İçeriğe atla

Aster (füze ailesi)

HMS Diamond'a Aster yüklemesi yapılırken

İlk başlarda Aster 15 ve Aster 30'dan oluşan Aster füze serisi, bir Fransız-İtalyan ortak yapımı dikey olarak fırlatılan karadan havaya füze ailesidir.[1] "Aster" adı, "Aérospatiale Terminale" (Fransız şirketi Aérospatiale, MBDA'dan önce orijinal ana yüklenicidir) ve Asterion adlı efsanevi Yunan okçudan gelmektedir. Aster, bir Avrupa konsorsiyumu olan Eurosam tarafından üretilmektedir.

Füze, çok düşük irtifada[2] süpersonik gemi karşıtı seyir füzeleri ve yüksek performanslı uçaklar veya füzeler gibi çok çeşitli hava tehditlerini engellemek ve yok etmek için tasarlanmıştır.

Özellikler

Aster füze ailesinin kısa-orta menzilli versiyonu Aster 15 ve uzun menzilli versiyonu Aster 30 olmak üzere iki versiyonu bulunmaktadır. Her iki füzenin de iç gövdesi birebir aynı olmakla birlikte asıl farkları menzil ve hedefle kesişme hızındadır; zira Aster 30 füzeleri çok daha büyük booster kullanmaktadır. Aster 15 ve Aster 30'un toplam ağırlıkları sırasıyla 310 kg ve 450 kg'dir. Aster 15'in uzunluğu 4,2 m iken Aster 30'un uzunluğu 5 m'dir. Aster 15'in çapı 180 mm'dir. Aster 30'un daha büyük boyutları göz önüne alındığında, deniz tabanlı bir sistem olan Sylver A50 veya A70 dikey fırlatma sisteminin (VLS) daha uzun fırlatma tüplerine ihtiyaç duyar. Ayrıca American Mark 41 Dikey Fırlatma Sistemi, Aster 30'u barındırabilir.

Varyantlar

  • Aster 15
  • Aster 30 Blok 0
  • Aster 30 Block 1 - 600 kilometre (320 nmi) kısa menzilli balistik füzelere (SRBM'ler) karşı bir anti-balistik füze önleme yükseltmesi[1]
  • Aster 30 Blok 1NT - 1.500 kilometre (810 nmi) orta menzilli balistik füzelere (MRBM'ler) karşı bir başka anti-balistik füze önleme yükseltmesi[3]
  • Aster 30 Blok 2 BMD - 3.000 kilometre (1.620 nmi) menzilli manevra füzelerine karşı anti-balistik savunma için geliştiriliyor.

Kullanılan sistemler

Deniz sistemleri

  • Type 45 sınıfı muhrip
  • Horizon sınıfı fırkateyn
  • FREMM çok amaçlı fırkateyn
  • Formidable sınıfı fırkateyn
  • El Riyad sınıfı fırkateyn
  • Charles de Gaulle uçak gemisi
  • Cavour uçak gemisi
  • Kalaat Beni Abbès sınıfı LPD gemisi
  • FDI Belharra sınıfı fırkateyn
  • Thaon di Revel sınıfı açık deniz karakol gemisi

Kara sistemleri

Aster 30, kara tabanlı bir karadan havaya füze sistemine başarıyla dahil edildi ve Eurosam SAMP/T ("Yerden Havaya Füze Platformu/Arazi") formunu aldı. Sistem, her tür hava tehdidine karşı son derece etkili olmasını sağlayan gelişmiş radarlar ve sensörlerden oluşan bir ağ kullanır. SAMP/T, sistemin daha hızlı hedeflere ve daha yüksek irtifa hedeflerine karşı kapasitesini genişletmek için Aster 30 Blok 1 yükseltme programı kapsamında geliştirilmiş performansa sahip Arabel uzun menzilli radarın yükseltilmiş bir versiyonunu kullanır. Sistem, 600 kilometre (320 nmi) menzilli (kısa menzilli balistik füze hedefleri) füzeleri durdurabilir.[1]

Kullanıcılar

Mevcut kullanıcılar

Cezayir Cezayir
Mısır Mısır
Fransa Fransa
İtalya İtalya
Fas Fas
Katar Katar
Suudi Arabistan Suudi Arabistan
Singapur Singapur
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Yunanistan Yunanistan

Potansiyel kullanıcılar

İsviçre İsviçre
Türkiye Türkiye
  • Türk Hava Kuvvetleri - 5 Ocak 2018 tarihinde, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Paris'te gerçekleştirdiği devlet ziyareti sırasında Eurosam ile LORAMIDS (Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi) projesi için 18 aylık bir sözleşme imzalanmıştır. Füze sisteminin ortak üretimine Roketsan ve Aselsan firmaları katılması planlanmıştır.[4] Türkiye'nin Suriye'de Barış Pınarı Harekatı'nı başlatması nedeniyle 2019 sonunda durdurulan SAMP/T hava savunma sistemi projesinin Mart 2022 NATO Zirvesi'nde gündeme geldiği, Türkiye, Fransa ve İtalya'nın projeyi yeniden canlandıracağı belirtildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Aster Missiles Family". eurosam.com (İngilizce). Eurosam. 19 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2022. 
  2. ^ "Interception d'une cible supersonique évoluant au ras de l'eau" (Fransızca). defense.gouv.fr. French Ministry of Defence. 5 Nisan 2012. 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 
  3. ^ "MBDA Press Information June 2014: The Aster Missile Family" (PDF). 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2015. 
  4. ^ "Turkey Buys from Russia; also Mulls European Missile Systems". ainonline.com (İngilizce). 10 Ocak 2018. 10 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Türkiye, Fransa ve İtalya'dan SAMP-T projesini yeniden canlandırma hamlesi". haber7.com. Haber7. 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tomahawk</span> Uzun menzilli, sesten yavaş seyir füzesi

Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">S-125 Neva</span> Rus yapımı Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi sistemi

S-125 Neva\Pechora,, yüksek performanslı uçaklara, diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı orta menzilli karadan havaya füze savunma düzeneğidir.

<span class="mw-page-title-main">HQ-9</span>

HQ-9,, Çin'in yeni kuşak uzun menzilli savunma sistemlerinin, aktif radar hedef aramalı, orta menzilden uzun menzile kadar değişken bir dizi hava savunma füzesi ile donatılabilen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Havadan karaya füze</span>

Havadan karaya füze tabiri askeri uçaklar tarafından fırlatılan, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılan füzelere verilen genel addır. Süzülen bombalara çok benzeseler de bu bombaların sahip oldukları itiş sistemleri vardır. Bu sistemler içerisinde en çok kullanılan türleri roket ve jet motorlarıdır. Bu motorlar silaha kısa ve uzun menzil sağlamaktadır. Bunun yanında Sovyetler tarafından geliştirilen bazı füzelerde kullanılan ramjet sistemi, füzeye hem uzun hem de yüksek uçuş hızı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">AT-13 Metis-M</span> SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesi

9К115-2 Metis-M SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin GRAU adı "9K115-2", NATO rapor adı ise AT-13 Saxhorn-2dir.

<span class="mw-page-title-main">AT-16 Scallion</span> Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesi

9A1472 Vikhr Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU adı "9K121",NATO rapor adı ise AT-16 Scalliondur. Füze Ka-50, Ka-52 helikopterleri ve Su-25T savaş uçağından fırlatılır. 1990 yılında Rus Ordusunda kullanılmaya başlandığı düşünülen füze ilk olarak 1992 yılındaki Farnborough Hava Gösterisi sırasında halka izlettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dikey atım sistemi</span>

Dikey fırlatma sistemi (VLS), yüzey gemileri ve denizaltılar gibi hareketli deniz platformlarında füzeleri tutmak ve ateşlemek için gelişmiş bir sistemdir. Her dikey fırlatma sistemi, bir veya daha çok füzeyi ateşlemeye hazır tutabilen bir dizi hücreden oluşur. Tipik olarak, her hücre bir çok farklı füze türünü tutabilir ve bu da gemiye herhangi bir görev için en iyi seti yükleme esnekliği sağlar. Ayrıca, yeni füzeler geliştirildiğinde, genellikle o ülkenin mevcut dikey fırlatma sistemlerine takılır ve mevcut gemilerin pahalı bir yeniden işleme gerek kalmadan yeni füze türlerini kullanmasına olanak tanır. Komut verildiğinde, füze hücreyi ve gemiyi temizleyecek kadar uzağa doğru uçar ve ardından istenen rotaya döner.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chungmugong Yi Sunshin sınıfı muhrip</span>

Chungmugong Yi Sunshin sınıfı muhrip, Güney Kore'ye ait çok amaçlı muhrip sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">S-400</span> Rusya menşeli hava savunma sistemi

S-400 Triumph, orta menzilli hava ve füze savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rusya yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">MEADS</span> NATO tarafından geliştirilen askeri teçhizat

MEADS, Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi NATO tarafından yönetilen geliştirilme yolunda Patriot füze sisteminin yerini alması düşünülen bir yer tabanlı taşınabilir hava ve füze savunma sistemidir. Program ABD, Almanya ve İtalya'nın geliştiriciliğinde ilerleyen üç uluslu bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

MBDA, Avrupa merkezli bir füze sistemi geliştiricisi ve üreticisidir. Şirket Aralık 2001 tarihinde Fransız Aérospatiale-Matra, İtalyan Alenia Marconi Systems ve Britanyalı Matra BAe Dynamics ortaklığı ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eurosam</span>

Eurosam GIE, Avrupalı bir hava savunma füzesi üreticisidir. Eurosam, Haziran 1989'da Famille de missiles Sol-Air Futurs'un geliştirilmesi için kuruldu. Eurosam başlangıçta Aérospatiale, Alenia ve Thomson-CSF arasında bir ortak girişimdi. Artık Aérospatiale, MBDA'nın bir parçasıdır. Thomson CSF artık Thales Group'tur. Böylece Eurosam, MBDA Fransa ve İtalya (%66) ve Thales Group'a (%33) aittir.

<span class="mw-page-title-main">MBDA Otomat</span>

Otomat, İtalyan savunma şirketi MBDA tarafından geliştirilen bir anti-gemi ve kıyı savunma füzeleri ailesidir. Füze sistemi ilk olarak 1960'larda İtalyan Donanması için geliştirilmiş ve o zamandan beri dünya çapında bir dizi ülkeye ihraç edilmiştir.