İçeriğe atla

Aslanağzı

Antirrhinum majus
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Plantaginaceae
Cins:Antirrhinum
Tür: A. majus
İkili adlandırma
Antirrhinum majus
Sinonimler
  • Antirrhimum majus - L.
  • Antirrhinum grandiflorum - Stokes
  • Antirrhinum hendersonii - Hend.
  • Antirrhinum hispanorum -Bordère
  • Antirrhinum hispanorum - Bordère ex Rothm.
  • Antirrhinum latifolium var. pseudomajus - Rouy
  • Antirrhinum latifolium var. purpurascens - Benth.
  • Antirrhinum litigiosum - Pau ex Sennen
  • Antirrhinum majus var. hendersonii - (Hend.) J.Harrison
  • Antirrhinum majus var. latifolium - (Hoffmanns. & Link) Brot.
  • Antirrhinum majus var. latifolium - Börner
  • Antirrhinum majus var. longipedunculatum - Regel
  • Antirrhinum majus var. peloria - Migout
  • Antirrhinum majus var. pseudomajus - (Rouy) Rothm.
  • Antirrhinum majus var. pseudomajus - (Rouy) Rouy
  • Antirrhinum majus var. ramosissimum - Willk. ex Lange
  • Antirrhinum majus var. typicum - Bég.
  • Antirrhinum murale - Salisb.
  • Antirrhinum vulgare - Bubani
  • Orontium majus - (L.) Pers.
  • Orontium majus var. album
  • Termontis racemosa - Raf.

Antirrhinum majus veya Aslanağzı[1][2][3], Antirrhinum cinsine bağlı bir bitki türüdür.[4]

Özellikleri

Çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Yaklaşık 0,5-1 cm (0,20-0,39 in) uzunluğa sahip olsa da nadiren 2 m'ye ulaşabilir. Yaprakları düz uzayan dal üzerinde spiral şeklinde konumludur. Genel olarak 1-7 cm (0,39-2,76 in)uzunluğunda, 2-2,5 cm (0,79-0,98 in) genişliğinde mızrağımsı şekilde eliptiktir ve tek yaprak olarak dala bağlıdır.[5]

Dağılım ve habitat

Avrupa, Afrika, Asya ve Andes gibi birçok bölgede doğal olarak yetişir.[4]

Etkenleri

Bitkilerin yapraklarından beslenen böcekler özellikle yaprak yiyenler, türe zarar verenler arasındadır. Türün büyümesini engelleyici ve yaprak altlarındaki sıvıları tükettikleri için yapraklarda kahverengimsi kenarlı sarı noktalar bırakırlar.[6] Böcekler arasında türe en zarar vereni Frankliniella occidentalisdir.[7]

Böceklerin yanı sıra Colletotrichum[6], Botrytis cinerea[6], Pythium[7], Oidium[1] ve Puccinia antirrhini[1] gibi mantarlar da türün zararlıları arasındadır.

Kullanım

Süs bitkisi olarak kullanılır.[2]

Galeri

Konuyla ilgili yayınlar

  • Van der Meijden, R. (2005)
  • Aronsson, Mora (2004) Thomas Karlssons Kärlväxtlista
  • L. (1753) In: Sp. Pl. 617

Kaynakça

  1. ^ a b c C. CER, S. BENLİOĞLU. TÜRKİYE’DE SÜS BİTKİLERİNDE GÖRÜLEN FUNGAL HASTALIKLAR KONUSUNDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. BAHÇE 50(1): 43-58 (2021) ISSN 1300-8943 PDF 15 Haziran 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b N. POYRAZ KAYABAŞI, G. TÜMEN, R. POLAT. Ethnobotanical studies on useful plants in Manyas (Balıkesir/Turkey) region. ISSN 1308-8084 PDF 13 Haziran 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ V. ALTAY. Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Kampüsü (Hatay)’nün Süs Bitkileri PDF 15 Haziran 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ a b "GBIF". 27 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2024. 
  5. ^ Erich Oberdorfer: Plant sociology excursion flora for Germany and adjacent areas . In collaboration with Angelika Schwabe and Theo Müller. 8th, heavily revised and supplemented edition. Eugen Ulmer, Stuttgart (Hohenheim) 2001, 3-8001-3131-5 , p. 828 .
  6. ^ a b c Gilman, Edward F. (18 Mayıs 2015). "Antirrhinum majus Snapdragon". edis.ifas.ufl.edu (İngilizce). 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  7. ^ a b Hudson, Andrew; Critchley, Joanna; Erasmus, Yvette (1 Ekim 2008). "The Genus Antirrhinum (Snapdragon): A Flowering Plant Model for Evolution and Development". Cold Spring Harbor Protocols (İngilizce). 2008 (10): pdb.emo100. doi:10.1101/pdb.emo100Özgürce erişilebilir. ISSN 1940-3402. PMID 21356683. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağaç</span> meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki

Ağaç, botanikte çoğu türünde dalları ve yaprakları destekleyen uzun bir sürgüne ya da gövdeye sahip çok yıllık bir bitkidir. Ağaç tanımı, bazı kullanımlarda sadece ikincil büyüme gösteren odunsu bitkileri, kereste olarak kullanılabilen bitkileri ya da belirli bir yüksekliğin üzerindeki bitkileri kapsayacak şekilde daha dar olabilir. Daha geniş tanımlarda ise uzun palmiyeler, eğrelti ağaçları, muz ağaçları ve bambular da birer ağaç olarak kabul edilir. Ağaçlar taksonomik bir grup değildir ancak güneş ışığı için rekabet etmek adına diğer bitkilerden daha fazla yükseğe çıkmanın bir yolu olarak birbirinden bağımsız şekilde evrimleşip gövde ve dalları olan çeşitli bitki türlerini içermektedir. Ağaçlar uzun ömürlü olma eğilimindedir ve bazıları birkaç bin yıl yaşar. Ağaçlar 370 milyon yıldır dünya üzerindeki varlığını sürdürmektedir. Dünyada yaklaşık üç trilyon olgunluğa erişmiş ağacın olduğu tahmin edilmektedir.

