İçeriğe atla

Asperula pontica

Asperula pontica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Gentianales
Familya:Rubiaceae
Cins:Asperula
Tür: A. pontica
İkili adlandırma
Asperula pontica
Boiss., Fl. Orient. 3: 39 (1875).

Asperula pontica, Rubiaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1][2] Tür ilk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır.[3][4] Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'da görülmüştür. 1500 ila 2650 metre yükseklikteki Alpin turf çayırlıkları, kireçtaşı yamaçları, çağıllıklar ve kaya çatlaklarında yetişmektedir. Temmuz veya ağustos ayında çiçek açar.[5]

Kaynakça

  1. ^ Boiss., 1875 In: Fl. Orient. 3: 39
  2. ^ "Magnoliophyta → Magnoliidae → Rubiaceae → Asperula". bizimbitkiler.org.tr. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  4. ^ "WCSP: World Checklist of Selected Plant Families". 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Asperula pontica BOISS". 194.27.225.161.com. 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Catalogue of Life , bilinen hayvan, bitki, mantar ve mikroorganizma türlerinin dünyanın en kapsamlı ve yetkili dizinini sağlayan çevrimiçi bir veritabanıdır. 2001 yılında küresel Türler 2000 ve Amerikan Entegre Taksonomik Bilgi Sistemi arasında bir ortaklık olarak oluşturuldu. Katalog arayüzü on iki dilde mevcuttur ve araştırmacı bilim adamları, vatandaş bilim adamları, eğitimciler ve politika yapıcılar tarafından kullanılmaktadır. Katalog aynı zamanda Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi, Yaşam Veri Sistemi Barkodu, Yaşam Ansiklopedisi ve Küresel Biyoçeşitlilik Bilgi Tesisi tarafından da kullanılmaktadır. Katalog şu anda dünya çapında uzman kurumlar tarafından sağlanan 168 emsal denetiminden geçmiş taksonomik veritabanından veri derlemektedir. Katalog, gezegendeki taksonomistler tarafından bilinen dünyadaki 2,2 milyon mevcut türden 1.837.565'ini listeler.

Alopecurus ponticus, Alopecurus cinsine bağlı bir bitki türüdür. İlk kez Karl Heinrich Koch tarafından Lazistan bölgesinde tanımlanmıştır.

<i>Potentilla ruprechtii</i>

Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Çayır fiği veya bilimsel adıyla Vicia dadianorum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carlo Pietro Stefano Stephen Sommier ve Emile Emilio Levier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'daki subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 1350 ila 2200 rakımlı yerlerde görülmüştür. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Pedicularis atropurpurea</span>

Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

Heracleum apiifolium, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'daki nemli çayırlar, kayalık sel yatakları ve dere yakınlarında yetişmektedir. 1400 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen Heracleum apiifolium, Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenmektedir.

Androsace intermedia, Primulaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan ve Kuzey İran'da yetişmektedir. 2000 ila 2800 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Haziran veya Temmuz aylarında çiçeklenir.

Şimal bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis pontica, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusundaki alpin çayırlıklar, çağıllıklar ve kayalı volkanik yamaçlarda yetişmektedir. 1830 ila 3400 metre yükseklikte görülen şimal bitotu, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.

Gürcü tıstısı veya bilimsel adıyla Minuartia woronowii, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

Sümbülcük veya bilimsel adıyla Scilla monanthos Karl Heinrich Koch tarafından tanımlanmış, Asparagaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. 1800 ila 2200 metre yükseklikteki koruluklar ve subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. Ocak ve Nisan ayları arasında çiçeklenir.

Ranunculus buhsei, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'da görülen Ranunculus buhsei, 1700 ila 2800 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve ormanlarda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Fritillaria latifolia</span>

Yayla lalesi veya bilimsel adıyla Fritillaria latifolia, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllıkbir bitki türüdür. Türkiye'nin Kuzeydoğusu, Kafkasya ve İran'daki çimenlik yerler ve Pinus bölgelerinde görülmektedir. 1800 ila 3000 metre yüksekliklerde yetişen yayla lalesi, Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Schizopelex pontica, 1913 yılında Martinov tarafından tanımlanmış, Sericostomatidae familyasından bir böcek türüdür. Kafkasya ilee Türkiye'nin Rize ve Artvin illerine endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Kaf lâlesi</span>

Kaf lâlesi veya bilimsel adıyla Fritillaria caucasica, zambakgiller familyasından çok yıllık bir türüdür. Türkiye'nin Samsun, Artvin, Amasya, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ağrı illeri, Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzeybatı İran'da görülmektedir. 1700 ila 2900 metre rakımlı Alpin otlaklar, iğne yapraklı orman açıklıkları ve kalker kayalı taraçalarda yetişen tür, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Orman kafesotu</span>

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<i>Gagea glacialis</i> bitki türü

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

Veronica allahuekberensis, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Erzurum'a endemik olup Allahuekber Dağları'nda yetişmektedir.

<i>Ranunculus cappadocicus</i> bitki türü

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

<i>Hypericum orientale</i>

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Asperula virgata veya Türkçe adıyla Köse belumotu, Rubiaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, Artvin ve Erzurum illerinde bulunmaktadır. Rakımı 700 ila 1.100 metre arasında değişen dağ eteklerinde yetişir. Aşırı otlatma, yol yapımı, baraj inşaatı ve erozyon nedeniyle tehdit altındadır.