İçeriğe atla

Astad Deboo

Astad Deboo
Deboo 2009'da
Doğum13 Temmuz 1947(1947-07-13)
Navsari, Gujarat, Britanya Hindistanı
Ölüm10 Aralık 2020 (73 yaşında)
Mumbai, Hindistan
MilliyetHint
MeslekDansçı, koreograf
Tanınma nedeniÇağdaş danslar: Kathak ve Kathakali

Astad Deboo (Hintçe:अस्तद देबू; d. 13 Temmuz 1947, Gujarat -ö. 10 Aralık 2020, Mumbai), Hint çağdaş dansçı ve koreograf.

Yaşamı

Debbo 13 Temmuz 1947'de Gujarat, Britanya Hindistanı'nda doğdu. Kariyeri boyunca klasik Hint dans türleri; Kathakali'nin yanı sıra Kathak'a odaklandı. Hindistan'ın en tanınmış dansçılarından biriydi.[1] Pina Bausch, Alison Becker Chase ve Pink Floyd gibi sanaçılarla çalıştı.[2][3]

Çalışmalarıyla 1996'da Sangeet Natak Akademi Ödülü'ne, 2007'de Padma Shri'ye layık görülmüştür.[4]

Ölümü

Deboo 10 Aralık 2020'de Mumbai'de 73 yaşında düşmeye bağlı subdural kanama sonucu öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ Pioneer of modern dance 13 Mart 2003 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Hindi, 31 December 2002.
  2. ^ Blending the Modern with the Traditional 18 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. SPAN magazine.
  3. ^ Astad Deboo to Oslo 5 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Embassy of Norway, India.
  4. ^ Astad Deboo, 60 10 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Rediff.com, 13 July 2007.
  5. ^ "Dance Pioneer Astad Deboo Dies At 73". NDTV.com. 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">James Dewey Watson</span> Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoolog

James Dewey Watson, 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Flüt</span> üflemeli çalgı

Flüt nefesli grubundaki müzik aletlerindendir. Kamışlı nefesli çalgıların aksine flüt sesini bir açıklık boyunca hava akışından çıkaran bir aerofon veya kamışsız nefesli çalgıdır. Hornbostel – Sachs alet sınıflandırmasına göre oluklar kenardan üflemeli aerofonlar olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Mumbai</span> Hindistanın en büyük ve Dünyanın dokuzuncu büyük şehri

Mumbai, Hindistan'ın Maharaştra eyaletinin başkenti, Hindistan'ın en büyük ve Dünya'nın dokuzuncu büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Pakistan bayrağı, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Cevahirlal Nehru</span> Hindistanın ilk başbakanı

Pandit Cevahirlal Nehru Hint politikacı ve devlet adamıdır. Hindistan Ulusal Kongresi'nin önemli siyasi üyelerinden biridir. Hindistan'ın Bağımsızlık hareketi sırasında önemli bir figür olmuştur. Hindistan'ın ilk başbakanıdır.

<i>Milyoner</i> (film) 2008 yapımı İngiliz filmi

Milyoner, Danny Boyle'un yönetip Simon Beaufoy'un yazdığı 2008 Büyük Britanya yapımı Akademi ödüllü filmdir. Hint yazar ve diplomat Vikas Swarup'un Boeke Ödülü sahibi ve Commonwealth Yazarları Ödülü adayı Q and A adlı kitabından uyarlanan filmin başrollerinde Dev Patel, Anil Kapoor ve Saurabh Shukla yer alır. Filme oyuncu yönetmeni olarak başlayan Loveleen Tandan daha sonra yapım aşamasında yaptığı önemli katkılar nedeniyle yönetmen Danny Boyle tarafından filmin ortak yönetmeni olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan'daki Yahudilerin tarihi</span> Hindistanda bulunan dini bir azınlık

Hindistan Yahudileri Hindistan'da bulunan dini bir azınlıktır. Yahudiliğin, Hindistan'a giren ilk gayri-Dharma dinlerden olduğu tarihte kayıtlıdır. Antik çağlardaki cemaatler kültürel asimilasyona uğramıştır. Her Yahudi cemaati, Yehuda Krallığı ve Kayıp On Kabile gibi farklı kökenlerden geldiği için ülkedeki Yahudi sayısını kestirmek zordur. Toplam Yahudi nüfusunun yarısı Manipur ve Mizoram'da, çeyreği de Mumbai'de yaşamaktadır. Dünyadaki birçok ülkenin aksine Hintlerin kontrolündeki Hindistan'da antisemitizm olayları görülmemiştir. Bölgede görülen tek antisemitik olaylar, Portekiz'in Goa'yı işgal edip engizisyonları başlattığı dönemdir. Yahudiler Malabar kıyılarındaki Kodungallur'a yerleşip 1524'e kadar barış içinde ticaretle uğraştılar. Hem İngiliz hakimiyetinden önce hem de sonra Yahudiler Hint prensleri altında, hükûmette, orduda ve endüstride önemli mevkilere geldiler.

