İçeriğe atla

AsteroidOS

AsteroidOS
AsteroidOS 1.0 varsayılan izleme yüzü
Geliştirici(ler)Florent Revest[1]
İşletim sistemi ailesiUnix-like
Web sitesiasteroidos.org

AsteroidOS, akıllı saatler için tasarlanmış bir açık kaynak işletim sistemidir.[2][3] Bazı Android Wear cihazları için donanım yazılımı değişimi olarak vardır.[4] AsteroidOS projesinin sloganı "Bileğinin proğramını kır" (ing: "Hack your wrist.")'dır.[5]

Wareable.com web sitesi 1.0 sürümünü inceledi ve işletim sistemine 5 üzerinden 3.5 yıldız verdi.[6]

Yazılım Mimarisi

AsteroidOS, OpenEmbedded ile yerleşik Linux dağıtımı gibi oluşturulmuştur.[7] Linux çekirdeği ve systemd servis yöneticisi üzerinde çalışır.[8]

AsteroidOS ayrıca, orijinal olarak Mer (yazılım dağıtımı) için geliştirilmiş çeşitli mobil Linux middleware'leri ve lipstick 26 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve MCE 26 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi Nemo Mobil'ini kapsar.[9]

Kullanıcı arayüzü tamamen Qt5 çerçevesi ile yazılmıştır.[7][10] Uygulamalar, Qt Quick] ve QML-Asteroid 8 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'den gelen grafik bileşenleriyle QML'de kodlanmıştır. Qt Creator'a bütünleştirilmiş çapraz derleme araç zinciri içeren SDK, daha kolay geliştirme için OpenEmbedded'den oluşturulabilir.[11]

Asteroid-launcher 8 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., uygulamaları, izleme yüzeylerini, bildirimleri ve hızlı ayarları yöneten bir Wayland (görüntü sunucusu protokolü) ve özelleştirilebilir ana ekrandır. Asteroid başlatıcısı, Bionic (yazılım) GPU sürücüler'den yararlanmak için Hybris (yazılım) uyumluluk katmanının üzerinde çalışır.[12]

AsteroidOS offers Bluetooth Low Energy synchronization capabilities with the asteroid-btsyncd 8 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. daemon running on top of BlueZ5.[13] A reference client named AsteroidOS Sync 9 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. is available for Android users.[13][14]

Yayınlanmış Uygulamalar

1.0 sürümünden itibaren, aşağıdaki uygulamalar AsteroidOS'ta varsayılan olarak gönderilir ve önceden yüklenir:[15]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "AsteroidOS is an Open Source OS for Smartwatches". xda-developers (İngilizce). 8 Aralık 2016. 13 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  2. ^ "An open-source alternative to Android Wear OS for smartwatches emerges". 1 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "AsteroidOS: An Open Source Alternative to Android Wear". 1 Mart 2016. 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Install – AsteroidOS". 31 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "AsteroidOS Homepage". 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "AsteroidOS review". Wareable. 19 Haziran 2018. 17 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b Brown, Eric (23 Mayıs 2018). "AsteroidOS and OpenWatch Aim to Open Up Smartwatch Market". 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Boot Process – AsteroidOS". asteroidos.org. 8 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  9. ^ "AsteroidOS/meta-asteroid". GitHub. 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  10. ^ "qtcon: QtCon Program". conf.qtcon.org. 8 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  11. ^ "Creating an Asteroid App – AsteroidOS". asteroidos.org. 8 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  12. ^ Prakash, Abhishek. "AsteroidOS: An Open Source Smartwatch Operating System - It's FOSS". 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ a b "Wear OS alternative AsteroidOS is available for several smartwatches". 16 Mayıs 2018. 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "AsteroidOS Sync - F-Droid". f-droid.org. 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  15. ^ Revest, Florent (15 Mayıs 2018). "AsteroidOS 1.0 released - AsteroidOS". asteroidos.org. 15 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

