İçeriğe atla

Assyrian National Broadcasting

ANBSAT
Tam adı Assyrian National Broadcasting
Kuruluş 8 Ağustos 2011
Sahibi Ninos Ternian
Slogan Simply Assyrian
Dili Asurca
Yayın alanı Dünya çapında
Genel merkez San Jose, Kaliforniya
Websitesi http://www.anbsat.com/

Assyrian National Broadcasting veya ANBSAT (Asurca: ܦܪܣܬܐ ܐܘܡܬܢܝܬܐ ܐܫܘܪܝܬܐ ) Ninos Ternian tarafından 8 Ağustos 2011 tarihinde San Jose, Kaliforniya'da kurulan ve Asurca yayın yapan haber kanalı.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Assyrian National Broadcasting website 30 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Babil</span> Mezopotamyada tarihi bölge ve devlet

Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Babil halkının büyük bir kısmını tarih boyunca çeşitli Sami asıllı halklar oluşturmuştur. Bölgede konuşulmuş en yaygın dil Akadca olmuş olmasına rağmen Sümerce dinî dil olarak kullanılmıştır. Aramice ise ilerleyen yıllarda bölgenin geçer dili konumuna gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Asurlular</span> Mezopotamyada tarihî Sami devleti

Asur İmparatorluğu, Asur Devleti veya Asurya, MÖ 2025 ile MÖ 612 yılları arasında var olmuş ve Sami halklardan oluşmuş bir Antik Çağ Mezopotamya imparatorluğuydu. Devlet ilk başta Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Asur (Aššur) şehrinden oluşmuşken, Güney Mezopotamya ve Doğu ile olan ticari ilişkilerden yararlanarak gelişmiş ve toprakları genişleyerek bir imparatorluğa dönüşmüştür. Anadolu'daki en büyük ticaret kolonileri Kültepe'de (Kayseri) bulunmaktaydı. Başkentleri Ninova'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Asur</span> Irakta bulunan antik kent.

Asur, Mezopotamya'nın kuzey kısmında, günümüzde Musul yöresinde, Dicle Irmağı'na bakan bir plato üzerinde kurulmuş antik bir kenttir. Bölgedeki arkeolojik kazılar, MÖ 3. binyılın başlarında burada bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Ancak yayılma alanı ve diğer nitelikleri hakkında kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Bugüne kadar tespit edilen yapı kalıntıları, antik Mezopotamya'da yapıldığı gibi, eski yapıların üstüne aynı tarzda inşa edilmiş olan bir İştar tapınağı altında kalmış temellerdir. Asur, Kalah ve Ninova kentleri Asur'un başlıca kentleridir.

<span class="mw-page-title-main">Süryaniler</span> Sami kökenli etnik grup

Süryaniler, Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur. Bazen kendilerini ''Asurlu", "Arami" veya "Keldânî" olarak isimlendirirler ve tarihleri Dünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olarak görülen Asur İmparatorluğu'na ve Kuzey Levant'daki Aramilere dayanır. Süryaniler, İngilizcede de Asurlular ile aynı anlamı taşıyan kelimeyle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Nehri</span> Türkiyenin doğusunda bir ırmak kolu

Murat Nehri, eskiden Arsanias, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat ırmağının iki kolundan uzun olanı. Uzunluğu 722 km'dir.

National Geographic, belgesel kanalıdır. National Geographic Society'nin "araştırma, koruma ve eğitim" ilkelerine tamamen bağlı olan National Geographic, NG Televizyon ve Film, Fox Entertainment Group ve National Broadcasting Company (NBC) ortaklığıyla kurulmuştur. National Geographic Channel; dünya çapında 164 ülkede, 27 dilde ve 290 milyonun üstünde evde izlenebilmektedir. Kanalın şu anki sahipleri National Geographic Television & Film (%25) ve The Walt Disney Company (%75) şirketleridir.

<span class="mw-page-title-main">Süryani Katliamı</span> Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen sürgün

Süryani Soykırımı veya Arami Katliamı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ordusunun güneydoğu Anadolu ve İran'ın tarihi Azerbaycan bölgesinde, bazı Kürt aşiretlerinin yardımıyla Süryani Hristiyan azınlıklara karşı işlediği, tüm Süryani ve Süryani-i Kadim nüfusu 1914'de 58.983 iken bu sayının yaklaşık 5 katı olan 270 bin ila 300 bin arasında Süryani'nin öldüğü iddia edilen, sürgün etme ve katliamdır. Lakin daha sonra, alttaki Görüntüler kısmında bulunan resimden de görüldüğü üzere Rosie Malek-Yonan, Los Angeles, California'da bulunan Süryani Soykırım Anıtı'na bu sayıları 3 katına çıkarıp, 500 bin daha arttırarak 750 bin Süryani'nin soykırıma uğratıldığını belirten plakayı koydurmuştur ki bu da aslen 1914'te yaşayan tüm Süryani sayısının 12.7 katıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asur bayrağı</span>

