İçeriğe atla

Astorga Kuşatması (1812)

Astorga Kuşatması (1812)
Yarımada Savaşı

Astorga Belediye Binası
Tarih29 Haziran – 19 Ağustos 1812
Bölge
Astorga, Leon, İspanya
Sonuç İspanyol zaferi
Taraflar
•  Fransız İmparatorluğu İspanyol İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Maximilien Foy

Francisco Castaños

José Santocildes
Güçler
2.000 piyade,
14–17 top
28.000
Kayıplar
1.200 ölü, yaralı veya esir
14–17 top ele geçirildi
Bilinmiyor


1812 Astorga Kuşatması 29 Haziran-19 Ağustos 1812 tarihleri arasında Yarımada Savaşı sırasında İspanya'nın León eyaletinin Astorga kentinde gerçekleşen bir askerî harekâttır. 29 Haziran'da, Portago Markisi Korgeneral Francisco Gómez'in komutasındaki İspanyol ordusu Astorga'yı kuşattı. Kuşatma, 1812 yazında Fransızları İspanya'dan atmak üzere düzenlenen İngiliz-İspanyol müttefik saldırısının bir parçasıydı. General Francisco Castaños'un emriyle General José María Santocildes liderliğindeki VI. İspanyol Ordusu, Astorga'nın ele geçirilmesi için gerekli hazırlıkları yaptı. 18 Ağustos'ta sert bir direnişin ardından Fransız garnizonu İspanyollara teslim oldu.[1] Kuşatma sırasında, İspanyol birliklerinin bir kısmı General Santocildes komutasındaki İspanyol ordusu Arthur Wellesley komutasındaki Müttefik ordusuna katılmak için Salamanca'ya doğru harekete geçti. Bu ordu; Tordesillas, Toro ve Zamora'nın ele geçirilmesinde ve Valladolid'in alınmasında önemli rol oynadı.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Capitulación de Astorga (1812)

Kaynakça

  • Arthur Wellesley. The dispatches of Field Marshal the Duke of Wellington, during his various campaigns from 1799 to 1818. Londra.
  • Lovett, Gabriel H. Napoleon and the Birth of Modern Spain New York UP . 1965. ISBN 0-8147-0267-8
  • Esdaile, Charles J. The Spanish Army in the Peninsular War . Manchester University Press, 1988. ISBN 0-7190-2538-9

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Savaşı</span>

Amerikan Bağımsızlık Savaşı, 1775–1783 yılları arasında Büyük Britanya ve Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni arasında geçen ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasıyla sonuçlanan savaştır. Amerikan Devrimi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Wellesley</span> 1. Wellington Dükü

Arthur Wellesley, lakabı Demir Dük, Napolyon Savaşları sırasında Britanya ordusu komutanlığı ve sonradan başbakanlık (1828-1830) yapan asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Yarımada Savaşı</span>

Yarımada Savaşı veya İspanyol Bağımsızlık Savaşı, Napolyon Savaşları'nın İber Yarımadası'nda geçen bölümüdür. Fransız ordusu dağlık İber Yarımadası'nda modern savaş taktiklerinden mahrum savaşmış, düzenli ordular yerine gerillalara karşı savaşıldığı için yoğun kayıplar vermişlerdir. Bu sebeple Fransızlara karşı İngiliz, İspanyol ve Portekiz kuvvetleri arasında geçen savaş, Napolyon'un ordusunu yavaş yavaş tüketmiş ve devrilmesinde etkili olmuştur.

<i>Sharpes Company</i>

Sharpe's Company, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin üçüncü bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1994 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Aigle de drapeau</span> Fransız imparatorluk kartalı

Aigle de drapeau ya da Fransız İmparatorluk Kartalı, Napolyon Savaşları sırasında Napolyon Bonapart imparatorluk orduları tarafından taşınan sopa şeklindeki uzun bir desteğin üzerine konulmuş bir kartal şeklinden oluşan sancaktır.

