İçeriğe atla

Asopus

Asopus (/əˈspəs/; Eski Yunanca: Ἀ̄σωπός Āsōpos)) Yunanistan'daki dört, Türkiye'deki bir nehrin adıdır. Ayrıca Yunan mitolojisinde bu nehirlerin tanrılarının da adıydı.

Nehirler

Yunanistan'daki nehirler

  1. Asopos (Boeotia), Cithaeron Dağı'ndan çıkan ve Plataea bölgesinden Euripus Boğazı'na akan Boeotia nehri.[1]
  2. Asopos (Corinthia) veya Phliasian Asopus, Phliasian topraklarından köken alır ve Sicyonian topraklarından Sicyon yakınlarındaki Korint Körfezi'ne akar.
  3. Asopos (Teselya) veya Trachean Asopus, Teselya'daki Oeta Dağı'ndan çıkan ve Thermopylae yakınlarında Mali Körfezi'ne dökülen bir nehir, Herodot'un bahsettiği (7.199, 216 – 17).[2]
  4. Asopus, Korfu'da bir nehir

Türkiye'deki nehir

  1. Frigyadaki Asopus, Frigya'da, Laodikeia yakınlarındaki Lycus Nehri'ne katılan küçük bir nehir.

Kaynakça

  1. ^ "Places: 540672 (Asopos (river))". Pleiades. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  2. ^ Dictionary of Greek and Roman Geography: Abacaenum-Hytanis. Walton and Maberly. 1856. s. 241. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Nehri</span> Türkiyede bir nehir

Gediz Nehri, Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Gondor</span>

Gondor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Louisiana</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Louisiana, ABD'nin Güney eyaletlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle</span> Türkiyeden Iraka akan ırmak

Dicle ırmağı, Fırat ırmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda olanıdır. Türkiye'de bulunan Elazığ ilinin Sivrice ilçesinden doğan nehir, Irak boyunca akar ve Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mississippi (nehir)</span> Kuzey Amerika kıtası ve ABDnin en uzun akarsuyu.

Mississippi Nehri, Kuzey Amerika'nın en uzun nehridir. Çok büyük bir kısmı ABD (%98.5) ve birazı da Kanada sınırları içinde akar. Kolları olan Missouri ve Jefferson nehirleriyle birlikte toplam uzunluğu 6.275 km'yi bulur ve bu haliyle Nil, Amazon ve Yangtze nehirlerinden sonra dünyanın en büyük 4. nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Aiolis</span> Batı Anadolunun kabaca kuzey bölgesinin antik adı

Aiolis, Batı Anadolu'nun kabaca kuzey bölgesinin antik adı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Nehri</span> Türkiyenin doğusunda bir ırmak kolu

Murat Nehri, eskiden Arsanias, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat ırmağının iki kolundan uzun olanı. Uzunluğu 722 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yangtze</span> Asyanın en uzun nehri

Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer Nehri</span> Gine, Mali, Nijer ülkelerinden geçerek Benin - Nijerya sınırının bir kısmını oluşturan ve Nijerya topraklarında Gine Körfezine dökülen yaklaşık 4000 km uzunluğunda bir nehir

Nijer Nehri, 4.000 kilometreyi aşan uzunluğuyla Batı Afrika'daki en büyük nehirdir. Gine, Mali, Nijer ülkelerinden geçerek Benin - Nijerya sınırının bir kısmını oluşturur ve Nijerya topraklarına sokularak bir delta yapar ve Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Gine Körfezi'ne sularını boşaltır. Doğduğu kaynaktan döküldüğü yerin doğrultusu bir hilâli andırır.

<span class="mw-page-title-main">Böotya</span> Antik Yunanistan´da Korint Körfezi´nin kuzeydoğusunda yer alan bir bölge

Beotia Antik Yunanistan'da Korint Körfezi'nin kuzeydoğusunda yer alan bir bölge adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Nehir</span>

Kızıl Nehir, Çin'in güneybatısından başlayıp, Vietnam'da Tonkin Körfezi'ne dökülen akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Karamenderes Nehri</span> Türkiyede bir nehir

Karamenderes Nehri, eski adı Skamander olan, Kaz Dağı'ndan doğan, tamamı Çanakkale ili sınırları içerisinde akan ve Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi'nin kesiştiği bölge olan Truva Tarihî Millî Parkı yakınlarında denize dökülen nehir. Homeros'un destanı İlyada'ya göre nehrin aşağı kısımlarında yer alan Troya'da Truva Savaşı'nın bir bölümü yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karasu Nehri</span> Fırat Irmağını oluşturan iki akarsudan biri

Karasu Nehri, Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan, Keban yakınlarında Murat nehriyle birleşerek, Fırat nehrini oluşturan akarsu. Keban barajına kadar uzunluğu 460 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pinios Nehri (Teselya)</span> Tesalyada bir Nehir

Pinios Nehri ya da Salambrya Irmağı, Türkçe adıyla Köstem Irmağı, Yunanistan'ın Teselya bölgesinde bulunan bir nehirdir. Nehir, 205 km uzunluğunda olup adını Antik Yunan tanrısı Peneus'tan almaktadır. Pindus Dağları'ndan başlayarak Ege Denizi'ne dökülmektedir.

Asopos ya da Asopus, Yunan mitolojisinde Yunanistan'da dört ayrı nehri koruyan dört farklı nehir tanrısına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Thespiae</span> Antik Yunan şehri

Thespiae, Boeotia'da bulunan bir Antik Yunan şehriydi (polis). Modern İstefe'nin yakınında, Helicon Dağı'nın eteğinden Thebes'e doğru uzanan, alçak tepelerin bulunduğu düz bir zeminde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Antik Magnesia</span>

Magnesia Antik Yunanistan'ın bir bölgesiydi ve sonunda antik Tesalya tarafından özümsendi. Başlangıçta Magnetler (Μάγνητες) tarafından iskan edilen Magnesia, batıda Ossa ve Pelion dağları ile doğuda deniz arasında uzanan uzun ve dar bir toprak parçasıydı. Kuzeyden Peneius Nehri'nin ağzından güneyde Pagasaean Körfezi'ne kadar uzanıyordu. Magnetler, Amfiktiyonik Birliği'nin üyesiydi ve Homeros zamanında bu bölgeye yerleşmişlerdi. İlyada 'da da bahsedilmektedirler.