<i>Zakkum</i> Zakkum apocynaceae familyasından Haziran-Eylül ayları arasında pembe,kırmızı,sarı ve krem renklerde çiçek açan 2-5 m yüksekliğinde kışın yaprak dökmeyen zehirli bir bitki

Zakkum, Nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır. Halen Nerium cinsinde sınıflandırılan yalnızca türler, dogbane familyasının Apocynaceae alt familyasına Apocynoideaeye aittir. O kadar yaygın bir şekilde yetiştirilir ki, genellikle Akdeniz Havzası ile ilişkilendirilmesine rağmen, kesin bir menşe bölgesi tanımlanmamıştır. Zakkum Arapça kökenli bir kelimedir, bitkinin Türkçe adı Ağarcık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Gül</span> gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Japon akçaağacı</span>

Japon akçaağacı, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından doğal olarak Japonya, Kore ve Çin'de bulunan bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Ahududu</span>

Rubus idaeus veya Ahududu ya da Frambuaz, Rubus cinsine bağlı, Avrupa ve Asya'nın kuzeyine özgü meyve veren bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gilaburu</span> Ağaç türü

Gilaburu veya bilimsel adıyla Viburnum opulus; Caprifoliaceae familyasına mensup; Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Asya'ya özgü çiçekli bir bitki türüdür.

<i>Larix laricina</i>

Larix laricina, Pinaceae familyasından yaprak döken doğal olarak Kuzey Amerika'da yayılış gösteren bir bitki türü.

<i>Antirrhinum</i> bitki cinsi

Antirrhinum, Plantaginaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Orchidaceae</span> bitki familyası

Orkideler, Asparagales takımına bağlı Orchidaceae familyasına ait bitkilerdir. Orkideler, çiçekleri genellikle renkli ve hoş kokulu olan çeşitli ve yaygın çiçekli bir bitki grubudur. Orkideler, buzullar hariç Dünya'daki hemen hemen her yaşam alanında bulunan kozmopolit bitkilerdir. Dünyanın en zengin orkide cinsleri ve türleri tropiklerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Biberiye</span>

Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus; kokulu; yaprak dökmeyen; iğne yapraklı; beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli; Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır. 2017 yılına kadar Rosmarinus officinalis adıyla biliniyordu. Günümüzde bu ad sinonim olarak kabul edilmektedir.

<i>Muscari macrocarpum</i> Hyacinthaceae familyasından çok yıllık soğanlı bir bitki türü

Muscari macrocarpum, Muscari cinsine bağlı bir bitki türüdür. Girit, Yamurgi ve güneybatı Türkiye'de yetişir.

<i>Ribes triste</i>

Ribes triste, Ribes cinsine bağlı meyveli bir bitki türüdür. Kanada'da ve Kuzey Amerika'da, Asya'nın doğusunda kalan bölgelerinde geniş bir dağılıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çelik (botanik)</span>

Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.

<i>Galanthus woronowii</i>

Galanthus woronowii, Galanthus cinsine bağlı bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'da yoğun olarak görülür. İlk kez 1935 yılında Rus botanikçi Agnia Losina-Losinskaja tarafından tanımlanmıştır. Türün bilimsel adı, botanikçi ve bitki koleksiyoncusu Yury Nikolaevich Voronov'un anısına verilmiştir.

<i>Dodonaea viscosa</i>

Dodonaea viscosa, Sabunağacıgillerden sapindus ailesinden çiçekli bitkilerin bir türüdür. Afrika, Amerika, Güney Asya ve Avustralya'nın tropikal, subtropikal ve ılık ılıman bölgelerinde kozmopolit bir dağılım göstermektedir. 1-3 m (3,3-9,8 ft) uzunluğuna erişen bir çalı olan D. viscosa, nadiren 9 m (30 ft) uzunluğunda küçük bir ağaç olarak da görülmektedir. Yapraklarının şekli değişmektedir: genellikle obovattır ancak bazıları mızraksı, çoğunlukla geniştir; 4-75 cm (1,6-29,5 in) uzunluğunda ve 1-15 cm (0,39-5,91 in) genişliğindedir ve reçineli bir madde salgılar.

<i>Iris suaveolens</i> bitki türü

Iris suaveolens, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür. Doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür.

<i>Solanum aviculare</i>

Solanum aviculare, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Solanum diphyllum</i>

Solanum diphyllum, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür. Bu tür ilk olarak Carl Linnaeus tarafından 1753 tarihli Species Plantarum adlı kitabında tanımlanmışlardır.

<i>Veronica gentianoides</i> bitki türü

Veronica gentianoides, Veronica cinsine bağlı çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya ve İran'a özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.