Asur bayrağı veya Süryani bayrağı, Asur halkını kendi yurtlarında ve diasporada temsil etmesi için Asurlar tarafından seçilmiştir. İlk olarak George Bit Atanus tarafından tasarlandı ve sonrasında Asur Evrensel İttifakı, Asur Ulusal Federasyonu ve Bet-Nahrin Demokrat Partisi tarafından 1971 yılında kabul edildi. Bayrakta beyaz arka plan ve merkezinde altın renginde bir daire bulunmaktadır. Dört köşeli mavi bir yıldızla çevrilidir. Dört tane üç renkliye sahiptir (kırmızı-beyaz-mavi). Genişleyen dalgalı çizgiler dört yandan merkeze bağlıdır. Demir Çağı ikonografilerinden bilinen Hristiyanlık öncesi Asur Tanrısı Aşur'u bayrak merkezinin hemen üzerine yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ashur Bet Sargis</span>

Ashur Bet Sargis, Asur besteci ve şarkıcı. 1970'li yıllarda yapmış olduğu milliyetçi şarkılarla Asur toplumunda tanınmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Asur Sosyalist Partisi</span>

İlk Asur siyasi partisi olan “Asur Sosyalist Partisi”, 1917 yılında Rus devriminden sonra Dr. Freydun Atturaya, Rabbi Benjamin Bet Arsanis ve Dr. Baba Bet Parhad tarafından kuruldu.

Roomrama, Asur (Süryani) halkının fiili milli marşıdır. Asur Evrensel İttifakı ve Asur bağımsızlık hareketi için Yosip Bet Yosip tarafından yazılmış ve Nebu Juel Issabey tarafından bestelenmiştir.

Âsur Takvimi, M.Ö. 4750 yılında başlayan Ay tabanlı bir takvim olup Asur’da inşa edilen ilk tapınaktan esinlenilmiştir. Özellikle Addi Alkhas, Jean Alkhas ve Nimrod Simono tarafından düzenlenen Asur Takvimi için “Gılgamış’ta” yayınlanan birtakım makaleler baz alınmıştır. Yeni bir yıl Baharı ilk görüşle başlar. Âsur, yeni yılı hâlen daha her yıl toplanarak, festivallerle kutlanmaya devam etmektedir. M.S. 2022 yılı, Asurlarda 6772 yılına denk gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuşşara</span>

Kuşşara (Kuššar), Anadolu'da bir Tunç Çağı krallığıydı. Krallık, günümüzde çoğunlukla Eski Hitit Krallığı oluşturacak hanedanın kökeni olarak anılmaktadır.

<i>Lamassu</i> Mezopotamya mitolojisinde koruyucu ruh

Lamassu, genellikle insan kafalı, boğa ya da aslan gövdeli ve kuş kanatlarına sahip Asur koruyucu tanrısıdır. Bazı yazılarda kadın bir ilahı temsil ettiği tasvir edilmiştir. Lamassu'nun eril karşılığı anlamına gelen şedu daha az kullanılan bir isimdir. Lamassu; burçları, ana yıldızları ve takımyıldızlarını temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">III. Adad-nirari</span>

III. Adad-nirari, MÖ 811 ila 783 yılları arasında hükümranlık sürmüş Asur kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şupria</span>

Şupria veya Şubria, MÖ 13. yüzyıldan sonra yazılmış Asur kaynaklarında geçen, Ermeni Yaylası'ndaki bir Hurri krallığıydı. Başkenti Ubbumu idi. Genellikle Şupria adının MÖ 3. binyıla tarihlenen Mezopotamya kayıtlarındaki Subartu kelimesinden türediği ve hatta eş anlamlı oldukları kabul edilir. Bununla birlikte, Sümerlilerin Subartu adını Yukarı Mezopotamya ve/veya Asur bölgesini tanımlamak için kullandığı bilinmektedir.

Arami alfabesi, Aramiler tarafından Fenike alfabesinden uyarlanmış ve MÖ 8. yüzyılda ayrı bir yazı haline gelmiş yazı sistemi. Aramice yazmak için kullanılan alfabe, Asur çivi yazısının yerine geçmiştir. Harflerin tümü ünsüz sesleri temsil etmiştir, ancak bu harflerin bazıları uzun ünlüleri belirtmek için de kullanılmıştır.

Tegarama, Tunç Çağı'nda Anadolu'da bir şehirdi.

<span class="mw-page-title-main">Akitu</span> Asur yeni yılı

Akitu veya Akitum, antik Mezopotamya'da nisan ayının ilk gününde arpa ekimini kutlamak için düzenlenen bir bahar şenliğidir. Asur ve Babil Akitu festivali; din, mit ve ritüel teorilerinin gelişmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Festivalin amacı, hem din tarihçileri hem de Asurologlar arasında bir tartışma konusu olsa da düzenli bir gündem ve önceliklerin belirlenmesinde ve Batı medeniyetinin genel olarak ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı kesindir ve sosyal bakım veya değişim önerilerinin tutarlı bir şekilde yapılabileceği ve önemli konuların kolayca ele alınabileceği, düzenli olarak gerçekleşen ilk forumlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sammuramat</span>

Sammuramat, Shammuramat veya Shamiram olarak da bilinen, Neo-Asur İmparatorluğu'nun güçlü bir kraliçesiydi. Kariyerine kral V. Şamşi-Adad'ın kraliçesi olarak başladı, oğlu III. Adad-nirari'nin saltanatı sırasında alışılmadık derecede önemli bir konuma ulaştı. Kocasının ölümünden sonra kraliçe statüsünü koruyan bilinen tek Asur kraliçesidir ve bir askeri sefere katılan ve hatta belki de öncülük eden bilinen tek antik Asur kadınıdır.