<span class="mw-page-title-main">Badajoz Kuşatması (1812)</span>

Badajoz Kuşatması Wellington Dükü komutasındaki Britanya ve Portekiz Ordularının İspanya'da Fransız denetimindeki Badajoz kentini kuşatması ve teslim olmaya zorlamasını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Vitoria Muharebesi</span>

Vitoria Muharebesi Britanya, Portekiz ve İspanya Ordularına komuta eden Wellington Dükünün, Joseph Bonaparte ve Mareşal Jean-Baptiste Jourdan komutasındaki Fransa Ordusunu İspanya’daki Vitoria yakınlarında yendiği ve Yarımada Savaşını zaferle sonlandıran muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Pavia Muharebesi</span>

Pavia Muharebesi, 24 Şubat 1525 tarihinde İtalya Savaşları dahilinde yaşanmış bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1789)</span> 1789 tarihinde Osmanlı güçlerinin Belgrada karşı yürüttüğü taarruz

15 Eylül – 8 Ekim 1789 tarihlerinde Ernst von Laudon komutasındaki Habsburg ordusunun Osmanlı kuvvetlerini Belgrad kalesinde kuşatmasıdır. 3 haftalık kuşatmanın ardından Habsburg ordusu kaleyi ele geçirmiştir. Avusturya, şehri 1791 yılına kadar elinde tutmuş daha sonra Osmanlı'ya tekrar geri vermiştir. Kuşatma sırasında sivrilen birkaç Avusturya askeri, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında önemli görevler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Astorga Kuşatması (1810)</span> Yarımada Savaşı sırasında bir kuşatma

Astorga Kuşatması, Fransız ordularının Yarımada Savaşı'nda İspanya'nın Astorga kentini ele geçirmesiyle sonuçlanan bir askerî harekât idi. Astorga, Fransa'nın İspanya-Portekiz işgal haritasının yan tarafında bulunuyordu ve işgal sırasında bir karargah olarak kullanılması düşünülüyordu. İki tarafın da savaşacak kadar topçuları olmadığı için birkaç hafta hiçbir saldırı olmadı. Ancak Fransız topçuları geldikten kısa bir süre sonra ilk duvar aşıldı ve çok az bir zaman sonra da şehir düştü. Fransızlar, içerideki İspanyol garnizonunu esir etti ve 20 Nisan 1810'da şehri ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kefalonya Kuşatması</span>

Saint George Kalesi Kuşatması, 8 Kasım 1500'den 24 Aralık 1500'e kadar süren kuşatmadır. Türklerin Venediklilere karşı aldığı zaferlerden sonra gelen bir reaksiyondur. Kaptan Gonzalo Fernández de Córdoba komutasındaki İspanyol-Venedik ordusu Kefalonya'daki Türk kalesini ele geçirmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hanya Kuşatması (1645)</span>

Hanya Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kuşatması (1788)</span>

Hotin kuşatması Saxe-Coburg-Saalfeld Prensi Josias liderliğindeki bir Habsburg Avusturya ordusu ile Ivan Saltykov komutasındaki bir Rus İmparatorluk ordusunun Hotin kalesini kuşatması olayıdır. Müttefikler kaleyi teslim olmaya zorladı. Kuşatma, Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Varna Kuşatması (1828)</span>

Varna Kuşatması 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Silistre Kuşatması (1828)</span>

Silistre Kuşatması, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Silistre Kuşatması (1854)</span>

Silistre Kuşatması Kırım Savaşı'nda Rus Ordusu'nun Tuna'yı geçerek Silistre'yi kuşatmasıyla başlayan, ön çatışmalar dışında 41 gün boyunca devam eden kuşatma sonucunda Rus Ordusu'nun geri çekilmesiyle sonuçlanan kuşatmadır. Huruç hareketi ile Rus Ordusu'nun geri çekilmesini sağlayan Serdar-ı Ekrem Müşir Ömer Lütfi Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, taarruza geçerek Bükreş ve İbriş şehirlerine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Batin Muharebesi</span>

Batin Muharebesi, 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

Vahran Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir Beylerbeyliği'nin 1509'dan beri İspanya işgalinde bulunan Vahran'ı (Oran) geri almaya yönelik askerî harekâtı.