İçeriğe atla

Asteğmen

TSK rütbeleri
Kara Deniz Hava
Genel Komutanlar
Millî Savunma Bakanı
Askerî Kurul
General ve Amiral
Büyükamiral
Oramiral
Koramiral
Tümamiral
Tuğamiral
Üstsubay
Subay
Astsubay
Uzman Erbaş
Sözleşmeli Erbaş
Erbaş
Sözleşmeli Er
Er

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım[] komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Türk Silahlı Kuvvetleri

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en küçük rütbeli subaydır. Subay alt sınıflamasında (general/üstsubay/subay/yedek subay) 'yedek subay' olarak anılırlar. Takım Komutanı, Batarya Subayı, Adestim Subaylığı gibi görevlerde bulunurlar. Bugün Türkiye'deki sistemde fakülte mezunları arasından seçilen ve Astsubay Kıdemli Başçavuş ile Teğmen arasındaki bir rütbedir. Bir sonraki rütbeye nasp süreleri 3 aylık askeri okul sonrasında 8 aydır. Bazı sınıflarda (örneğin Levazım ve Sağlık hizmetleri) nasp süresi farklılık gösterebilir. Bu süreler TSK Personel Kanunu'nda belirlenmiştir.[1] Meslekçi asteğmenlerin kursiyerlik eğitimi 1 ay, takım komutanı asteğmenlerin kursiyerlik eğitimi ise 2.5 ay sürmektedir. Asteğmen adayları askeri okulda eğitim görüp mezun olduktan sonra 10-11 ay görev yapmaktadır.[2] Dolayısıyla fakülte mezunları askeri öğrencilik kısmı dahil 12 ay toplam hizmet vermektedir. Asteğmenler, terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala Teğmen rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.[3]

Ayrıca bakınız

  • Türk Silahlı Kuvvetleri subay rütbe dereceleri ve işaretleri

Kaynakça

  1. ^ "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu" (PDF). 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2019. 
  2. ^ "Askerlik değil yedek subaylık yapıyorum". 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2019. 
  3. ^ "Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu" (PDF). 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay üstçavuş</span>

Astsubay üstçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Astsubay Kıdemli Çavuş ile Astsubay Kıdemli Üstçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiral, korgeneral/koramiral, orgeneral/oramiral ve mareşal/büyük amiral rütbelerinde bulunan askerlere denir. Türkçede "sü (asker)" ile "bey" sözcüklerinin birleşmesiyle oluştuğu yanılgısına düşüldüğünden Dil Devrimi sırasında benimsenmiştir.

Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.

Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve teğmenle yüzbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-1'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Tunaboylu</span> 8. TSK Genelkurmay Başkanı

İsmail Hakkı Tunaboylu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 8. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kurmay subay</span>

Kurmay subay, Türk Silahlı Kuvvetlerinde yüksek lisans yapmış ve karmaşık harekât planları kurma konusunda uzman subay anlamına gelir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Akademiye Giriş Sınavları Üsteğmen rütbesinin üçüncü senesinden Yüzbaşı rütbesinin üçüncü senesine kadar aday subaya toplam 6 giriş hakkı verilir. Sınav genel olarak adayın mesleki birikimi ve gelişimi ile birlikte ileride alabileceği çok yönlü karargâh görevlerinin stratejik seviyede yönetimi için; Taktik Mesele, Siyasi Tarih, Askerî Harekât, Askerî Coğrafya, Dünya Siyasi Tarihi, Askerî Tâlimnameler, Silah Araç ve Gereçleri, İç Hizmet Kânunu ve Yönergeler olmak üzere çok sayıda uzmanlık gerektiren konu ve dal üzerine gerçekleştirilir. Generalliğe yükselmek için kurmay olmak bir avantajdır; fakat kurmay olmayan generaller de mevcuttur ve en fazla tümgeneral rütbesine yükselebilirler. Kurmay subaylar erken kıdem alıp, terfi ettikleri için general olma şansı kurmay olmayanlara göre çok daha yüksektir. Harp Akademisi'nden mezun bir kurmay subay yaşıtlarına göre 2 sene kıdem hakeder. "Kurmay" sınıfındaki en ast subay rütbesi sınavı ilk hakkında kazanan adayın mezun olduğu 'Kurmay Yüzbaşı' rütbesidir. Osmanlı Devleti nazariyatında Erkan-ı Harbiye Nezareti.

Sebahattin Işık Koşaner, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 27. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Kayacan</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Kemal Kayacan, Türk asker ve siyasetçi. 7. Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Ataç</span> Türk asker

Muzaffer Metin Ataç Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Ahmet Turmuş Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Salih Zeki Çolak</span> Türk Kara Kuvvetleri Komutanı (2015-2017)

Salih Zeki Çolak Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Adem Huduti</span> Türk asker

Adem Huduti Türk asker. Eski 2. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Dündar</span> Türk asker

Ümit Dündar Türk asker. Eski Türk Kara Kuvvetleri Komutanı.

Cemal Engin, Türk asker. Türk Hava Kuvvetleri eski komutanı.

Abdullah Recep Türk asker. Eski Ege Ordusu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Şahap Yardımoğlu</span> Türk asker

Şahabettin Yardımoğlu Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Yedek astsubay,uzman jandarma ile astsubay arasındaki veya uzman erbaş ile astsubay arasındaki askeri statüdür. Yedek astsubayların rütbesi "astsubay astçavuş" olarak belirlenmiştir.

Askeri öğrenci, herhangi bir askeri kuvvet veya orduya subay veya astsubay personel olarak girmenin ön koşulu olan askeri üniversite veya okullarda eğitim gören asker öğrencileri ifade eder. Günümüzde gelişmiş ülkelerin askeri organizasyonunun tamamı tarafından personel asker olmanın ön koşulu olarak kabul edilmiştir.

Ahmet Kendir Türk asker. Mevcut Sahil Güvenlik Komutanı.