<span class="mw-page-title-main">Bene Israel</span>

Bene Israel 19. yüzyılda batıdan Mumbai, Pune, Ahmedabad ve Karaçi şehirleri ve yakınlarına göç eden bir grup Yahudidir. Bene Israel alt kıtanın en kalabalık Yahudi nüfusunu oluşturur ve bu grup Pakistan Yahudilerini de teşkil eder. Bene Israel'in anadili Marathi'nin bir kolu olan Yahudi Marathi'dir. Bene Israel halkının çoğu İsrail'e göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pencap, Hindistan</span>

Pencap, Hindistan'ın kuzeybatısında ve büyük Pencap Bölgesi'nde yer alan eyalettir. Eyalet doğuda yine Hindistan eyaletlerinden olan Himaçhal Pradeş, güney ve güneydoğuda Haryana, güneybatıda Rajasthan ve batıda Pakistan'ın Pencap eyaleti ile çevrilidir. Ayrıca kuzeyden yine Hindistan eyaletlerinden Cemmu ve Keşmir ile komşudur. Eyaletin başkenti, bir Birlik Bölgesi olan ve aynı zamanda komşu eyalet Haryana'nın da başkenti olan Chandigarh'tır.

Berelvi, Sünni İslam içinde Hanefi mezhebine bağlı Hindistan'ın Bereilli kentinden çıkan 200 milyon mensubu olan bir hareket. Hareket ismini lider İmam Ahmed Raza Han'ın (1856-1921) şehrinden alır. Medya ve akedemisyenler tarafından Berelvi ismiyle anılan harekete bağlı olanlar, kendilerine Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak hitab etmeyi tercih ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Gandhinagar</span>

Gandhinagar, Hindistan'ın Gucerat eyaletinin başkentidir. Şehir, Sabarmati Nehri'nin batı kıyısında ve Mumbai'den 464 km uzaklıkta yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 195,891'dir.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma ve Çözümleme Kanadı</span>

Araştırma ve Çözümleme Kanadı Hindistan'ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. Bu İstihbarat Bürosu tarafından üstlenilen istihbarat toplama boşluklarına maruz kalarak 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturuldu. Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükûmeti'ni ikna etmiştir. Böylece R&AW ilk Direktörü Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kuruldu.

Mumbai Uluslararası Film Festivali Hindistan'ın Mumbai şehrinde her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus</span>

Chhatrapati Shivaji Terminus (CSTM), tarihi bir demiryolu istasyonu ve Central Railways'in merkezi olan Mumbai, Maharashtra'da bulunan UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Frederick William Stevens tarafından Viktorya dönemi İtalyan Gotik Revival mimarisi konsepti ile tasarlanan ve Hint Goth (klasik dönem) mimarisinin benzer bir canlandırması anlamına gelen bu istasyon, 1887'de Mumbai'nin Bori Bunder bölgesinde Kraliçe Viktorya Altın Jübile'sini anmak için inşa edilmiştir. Yeni demiryolu istasyonu, Bori Bunder tren istasyonunun bulunduğu yere inşa edilmiş ve Hindistan'ın en yoğun tren istasyonlarından biri haline gelmiş, Mumbai Banliyö Demiryolunun hem uzun mesafe trenleri hem de banliyö trenleri için bir terminal olarak hizmet vermeye başlamıştır. İstasyonun adı Mart 1996'da Chhatrapati Shivaji Terminus olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Vidya Sinha</span> Hint oyuncu

Vidya Sinha, Hint oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Patel</span>

Ahmedbhai Mohammedbhai Patel ya da Ahmed Patel, Hint siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hema Malini</span>

Hema Malini, Hint aktris, yönetmen, yapımcı ve politikacıdır. Hintçe filmlerdeki çalışmaları ile tanınır. Malini ilk oyunculuk deneyimini 1963 yılında bir Tamil filmi olan Idhu Sathiyam ile yaptı. Malini ilk olarak Sapno Ka Saudagar adlı filmde (1968) başrol olarak oynadı ve daha sonra 1980'de evlendiği Dharmendra ile çok sayıda Hintçe filmde rol aldı. Malini başlangıçta "Dream Girl" olarak tanıtıldı ve 1977'de aynı adlı bir filmde rol aldı. Hem komik hem de dramatik rollerde oynadığı bilinen, Hint sinemasının en başarılı başrol oyuncuları arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ela Bhatt</span> Hintli hukukçu, aktivist ve hayırsever

Ela Ramesh Bhatt, Hint hukukçu, aktivist ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Vallabhbhai Patel</span>

Vallabhbhai Jhaverbhai Patel, genellikle Sardar Patel olarak bilinen, 1947'den 1950'ye kadar Hindistan'ın ilk Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı olarak görev yapan Hintli bir avukat, etkili siyasi lider ve devlet adamıydı. Ülkenin bağımsızlık mücadelesinde lider bir rol oynayan ve birleşik, bağımsız bir ulusla bütünleşmesine önderlik eden Hindistan Ulusal Kongresi'nin avukatı ve kıdemli lideriydi. Hindistan'da ve başka yerlerde genellikle Hintçe, Urduca, Bengalce ve Farsça "şef" anlamına gelen Sardar olarak anılır. Hindistan'ın siyasi entegrasyonu ve 1947 Hint-Pakistan Savaşı sırasında İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.