İçeriğe atla

Aslanlar Yuvası

Aslanlar Yuvası Batı Şeria'da faaliyet gösteren silahlı bir Filistinli gruptur. Ağustos 2022'de diğer Filistinli militan örgütlerin eski üyeleri tarafından kuruldu.

Genel Müdürlük Aslanlar Yuvası - Eski Nablus Şehri

Kuruluşun zaman çizelgesi

  • Ağustos- Grubun ilk sözü 15 Ağustos'ta Filistin medyası tarafından yapıldı. Grup, Batı Şeria'nın Rujeib kentinde IDF askerlerine düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi.[1]
  • 2 Eylül - Grup, Temmuz ayında öldürülen iki Filistinli İslami Cihad üyesini onurlandırmak için Nablus'ta ilk mitingini düzenledi.[1]
  • 9 Eylül- İsrail polisi, grubun Tel Aviv'in güneyinde büyük çaplı bir terör saldırısı düzenleme planını bozduklarını söyledi ve iki boru bombası ve bir hafif makineli tüfekle şehre girmeye çalışan bir şüpheliyi tutukladı.[1][2]
  • 19 Eylül - İzzeddin el-Kassam Tugayları komutanı Musaba Shtayyeh, Nablusz'da Filistin Yönetimi askerleri tarafından tutuklandı ve yüzlerce militan ve güvenlik güçleri arasında çatışmalara neden oldu ve bir sivilin FY güçleri tarafından vurularak öldürülmesine neden oldu.[3] Filistin güvenlik güçleri, Shtayyeh'in de Lion's Den üyesi olduğunu keşfettiklerini söyledi.[4]
  • 22 Eylül - İsrail'in Har Bracha yerleşim birimine ve yakındaki bir askeri karakola kurşun yağdırıldı. IDF yakınlarda 60 mermi kovanı bulduklarını söyledi. Aslan'ın İni sorumluluğu üstlendi.[5]
  • 25 Eylül - IDF'nin kurduğu pusuda bir üye öldürüldü.[6]
  • 2 Ekim - Batı Şeria'da Elon Moreh yakınlarında militanlar tarafından bir taksi ve otobüse ateş açıldı ve taksi şoförü yaralandı. Yerel İsrailli yerleşimcilerin olayı protesto etmek için düzenlediği bir gösteriye silahlı saldırı düzenlendi ve bir asker yaralandı. Lion's Den olayların sorumluluğunu üstlendi.[7][8]
  • Itamar ve Beita yakınlarındaki İsrail birliklerine kurşun sıkıldı, ancak kimse zarar görmedi.[9]
  • 5 Ekim - 2 Ekim saldırılarının zanlılarını bulmak için yapılan bir IDF baskını, grubun bir üyesini tutukladı ve bir militanın ölümüyle sonuçlandı.[10]
  • 11 Ekim- İsrailli yerleşimciler son saldırıları protesto etmek için Kudüs'te bir gösteri düzenledi. Grubu savunmakla görevlendirilen 21 yaşındaki İsrail askeri vurularak öldürüldü. Aslan'ın İni sorumluluğu üstlendi.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b c "A Newly Established Militant Organization in the West Bank Claims Several Attacks | FDD's Long War Journal". www.longwarjournal.org (İngilizce). 16 Eylül 2022. 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022. 
  2. ^ "Palestinian planned mass bombing, shooting attack in Tel Aviv". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022. 
  3. ^ "Palestinian factions in Nablus battle one with gunfights, tear gas". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022. 
  4. ^ "New Palestinian militia Lions' Den, behind attacks on soldiers, settlers". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 10 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022. 
  5. ^ "Shots fired at West Bank settlement, IDF post near Nablus; no injuries". www.timesofisrael.com (İngilizce). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "IDF troops ambush terrorists near Nablus, killing one". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 10 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022. 
  7. ^ "Gunmen target taxi, bus in West Bank terror attack; 1 lightly injured". www.timesofisrael.com (İngilizce). 9 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Soldier lightly wounded in West Bank shooting; IDF: Civilians also targeted". www.timesofisrael.com (İngilizce). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "IDF says shots fired at troops in northern West Bank; no injuries". www.timesofisrael.com (İngilizce). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ "Suspect in West Bank shooting attack arrested, Palestinian gunman killed in clashes". www.timesofisrael.com (İngilizce). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ "Soldier killed in shooting attack while securing settler march in northern West Bank". www.timesofisrael.com (İngilizce). 11 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

The Jerusalem Post, Kudüs’te basılan, sadece İngilizce ve Fransızca yayınlanan bir gazetedir. 1932 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde, Gershon Agron tarafından The Palestine Post adıyla kurulmuştur ve 1950 yılında adı The Jerusalem Post olarak değiştirilmiştir. 2004 yılında, gazete, yatırımcı Eli Azur’a ait bir medya kuruluşu olan Mirkael Tikshoret tarafından satın alındı. Nisan 2014’te ise Eli Azur Maariv gazetesini satın aldı.

Aziz Duwaik, 18 Ocak 2006 tarihinde bu göreve seçilmesinin yana Filistin Yasama Meclisi (PLC) sözcüsüdür. Hamas üyesi olduğu iddiasıyla 6 Ağustos 2006 tarihinde İsrail'de hapse atıldı ama 22 Haziran 2009 tarihinde serbest bırakıldı. Bazı Filistinliler, Duveyk'i, Filistin Ulusal Yönetimi'nin başkan vekili olarak düşünürler.

