İçeriğe atla

Astara-Reşt-Kazvin demiryolu

Astara–Reşt–Kazvin demiryolu koridoru

Astara–Reşt–Kazvin demiryolu, Rusya, Azerbaycan ve İran'ın mevcut demiryollarını birbirine bağlayan bir demiryolu ağıdır. Proje, Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Ağı çerçevesinde yürütülmektedir. Projenin amacı Rusya, Azerbaycan, İran ve Hindistan'ın ulaşım ve bilgi yollarını entegre etmektir.

Tarihi

Rotanın inşası ile ilgili anlaşma 2005 yılında üç taraf (İran, Azerbaycan ve Rusya) tarafından imzalanmıştır.[1] Mühendislik açısından en zorlu olduğu söylenen bölüm, 2009 yılında başlayan Reşt ve Kazvin arasındaki demiryolunun inşasıydı[2] ve tamamlanması yaklaşık on yıl sürdü. Hattın o bölümü Kasım 2018'de açıldı.[3]

İran ve Azerbaycan Astara arasındaki köprü ve kısa bölüm Mart 2017'de tamamlandı.[4] Rusya'dan İran Astara'ya kadar giden bir trenin ilk gelişi 8 Şubat 2018'de kaydedildi.[5] 2018 yılında Astara (Azerbaycan) - Astara (İran) bölümünü başlattıktan hemen sonra, Astara istasyonu ve yeni inşa edilen kargo terminali ile birlikte demiryolunun İran bölümü 25 yıllığına Azerbaycan'a kiralandı. 11 ay boyunca, bu demiryolu ile 270 bin tondan fazla yük taşınmıştır.[6]

2019'un başından itibaren Reşt-Astara ayağının inşası, İran'dan Ocak ayı itibarıyla alınan onay[7] ve tahmin edilen maliyetin (1.1 milyar dolar) yaklaşık yarısının (500 milyon dolar) Azerbaycan tarafından imtiyazlı bir kredi tarafı ile temin edilmesine kadar geçen süreçte 'çalışma ve inceleme aşamasında' kaldı. Bazı basın raporları, parkur döşemenin 2021 yılına kadar tamamlanması gerektiğini iddia etmektedir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "İran prezidentinin Azərbaycana səfəri çərçivəsində Rəşt-Astara dəmir yolunun tikintisinə dair sənədlərin imzalanması gözlənilirİnterfaks Azərbaycan". interfax.az. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2019. 
  2. ^ Ziyadov, Taleh (2012). Azerbaijan as a Regional Hub in Central Eurasia: Strategic Assessment of Euro-Asian Trade and Transportation. Taleh Ziyadov. ISBN 9789952348019. 
  3. ^ a b "Qazvin- Rasht railway opens today". AzerNews.az (İngilizce). 22 Kasım 2018. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2019. 
  4. ^ "Astara link railway opens". 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  5. ^ "Тестовый поезд пущен из Азербайджана в Иран по железной дороге". ТАСС. 12 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2019. 
  6. ^ "Azerbaijan eyes to increase capacity of cargo terminal in Iran's Astara" (İngilizce). 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gilan (eyalet)</span>

Gilan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Kars demiryolu</span> Demiryolu hattı

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu ya da Bakü - Tiflis - Ahılkelek - Kars demiryolu, kısaca BTK ya da BTAK, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel demiryolu hattıdır. Hat, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da ulaşım</span>

Azerbaycan'da ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Pekin-Hong Kong yüksek hızlı demiryolu</span>

Pekin-Hong Kong yüksek hızlı demiryolu, Çin'de bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat Mao Zedong'un doğum günü olan 26 Aralık 2012 tarihinde açılmış olup dünyanın en uzun hızlı demiryolu hattıdır. Şu anda Pekin-Guangzhou arası tamamlanmış olup 36 km'lik Shenzhen-Hong Kong kısmının ise 2018 yılında tamamlanması öngörülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Astara Çayı</span> Azerbaycanda bir akarsu

Astara Çayı, Azerbaycan ile İran'ın doğu sınırını oluşturan kısa akarsu. Azerbaycan, Astara Rayonu, Talış Dağları'nda üzerindeki Şindankalesi Dağı'ndan doğar, Alaşa şehrinden sonra İran-Azerbaycan sınırını çizerek Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demiryolları</span>

Azerbaycan Demiryolları, Azerbaycan'ın devlete ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. Şirket, 1991 yılında Sovyet Demiryolları'nın yerine Azerbaycan Devlet Demiryolları adıyla kurulmuş olup 2009 yılında günümüz adını almıştır. Merkezi Bakü'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şirinyer-Buca şube demiryolu</span> Türkiyede eski bir şube demiryolu hattı

Şirinyer – Buca şube demiryolu, İzmir'de bulunan ve 1860 – 2006 yılları arasında hizmet veren yaklaşık 2,4 kilometre (1,5 mi) uzunluğundaki eski şube demiryolu hattıdır. 1860'da Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından inşa edilen hat, 1935'te TCDD'nin denetimine girmiş, 2006'da Şirinyer Tüneli'nin inşası sırasında kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kars-Gümrü-Tiflis demiryolu</span> Türkiye, Ermenistan ve Gürcistanda bir demiryolu hattı

Kars – Gümrü – Tiflis demiryolu, Türkiye'nin Kars şehrinden başlayarak önce Ermenistan'ın Gümrü şehrine, oradan da Gürcistan'ın Tiflis şehrine giden demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Haremeyn yüksek hızlı demiryolu</span> Suudi Arabistanda yüksek hızlı demiryolu hattı

Haremeyn yüksek hızlı demiryolu, Suudi Arabistan'da bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat, 453.0 km uzunluğunda olup iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine kentlerini birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abşeron dairesel banliyö demiryolu</span>

Bakü banliyö demiryolu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir banliyö treni ağıdır. Bakü banliyö demiryolu, 21 Mayıs 2019 tarihinde açılmıştır. Sistem 91 km uzunlukta olup 15 istasyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da COVID-19 pandemisi</span>

Azerbaycan'da ilk koronavirüs vakası 28 Şubat 2020 tarihinde tespit edildi.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları</span>

İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları (Farsça: راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران, romanize: Rahahan-i Cumhuri-ye İslami-ye İran, İran'ın demiryolu hizmetlerini işleten Kamu İktisadi Teşebbüsü kurumdur. Şirket, 1914 yılında kurulmuş olup Karayolları ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'nın gözetimi altındadır ve ülkenin ana demiryolu hatlarını işletmektedir. Şirketin merkezi Tahran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte-Belgrad demiryolu</span>

Budapeşte-Belgrad demiryolu, Macaristan başkenti Budapeşte'deki Keleti İstasyonu ile Sırbistan başkenti Belgrad'daki Belgrad Merkez demiryolu istasyonu arasında bağlantı oluşturan bir demiryolu hattı.

Taleh Ziyadov - "Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı" A.Ş.'nin genel müdürüdür. Bu göreve, 18 Mart 2015 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kararnamesiyle atanmıştır. 8 Aralık 2021 tarihinde yapılan seçim sonuçlarına göre, Taleh Ziyadov Azerbaycan Badminton Federasyonu'nun yeni başkanı seçilmiştir.