Hatay, Türkiye'nin en güneyinde yer alıp Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır.
Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.
Otoyol 51, Çeşmeli ile Adana yerleşim yerlerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Çeşmeli'ye kadar olan ilk etabı Haziran 1994'te açılmıştır. Otoyolun, Taşucu'ya, oradan da Antalya'ya kadar uzatılması planlanmaktadır. Çeşmeli-Kızkalesi inşaat, Kızkalesi-Taşucu kesimi ihale, kalan kesimleri de planlanma aşamasındadır. Bu sayede Türkiye'nin Akdeniz sahil yolu otoyolla kısaltılmış olacaktır.
Otoyol 52, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş Gaziantep ve Şanlıurfa şehirlerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Edirne-Habur arasında kesintisiz otoyol bağlantısı projesinin son halkasıdır. İlk etabı olan Adana-Ceyhan arası 30 Eylül 1991'de hizmete girdi. Onu Ceyhan-Osmaniye etabının 12 Şubat 1993'te, Osmaniye-Gaziantep etabının 1995'te açılışı izledi. Son aşama olan Gaziantep-Şanlıurfa arası 31 Aralık 2009'da hizmete girdi.
Otoyol 53, Ceyhan ile Yayladağı ilçelerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Yayladağı Toprakkale otoyolu olarak adlandırılır. 1995 yılında hizmete girmiştir.
Gaziantep ya da eski ve halk arasındaki kısa adıyla Antep Türkiye'nin Gaziantep ilinin merkezi olan şehirdir.
Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
D.400, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.
Kömürler, Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçe içerisinden Adana-Osmaniye-Bahçe-Nurdağı-Gaziantep istikameti bağlantılı Avrupa'nın en büyük viyadüklerinden biri olan 801,5 m uzunluğundaki "Atatürk Viyadüğü" ve otoyolu geçmektedir. 14 viyadükten oluşan "Kömürler Viyadükleri" 2002 yılında hizmete girmiştir.
Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.
Selçukgazi Tüneli, Selçukgazi köyünün ve Osmangazi, Bursa ilçesinin arasında Dürdane Tepesi'nde bulunan otoyol tünelidir. Otoyol 5 kapsamındadır. İnşaat Otoyol A.Ş yürütmektedir. Tünelin maliyeti 55.041.000. Amerikan dolarına mal olmuştur. Tünelin uzunluğu sağ tüp 1303,27 ve sol tüp 1192,04 metredir. Bursa'da Dağcan İnşaat tarafından inşa edilmiştir. Tünel, 12 Mart 2017 tarihinde başbakan Binali Yıldırım tarafından açılmıştır.
Otoyol 7 , diğer adıyla Kuzey Marmara Otoyolu, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde bulunan bir otoyoldur. Bu yol çift yönlü olup yön başına dörder şeritten toplam sekiz şeride sahiptir.
Orhangazi Tüneli, eski adıyla Samanlı Tüneli, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Bursa Orhangazi ve Yalova Çiftlikköy arasında inşa edilen, 3.591,057m uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun otoyol tünelidir.
Gaziantep kastelleri ve livasları, Türkiye'nin Gaziantep şehrinde bulunan yer altı su yapılarıdır.
Bayraklı Tünelleri, eski adıyla Karşıyaka Tünelleri, Türkiye'nin İzmir ilinin Bayraklı ve Bornova ilçeleri arasında inşa edilen kara yolu tünelleridir. Otoyol 30 üzerinde yer alan tüneller, 19 Ocak 2007'de trafiğe açıldı. 320 m ve 317 m uzunluğundaki Bayraklı-1 ile 1.865 m ve 1.876 m uzunluğundaki Bayraklı-2 tünelleri, tehlikeli madde taşıyan araçlar tarafından kullanılamamaktadır.
Aslanlı, Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesine bağlı bir mahalle. O-52'de bulunan Aslanlı Tüneli, ismini buradan almaktadır.
Akkent, Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesine bağlı bir mahalle. O-54'te bulunan Akkent Kavşağı (K-4), ismini buradan almaktadır.
Nurdağ Tüneli, Osmaniye'nin Bahçe ve Gaziantep'in Nurdağı ilçeleri arasında Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu kapsamında inşa halinde olan demiryolu tünelidir.
Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.
Asarkayası Tüneli, Türkiye'nin kuzeyindeki Ordu ilinde inşa edilmiş bir karayolu tünelidir.