Open Handset Alliance (OHA), mobil cihazlar için açık standartlar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş 84 firmadan oluşan bir konsorsiyumdur. Üye firmalar arasında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Nvidia ve Wind River Systems bulunmaktadır.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

Linux konferansı, Linux, BSD, özgür yazılım ve açık kaynak yazılım ile ilgilenen kişilerin katıldığı bilgisayar konferansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Openmoko Linux</span>

Openmoko Linux Openmoko projesi tarafından geliştirilen akıllı telefonlar için bir işletim sistemidir. Çeşitli özgür yazılım bile oluşan Ångström dağıtımına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Navit</span>

Navit, açık kaynak kodlu ve ücretsiz, modüler, dokunmatik ekranlı kullanıcı dostu bir GPS sinyallerine göre çalışan araç navigasyon yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wear OS</span> Akıllı Saat işletim sistemi

Wear OS; Google tarafından geliştirilen, Akıllı saatler ve giyilebilir teknolojik bilgisayarlar için kullanılması planlanan bir Android sürümüdür. C, C++ ve Java dilinde yazılmıştır. Android sürümü 4.3 veya daha yeni ya da iOS 8.2 sürümü veya daha yeni sürümle çalışan Google'ın eşleştirme uygulamasından sınırlı desteği ile, cep telefonları ile eşleştirme tarafından yapılır. Android Wear teknoloji ve SmartWatch form faktörü içine mobil bildirimleri ile Google Nowa entegre edildi. Aynı zamanda Google Play Store'dan uygulama indirmek için yeteneği ekler.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">OpenEmbedded</span>

OpenEmbedded, gömülü sistemler için Linux dağıtımları oluşturmak için kullanılan bir yapı otomasyonu çerçevesi ve çapraz derleyiciler ortamıdır. OpenEmbedded çerçeve 2003 yılında resmen kurulan OpenEmbedded topluluğu tarafından geliştirilmiştir. OpenEmbedded, ticari şirketlere gömülü ürünler için Linux tabanlı sistem geliştirilmesine yardımcı olan ve Linux Foundation çalışma grubu olan Yocto Projesinin önerilen yapı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Jolla</span>

Jolla bir Fin teknoloji şirketidir; mobil cihaz satıcısı ve Sailfish işletim sistemi geliştiricisidir. Merkezi Helsinki, Finlandiya'da bulunan Jolla, Helsinki, Tampere ve Cyberport, Hong Kong'da kendi araştırma ve geliştirme ofislerine sahiptir. Jolla, MeeGo fırsatlarını ve "sınırsız imkânlarını" kullanmak için 2011 yılında MeeGo proje ekibinin eski Nokia personeli tarafından kuruldu. 'Jolla' telaffuz edildiğinde, şirketin adı bot anlamını verir.

Android üzerinde çalışan özgür yazılım ve Açık kaynak önemli uygulamaların kısa bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zorin OS</span> Ubuntu tabanlı Linux işletim sistemi

Zorin OS, Linux tabanlı bilgisayarlarda yeni olan kullanıcılar için tasarlanan ve desteklenen bir kişisel bilgisayar işletim sistemidir. Yerleşik özelliklerinden biri, kullanıcıların arayüzü Microsoft Windows veya MacOS'un arayüzlerine benzeyecek şekilde değiştirmesine olanak tanımasıdır. Wine ve PlayOnLinux, Zorin OS'ye kurulabilir. Kullanıcıların geçiş ve oyun kolaylığı için Windows yazılımını çalıştırmasına olanak tanır. İşletim sisteminin üç ücretsiz sürümü ve satın alınabilecek bir "Ultimate" sürümü mevcuttur.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Joplin (yazılım)</span>

Joplin, Unix benzeri ve Microsoft Windows işletim sistemlerinin yanı sıra iOS, Android ve Linux/Windows terminalleri için JavaScript dilinde yazılmış özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü ve mobil not alma uygulamasıdır. Masaüstü uygulaması Electron kullanılarak tasarlanmışken mobil uygulama React Native kullanmaktadır