus czorochensis
Kharadze

Çoruh geveni veya bilimsel adıyla Astragalus czorochensis, Anna Lukianovna Kharadze tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1] Türkiye'ye endemik olan Çoruh geveni, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astragalus beypazaricus</span> Baklagiller familyasının Geven cinsine ait bir tür bitki

Beypazarı geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya endemik olan 22 bitki türünden bir tanesidir. Fabaceae (Baklagiller) familyasının Astragalus (Geven) cinsine ait bir türdür.

Çayır fiği veya bilimsel adıyla Vicia dadianorum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carlo Pietro Stefano Stephen Sommier ve Emile Emilio Levier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'daki subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 1350 ila 2200 rakımlı yerlerde görülmüştür. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Pedicularis atropurpurea</span>

Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Cephalaria gigantea</span>

Dev pelemir veya bilimsel adıyla Cephalaria gigantea, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Kars ve Kafkasya'daki dere kenarları, ıslak çayırlar ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1350 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen dev pelemir, Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Şimal bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis pontica, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusundaki alpin çayırlıklar, çağıllıklar ve kayalı volkanik yamaçlarda yetişmektedir. 1830 ila 3400 metre yükseklikte görülen şimal bitotu, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.

Gürcü geveni veya Astragalus bachmarensis, Aleksandr Alfonsovitj Grossgejm tarafından tanımlanmış, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Artvin'e endemiktir.

Artvin geveni veya bilimsel adıyla Astragalus frickii, Aleksandr Andrejevitj Bunge tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Rize, Artvin, Erzurum ve Batı Gürcistan'daki kayalık kıyılar ve Piceae ağaçlarının altında yetişmektedir. 2000 ila 2700 metre yükseklikte görülen tür, Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.

<i>Rubus caucasicus</i>

Zarif böğürtlen, Kafkas böğürtleni veya bilimsel adıyla Rubus caucasicus, Wilhelm Olbers Focke tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan zarif böğürtlen, dağ çayırlarında yetişmektedir. Borçka'daki Karagöl'ün çevresinde, Çamlıhemşin'e bağlı Galer Düzü mevkindeki Kavron Deresi'nin yanında, Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Denizbükü ve Yüceler köylerinde ve Giresun'un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal beldesinde görüldüğü rapor edilmiştir.

Çoruh çöveni veya bilimsel adıyla Gypsophila simulatrix, Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller ve Woronow tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh çöveni, Artvin, Erzurum ve Kars'ta görülmüştür. 500 ila 1100 metre yükseklikteki kireçtaşı kayalar ve yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Campanula choruhensis, Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır.

Lamium tschorochense, 1995 yılında Andrej Pavlovich Khokhrjakov tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Taşlı yamaçlar ve kuru çalılıklarda yetişen Çoruh ballıbabası, Mayıs ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Symphytum sylvaticum</span>

Tomara veya bilimsel adıyla Symphytum sylvaticum Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tüm alttürleri Türkiye'ye endemik olan Tomara'nın 2 alttürü aynı zamanda Trabzon'a endemiktir. Symphytum sylvaticum sepulcrale altürü Trabzon'a ek olarak Rize ve Giresun'da da görülmüştür. 1000 ila 1700 metre rakımlı çayırlıklar ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Orman kafesotu</span>

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<i>Pedicularis wilhelmsiana</i>

Telekli bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis wilhelmsiana, Friedrich Ernst Ludwig von Fischer ve Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Kars'a endemik olan telekli bitotu, 1700 ila 2400 metre yükseklikteki Pinus sylvestris ormanları ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Delphinium flexuosum</span>

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Corydalis alpestris</span>

Gök kazgagası veya bilimsel adıyla Corydalis alpestris, Carl Anton von Meyer tarafından tanımlanmış, gelincikgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan gök kazgagası, 2000 ila 3300 metre yükseklikteki alpin kayalık yamaç ve molozlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Primula algida</span>

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Koçtaşağı veya bilimsel adıyla Astragalus incertus, Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, 2300 ila 3100 metre yükseklikteki çağıllıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Valeriana alliariifolia</span>

Pisot veya bilimsel adıyla Valeriana alliariifolia, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, hanımeligiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye, Kuzey İran ve Yunanistan'a endemik olan pisot, 1000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde, dere kenarlarındaki gölgelik yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Meşe sıracası</span>

Meşe sıracası veya bilimsel adıyla Scrophularia ilwensis, Karl Kocht arafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik olan meşe sıracası, 1100 ila 2750 metre yükseklikteki ladin ve sarıçam ormanları, meşe çalılıkları ve kayalık kireçtaşı yamaçlarında yetişmektedir. Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.