<span class="mw-page-title-main">Yair Lapid</span> 14. İsrail başbakanı

Yair Lapid, İsrailli politikacı, Yesh Atid partisi genel başkanı, aktör, gazeteci, yazar, eski TV sunucusu, haber spikeri. 1 Temmuz-29 Aralık 2022 tarihleri arasında İsrail'in 14. başbakanı olarak görev yaptı. Ocak 2012 tarihinden beri Yesh Atid genel başkanlığı yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yehuda Meshi Zahav</span>

Avraham Zvi Yehuda Meshi Zahav, İsrailli insan hakları aktivisti ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Unity Operating System</span>

Unity Operating System, UnionTech tarafından geliştirilmiş ve temeli Debian olan Deepin'e dayalı, bir dağıtımdır. Çin'de, Microsoft Windows gibi yabancı kaynaklı yazılımları yerli ürünlerle değiştirmek için 2019'da başlayan bir hükûmet girişiminin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

15 Kasım 2022'de, Batı Şeria'da bulunan Ariel şehrinde bir saldırıda üç İsrailli öldü ve üç kişi yaralandı. Saldırgan ilk olarak Ariel Endüstri Parkı girişinde bir güvenlik görevlisini bıçakladı ve ardından 60-70 metre uzaklıktaki Ten benzin istasyonunda düzenlediği bıçaklı saldırıda iki kişiyi öldürdü ve bir kişiyi ölümcül şekilde yaralayarak aracıyla olay yerinden ayrıldı. Bir sivil, yaralı adama yardım etmek için aracından inince fail, adamın aracını çalarak uzaklaştı. Aracı trafiğin yoğun olduğu bir alana sürdü. Fail, saldırı başladıktan yirmi dakika sonra, yerel saatle 9:48 civarında siviller ve güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Yahudi terörizmi, Yahudilik içindeki aşırılık yanlıları tarafından işlenen dini terörizmdir.

Hizbullah'ın bir Dış İlişkiler Birimi bulunmaktadır ve bir dizi yabancı ülke ve kuruluşla ilişkiler sürdürmektedir. Bunlar bilhassa Şii devletler ve Filistin davasına bağlı olan Sünni gruplardır. Ancak grubun Orta Doğu dışında Latin Amerika ve Kuzey Kore gibi yerlerde de operasyonları olduğu öne sürülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Gazze-İsrail bariyeri</span>

Gazze-İsrail bariyeri, Gazze-İsrail sınırının İsrail tarafında bulunan bir sınır bariyeridir. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Erez Geçişi, İsrail'den Gazze'ye gelen insan ve malların tek geçiş noktasıdır; Bariyerde Kerem Ebu Salim sınır kapısı adı verilen ve İsrail malların Mısır-Gazze sınırı üzerinden doğrudan Mısır'dan Gazze'ye gitmesine izin vermediği için Mısır'dan gelen malların geçişine özel ikinci bir geçiş noktası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Müheysen</span>

Cihat Müheysen, Filistinli asker.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Lübnan sınır çatışmaları (2023-günümüz)</span> Hizbullah-İsrail sınır çatışmaları

8 Ekim 2023'te Lübnanlı militan grup Hizbullah, 2023 İsrail-Hamas savaşı sırasında Şebaa Çiftlikleri'ndeki İsrail işgali altındaki mevzilere güdümlü roketler ve top mermileri fırlattı. İsrail, Golan Tepeleri-Lübnan sınırı yakınlarındaki Hizbullah mevzilerine drone saldırıları ve topçu ateşiyle misilleme yaptı. Saldırılar Hizbullah'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını desteklediğini ve övdüğünü açıklamasının ardından geldi.

<span class="mw-page-title-main">Zikim Muharebesi</span>

Zikim Muharebesi, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın Güney İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırı başlatmasıyla başladı. Savaş, bir kibbutz ve Bahad 4 askeri üssünü içeren İsrail'in Zikim bölgesi üzerinde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz 2023 Cenin saldırısı</span>

3 Temmuz 2023'te İsrail ordusu, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistin şehri Cenin'deki Cenin mülteci kampına büyük bir saldırı düzenledi. İsrail hükûmeti, "Ev ve Bahçe Operasyonu" adı verilen operasyonun amacının kamp içindeki militanları hedef almak olduğunu belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Ekim-Kasım 2023 Cenin saldırısı</span>

Ekim ve Kasım 2023 boyunca, İsrail kuvvetleri Batı Şeria'daki Cenin'e hava saldırıları eşliğinde çok sayıda kara saldırısı düzenledi.

97. Netzah Yehuda Taburu (İbranice: גדוד נצח יהודה, Daha önce Nahal Haredi olarak bilinen İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Kfir Tugayı'na bağlı bir taburdur. Birimin amacı, Haredi Yahudi erkeklerinin Halakha'nın sıkı bir şekilde uygulanması ve dini inançlarının yerine getirilmesine yardımcı olacak bir atmosfer yaratarak İsrail ordusunda savaş askerleri olarak hizmet etmelerine olanak sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşenur Ezgi Eygi</span> Türk-Amerikan insan hakları aktivisti (1998-2024)

Ayşenur Ezgi Eygi, Türk-Amerikalı insan hakları aktivisti ve yardım gönüllüsü.