İçeriğe atla

Aslı Giray

Aslı Giray, Kıbrıslı Türk müzisyen.

18 Ağustos 1965'te Ankara'da doğan Giray,[1] müzik hayatına Amerika Birleşik Devletleri'nin Philadelphia şehrinde Settlement Music School'da piyano çalarak başladı. 1977'de Kıbrıs'a gelip burada Jale Derviş'ten piyano dersleri aldı, ABRSM Grade 8 sınavını 1982'de geçerek 1983'te Türk Maarif Kolejinden mezun oldu.[2] 1987'de Brown Üniversitesinden müzik ve biyoloji alanlarında çift ana dal yaparak mezun oldu.[3]

2000 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesinin müzik bölümünü kurdu ve burada 2005'e kadar bölüm başkanlığı yaptı. Bölüm başkanlığının ardından teori, müzik kültürü gibi dersler vermeye devam etti.[3]

Fotoğrafçılıkla da ilgilenen Aslı Giray, bir kişisel sergi açtı. Bunun yanında iki karma sergide yer aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Ergüçlü, Süleyman. "Aslı Raman". erguclu.eu. Yaşamın Mutfağında Belgeseli. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  2. ^ Hakeri, Bener Hakkı (2006). Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (3. bas.). Lefkoşa: Hakeri Yayınları. s. 38. 
  3. ^ a b c Cahit, Neriman (2009). Tarihsel Süreçte Kıbrıslı Türk Kadını (1. bas.). Lefkoşa: Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği. ss. 320-321. ISBN 978-9963-9703-0-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

Mehmet Hasgüler Kıbrıslı Türk akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Tatar</span> 5. KKTC cumhurbaşkanı

Ersin Tatar, Kıbrıslı Türk iktisatçı, siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı. 22 Mayıs 2019'dan 23 Ekim 2020'ye Kadar Tatar Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlendi. 2018-2020 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bundan önce 2009-2013 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Ulusal Birlik Partisinin adayı olarak katılmış ve 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan ikinci tur seçiminde cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bener Hakkı Hakeri</span>

Bener Hakkı Hakeri, Kıbrıslı Türk gazeteci, araştırmacı, tarihçi, şair ve yazar.

Yaşar İsmailoğlu, Kıbrıs Türkü yazar.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

Erol Refikoğlu, Kıbrıslı Türk bir sanatçıdır. 1980 yılında kurulan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun Osman Alkaş, Işın Cem ve Yaşar Ersoy ile birlikte kurucularındandır. Gölgeler ve Suretler filminde rol almıştır. 1969 yılında başladığı tiyatroculuk kariyerinde yüzden fazla oyunda oynamıştır. Seramik alanında bir sergi açmıştır. "Sade Suya Öyküler" adında bir anı kitabı da yazmıştır. Bunların yanı sıra karikatür alanında çalışmalar yapmış, radyoda bir süre müzik programları yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jale Derviş</span> Sanatçı

Jale Derviş, Kıbrıs Türkü müzisyen, piyanist ve öğretmen. Kamran Aziz'le birlikte batı müziğinin temel ve öğrenimini yaydı. Özellikle ada basınında “hocaların hocası” olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Emin Çizenel</span> Kıbrıs Türkü ressam

Emin Çizenel, Kıbrıslı Türk ressam. Liseyi Limasol'da okudu. 1974'te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinin Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu. Buradaki eğitimini Devrim Erbil Atölyesi'nde gördü; mezuniyetinin ardından çalışmalarını bir süre Viyana'da devam ettirdi.

Arman Ratip, Kıbrıslı Türk piyanist, besteci ve gazeteci. 1954'te girdiği Lefkoşa İngiliz Okulundan 1960'ta çıktı. Bunun ardından Londra'da eğitimini sürdürdü, profesyonel olarak müziğe burada başladı. 1966-69 yılları arasında London School of Journalism'de gazetecilik eğitimi gördü, buradan mezun oldu. Farklı dönemlerde Bozkurt, Halkın Sesi ve Zaman gazetelerinde Londra muhabirliği yaptı. İngiltere'de konserler verdi ve EMI şirketinden bestelerinden oluşan iki albüm çıkardı. Bunların ikincisi 1973 yılında çıkardığı, Spy From Istanbul plağıdır. Bu LP hakkında makale yayımlayan London Evening Standard, albümü ve Ratip'in müzikal çalışmalarını olumlu değerlendirdi. 1979'da Kuzey Kıbrıs'a döndü. Burada PAN dergisini kurdu.

Başaran Düzgün, Kıbrıslı Türk gazeteci.

Ziya Rızkı, Kıbrıslı Türk siyasetçi, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) idarecisi, bürokrat ve spor adamı. Çeşitli kazalarda İş Bulma ve Çalışma Dairelerinde üst düzey yöneticiliğe yükselen Rızkı, bununla beraber yürüttüğü spor hayatında, kurucuları arasında bulunduğu Limasol Türk Spor Kulübünün başkanlığını yıllarca yaptı ve Doğan Türk Birliğinin kuruluşunda rol oynadı. Kuruluşundan 1970'e dek TMT'nin Limasol serdarı olan Rızkı, 1974'te Kıbrıs Harekâtı sonrası güneyde kalan Limasol Türk halkına önderlik etti. 1970-1976 arasınnda parlamentoda yer aldı; 1977'de Toplumcu Kurtuluş Partisinin ilk kadroları arasında bulundu ve Kıbrıs Türk toplumunda sosyal demokrasi fikrinin yayılmasına önayak olan şahsiyetler arasında yer aldı. 1976-1985 yılları arasında Girne belediye başkanlığı yaptı; 1981 devlet başkanlığı seçimlerinde Rauf Denktaş'a karşı aday olarak toplumda o tarihe dek Denktaş'a karşı görülmüş en güçlü adaylığı sergiledi. 1985-1994 yıllarında tekrar mecliste yer aldı.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

Feride M. Hikmet, Kıbrıslı Türk şair.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Nazemin M. Gelen, Kıbrıslı Türk romancı.

Devrim Barçın ,Kıbrıs Türkü siyasetçidir.